1EUR = 4.7791 RON | Bucureşti 8 º

Companii

Reguli noi pentru Enel, CEZ, E.On şi Electrica. Scopul: evitarea creşterii facturilor populaţiei

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a schimbat metodologia de stabilire a tarifelor pentru furnizorii de energie electrică de ultimă instanţă (FUI), pentru a se evita situaţia de la începutul acestui an, cand preţurile de pe piaţa spot au crescut extrem de mult, iar cei patru FUI au fost obligaţi că cumpere electricitate la preţuri mari pentru consumatorii captivi, scrie e-nergia.ro

05 apr, 2017 | ECONOMICA.net

Furnizorii de ultimă instanţă vor putea cumpăra energie de pe orice piaţă, nu doar de pe cea a Serviciului Universal (PCSU)  şi, pentru a se evita o potenţială creştere de preţuri pentru clienţii casnici, pot creşte preţurile de la consumatorii persoane juridice preluaţi de la alţi furnizori. Situaţiile pot interveni dacă preţul pe piaţa spot (Piaşa pentru Ziua Următoare-PZU) creşte cu 10% faţă de preţul de pe PCSU sau dacă vânzătorii de curent de pe PCSU nu-şi onorează contractele cu FUI.

Prețurile pe PZU au ajuns la începutul anului la recorduri istorice de peste 600 lei pe MWh. Cel mai mare nivel a fost miercuri, 1 februarie 2017, când energia se tranzacționa pentru orele orele 18:00 — 19:00 la prețul de 680 de lei pe MWh.

Unii furnizori de energie au ajuns să denunțe unilateral contractele pe care le aveau cu FUI, pentru a profita de prețurile-record de piaţa spot. Acești furnizori au preferat să plătească penalitățile prevăzute în contractele pe care le denunță, mergând apoi să vândă energia cu preț dublu sau chiar triplu pe piața spot.

Noile reglementări, în detaliu, pe e-nergia.ro

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO