Reguli noi privind CASS aplicată asupra veniturilor din activităţi independente şi plafoanele minime pentru încadrarea ca plătitor de CASS pentru celelalte categorii de venituri extrasalariale, în vigoare la 1 ianuarie

Codul fiscal actualizat cu Legea 296 din 2023 şi OUG 115 din 2023 aduce modificări importante pentru persoanele cu venituri din activităţi independente şi din alte activităţi care generează venituri extrasalariale privind determinarea contribuţiei la sănătate (CASS) şi declararea ei la Fisc. Vă arătăm într-o analiză Economica.net asupra Codului fiscal actualizat care sunt aceste schimbări în vigoare începând cu veniturile aferente anului 2024.
Cristina Şomănescu - mar, 02 ian. 2024, 09:22
Reguli noi privind CASS aplicată asupra veniturilor din activităţi independente şi plafoanele minime pentru încadrarea ca plătitor de CASS pentru celelalte categorii de venituri extrasalariale, în vigoare la 1 ianuarie

Plafoanele minime pentru încadrarea ca plătitor de CASS şi valoarea CASS datorate de persoanele fizice cu venituri extrasalariale în 2024 din alte activităţi decât cele independente

Persoanele fizice care încasează venituri extrasalariale fie din drepturi de autor, din asociere cu o persoană juridică, din cedarea folosinţei bunurilor, din investiţii, activităţi agricole, silvicultură, piscicultură, fie din alte surse şi care estimează că valoarea totală a veniturilor extrasalariale obţinute în 2024 (din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri extrasalariale) va fi cel puţin egală cu 6 salarii minime brute, în vigoare la 25 mai 2024, datorează CASS astfel:

  • CASS de 10% aplicată la 6 salarii minime brute pe economie, dacă veniturile extrasalariale totale din categoriile antemenţionate (drepturi de autor, cedarea folosinţei bunurilor, investiţii, etc.), estimate că vor fi realizate în 2024, sunt cuprinse între 6 salarii minime brute pe economie inclusiv şi 12 salarii minime brute exclusiv;
  • CASS de 10% aplicată la 12 salarii minime brute pe economie, dacă veniturile extrasalariale totale din categoriile antemenţionate (drepturi de autor, cedarea folosinţei bunurilor, investiţii, etc.), estimate că vor fi realizate în 2024, sunt cuprinse între 12 salarii minime brute inclusiv şi 24 de salarii minime brute exclusiv;
  • CASS de 10% aplicată la 24 de salarii minime brute pe economie, dacă veniturile extrasalariale totale din categoriile antemenţionate (drepturi de autor, cedarea folosinţei bunurilor, investiţii, etc.), estimate că vor fi realizate în 2024, sunt egale sau depăşesc 24 de salarii minime brute pe economie, conform analizei Economica.net pe baza Codului fiscal actualizat prin Legea 296 din 2023.

Calculele Economica.net privind valoarea CASS datorată de persoanele fizice cu venituri extrasalariale din categoriile enumerate mai sus şi plafoanele minime pentru încadrarea ca plătitor de CASS, prezentate în continuare, au ca referinţă valoarea salariului minim brut de 3.300 de lei, în vigoare la 1 ianuarie 2024.
Atenţie, însă!
Valoarea salariului minim brut luată ca referinţă în Codul fiscal pentru determinarea plafoanelor minime privind încadrarea ca plătitor de CASS pentru veniturile estimate că vor fi încasate în 2024 şi pentru stabilirea valorii efective a contribuţiei CASS datorate pentru veniturile estimate că vor fi obţinute în anul 2024 este cea în vigoare la 25 mai 2024. Dacă la acea dată valoarea salariului minim brut va fi neschimbată (3.300 de lei), calculele Economica.net, exemplificate mai jos, pot fi folosite la completarea declaraţiei unice. Vom reveni cu informaţii actualizate dacă salariul minim brut pe economie va fi majorat până la 25 mai 2024.

Concret, luând ca referinţă salariul minim de 3.300 de lei, persoanele fizice care încasează venituri extrasalariale fie din drepturi de autor, din asociere cu o persoană juridică, din cedarea folosinţei bunurilor, din investiţii, activităţi agricole, silvicultură, piscicultură, fie din alte surse şi care estimează că valoarea totală a veniturilor extrasalariale obţinute în 2024 (din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri extrasalariale) va fi cel puţin egală cu 19.800 de lei (echivalentul a 6 salarii minime brute) în 2024 vor datora CASS pentru aceste venituri de:

  • 1.980 de lei dacă veniturile extrasalariale totale din categoriile antemenţionate (drepturi de autor, cedarea folosinţei bunurilor, investiţii, etc.), estimate că vor fi realizate în 2024, sunt cuprinse între 19.800 de lei inclusiv şi 39.600 de lei exclusiv.
  • 3.960 de lei dacă veniturile extrasalariale din categoriile enumerate mai sus, estimate că vor fi realizate în 2024, sunt cuprinse între 39.600 de lei inclusiv şi 79.200 de lei exclusiv.
  • 7.920 de lei dacă veniturile extrasalariale din categoriile de mai sus, estimate că vor fi realizate în 2024, sunt cel puţin egale cu 79.200 de lei, reiese din calculele Economica.net pe baza Codului fiscal actualizat.

Temei juridic

  • Articolul 170 alineatul (5) din Codul fiscal actualizat cu Legea 296 din 2023:
  • (5) Baza anuală de calcul al CASS în cazul persoanelor care realizează venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. c)-h) o reprezintă:
  • a) nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 12 salarii minime brute pe ţară;
  • b) nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe ţară inclusiv şi 24 de salarii minime brute pe ţară;
  • c) nivelul de 24 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, în cazul veniturilor realizate cel puţin egale cu 24 de salarii minime brute pe ţară.

Atenţie la veniturile estimate în capitolul II al declaraţiei unice

Persoanele fizice care încasează venituri extrasalariale fie din drepturi de autor, din asociere cu o persoană juridică, din cedarea folosinţei bunurilor, din investiţii, activităţi agricole, fie din alte surse şi care estimează că valoarea totală a veniturilor extrasalariale obţinute în 2024 va fi cel puţin egală cu 19.800 de lei (echivalentul a 6 salarii minime brute), dar care realizează efectiv un venit net total în 2024 sub acest prag de 19.800 de lei, datorează CASS dacă în 2024 nu au fost exceptaţi de la plata CASS, dacă nu au obţinut venituri din activităţi independente sau venituri din salarii pentru care datorează CASS la cel puţin 6 salarii minime brute pe economie.
CASS datorată de aceste persoane se obţine prin aplicarea cotei CASS de 10% la 6 salarii minime în vigoare la 25 mai 2024. CASS datorată va fi de 1.980 de lei dacă valoarea salariului minim brut rămâne neschimbată până la 25 mai 2024.
Vor declara şi vor plăti această taxă prin intermediul declaraţiei unice – capitolul I – date privind veniturile realizate (în 2024), pe care o pot trimite la Fisc până la 25 mai 2025.

Temei juridic

  • Articolul 174^1 alineatul (19) din Codul fiscal se modifică prin OUG 115 din 2023, începând cu veniturile aferente anului 2024, astfel:
    (19) În cazul în care persoanele fizice aflate în situaţia prevăzută la articolul 170 alineatul (2) realizează (efectiv) un venit net anual cumulat sub nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, acestea datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate la o bază de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe țară și depun declarația prevăzută la art. 122 până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor, în vederea definitivării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, în cazul în care în anul de realizare a veniturilor:
    a) nu au obținut venituri din salarii și asimilate salariilor pentru care datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate la un nivel cel puțin egal cu 6 salarii minime brute pe țară în vigoare în perioada în care au fost realizate veniturile;
    b) nu s-au încadrat în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 154 alin. (1);
    c) nu au obținut venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b) pentru care datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate la un nivel cel puțin egal cu 6 salarii minime brute pe țară, în vigoare la termenul de depunere a declarației prevăzute la art. 120.

CASS aplicată asupra veniturilor din activităţi independente obţinute de persoanele fizice în anul 2024

Persoanele cu venituri din activităţi independente din una sau mai multe surse, obţinute în anul 2024, datorează CASS la o bază de calcul egală cu venitul anual realizat sau norma anuală de venit, respectiv norma ajustată de venit, după caz, plafonată la cel mult 60 de salarii minime brute pe economie, luând ca referinţă valoarea salariului minim brut în vigoare la 25 mai 2024, conform analizei Economica.net asupra Codului fiscal actualizat prin Legea 296 din 2023.
Aceasta înseamnă că începând cu veniturile din activităţi independente realizate în anul 2024, persoanele fizice nu vor mai plăti CASS pentru aceste venituri la bazele de calcul de 6, 12, respectiv 24 de salarii minime brute pe economie, în funcţie de plafonul minim pentru încadrarea ca plătitor de CASS, în care se afla venitul din activităţi independente, cu unele excepţii detaliate mai jos (dacă baza de calcul cumulată din una sau mai multe surse de venit din activităţi independente, pentru care s-a reţinut la sursă CASS în 2024, este mai mică decât 6 salarii minime brute, luând ca referinţă valoarea salariului minim brut în vigoare la 25 mai 2024, persoanele fizice vor datora diferenţa de CASS până la nivelul bazei de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe economie).

Legea 296 din 2023, care actualizează Codul fiscal, instituie însă o limită superioară a bazei de calcul pentru CASS, aplicată asupra veniturilor din activităţi independente, acesta fiind de cel mult 60 de salarii minime brute pe economie, luând ca reper valoarea salariului minim brut din 25 mai 2024.

Temei juridic

Articolul 170 alineatul (1) din Codul fiscal, actualizat prin Legea 296 din 2023:
(1) Persoanele fizice care realizează veniturile prevăzute la art. 155 alineatul (1) litera b), din una sau mai multe surse, datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate la o bază anuală de calcul egală cu venitul anual realizat sau norma anuală de venit, respectiv norma anuală de venit ajustată, după caz, stabilite potrivit articolelor 68, 68^1 şi 69, după caz, care nu poate fi mai mare decât cea corespunzătoare unei baze anuale de calcul egală cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la articolul 120. La determinarea bazei anuale de calcul al contribuţiei de asigurări sociale de sănătate nu se iau în considerare pierderile fiscale anuale prevăzute la art. 118.

Reguli noi privind determinarea CASS pentru veniturile din activităţi independente realizate în anul 2024

CASS se calculează de către contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente, altele decât cele din contracte de activitate sportivă, prin aplicarea cotei de 10% asupra bazei de calcul plafonate la cel mult 60 de salarii minime brute pe economie, luând ca reper salariul minim în vigoare la 25 mai 2024.

Dacă baza de calcul al CASS cumulată din una sau mai multe surse de venit din activităţi independente, corespunzătoare veniturilor nete anuale estimate în 2024, este egală cu cea corespunzătoare veniturilor nete anuale realizate în 2024 şi este cuprinsă între 6 salarii minime brute şi cel mult 60 de salarii minime brute pe economie, luând ca referinţă valoarea salariului minim în vigoare la 25 mai 2024, contribuabilii nu au obligaţia trimiterii la Fisc a declaraţiei unice – capitolul I privind veniturile efectiv realizate în 2024. Prin această declaraţie se definitivează veniturile realizate în 2024 şi contribuţiile datorate pentru acestea şi se trimite la Fisc până la 25 mai 2025, se arată în analiza Economica.net asupra Codului fiscal actualizat prin Legea 296 din 2023.

Plătitorii veniturilor realizate în baza contractelor de activitate sportivă calculează şi reţin CASS, lunar, pentru beneficiarul venitului, prin declaraţia 112. Baza de calcul asupra căreia plătitorul aplică 10% – cota CASS datorată de beneficiarii veniturilor din contracte de activitate sportivă – e venitul anual realizat de beneficiar şi e plafonată la cel mult 60 de salarii minime brute pe economie, reiese din analiza Economica.net pe baza Codului fiscal.

Dacă baza de calcul cumulată din una sau mai multe surse de venit din activităţi independente, pentru care s-a reţinut la sursă CASS în 2024, este mai mică decât 6 salarii minime brute, luând ca referinţă valoarea salariului minim brut în vigoare la 25 mai 2024, persoanele fizice vor datora diferenţa de CASS până la nivelul bazei de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe economie. Persoanele fizice vor declara şi vor plăti această diferenţă de CASS prin capitolul I al declaraţiei unice privind veniturile efectiv realizate în anul 2024, pe care o pot trimite la Fisc până la 25 mai 2025. La stabilirea sumei pe care o au efectiv de plătit pentru CASS se ia în calcul contribuţia de asigurări sociale de sănătate reţinută de plătitorul de venituri.

  • Nu datorează diferenţa de CASS persoana fizică dacă în 2024 s-a aflat într-una dintre următoarele situaţii: a avut venituri din salarii de cel puţin 6 salarii minime brute, a avut venituri extrasalariale în 2024 (altele decât cele din activităţi independente) pentru care a datorat CASS la 6 salarii minime brute pe economie, a fost exceptată de la plata CASS, potrivit analizei Economica.net pe baza Codului fiscal actualizat.

În mod similar, dacă CASS reţinută la sursă de plătitorii de venituri din contracte de activitate sportivă în cursul anului 2024 este mai mare decât cea corespunzătoare bazei de calcul egale cu 60 de salarii minime, luând ca referinţă valoarea salariului minim brut în vigoare la 25 mai 2024, beneficiarii acestor venituri au obligaţia să recalculeze CASS prin intermediul capitolului I al declaraţiei unice pe care o pot trimite la Fisc până la 25 mai 2025. Pentru diferenţa de contribuţie de asigurări sociale de sănătate rezultată în plus, în urma recalculării, persoana fizică are obligaţia calculării, declarării şi plăţii impozitului pe venit. Diferenţa de CASS rezultată în plus, în urma recalculării, diminuată cu impozitul pe venit, se compensează/restituie, după caz, conform analizei Economica.net. 

Plătitorii de venituri din contracte de activitate sportivă au obligaţia ca până la 28 februarie 2025 să le ofere beneficiarilor acestor venituri un document în care e evidenţiată valoarea CASS reţinute la sursă în cursul anului 2024. Pe baza acestui document persoanele fizice pot stabili care e diferenţa pe care fie o mai au de plătit în contul CASS, fie le va fi restituită, după caz, reiese din analiza Economica.net.

Temei juridic – articolul 174 din Codul fiscal actualizat prin Legea 296 din 2023.

Articolul 174 din Codul fiscal – stabilirea, declararea şi plata CASS în cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente

(1) CASS se calculează de către contribuabilii care realizează venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b), altele decât cele prevăzute la articolul 68^1, prin aplicarea cotei de contribuţie prevăzute la art. 156 asupra bazei anuale de calcul prevăzute la art. 170 alineatul (1).

(2) Persoanele fizice care realizează venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b), altele decât cele prevăzute la art. 68^1, stabilesc şi declară contribuţia, depun declaraţia prevăzută la art. 120 sau la art. 122, la termenele şi în condiţiile prevăzute la titlul IV – Impozitul pe venit, pentru persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente.

(3) Prin excepţie de la prevederile alineatului (2), în situaţia în care baza anuală de calcul al CASS cumulată din una sau mai multe surse de venit din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b), corespunzătoare veniturilor nete anuale estimate/norma de venit, este egală cu cea corespunzătoare veniturilor nete anuale realizate/norma de venit şi este cuprinsă între nivelul de 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120 inclusiv, şi cel mult nivelul de 60 de salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, contribuabilii nu au obligaţia depunerii declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice, prevăzută la art. 122.

(4) În cazul veniturilor realizate în baza contractelor de activitate sportivă, plătitorii veniturilor prevăzuţi la articolul 68^1 alineatul (2) calculează şi reţin CASS datorată de către beneficiarul venitului, la momentul plăţii venitului, prin aplicarea cotei prevăzute la art. 156 asupra bazei de calcul prevăzute la articolul 170 alineatul (1). Plătitorul de venit depune declaraţia prevăzută la art. 147 alineatul (1) şi plăteşte contribuţia până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinută.

(5) În situaţia în care baza de calcul prevăzută la art. 170 alin. (1), cumulată din una sau mai multe surse de venit din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b), corespunzătoare veniturilor estimate/realizate sau pentru care s-a aplicat reţinerea la sursă în cursul anului, după caz, este mai mică decât cea corespunzătoare unei baze de calcul egale cu nivelul de 6 salarii minime brute pe ţară în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, persoanele fizice datorează o diferenţă de CASS până la nivelul celei corespunzătoare bazei de calcul egală cu 6 salarii minime brute pe ţară în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120 şi depun declaraţia prevăzută la art. 122 până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor.

(6) În situaţia în care, în cursul anului de realizare a veniturilor, persoanele fizice obţin, din una sau mai multe surse de venit, venituri din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. b), în vederea determinării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate de plată se ia în calcul contribuţia reţinută la sursă de către plătitorii de venituri prevăzuţi la articolul 68^1, alineatul (2).

(7) În situaţia în care, în cursul anului de realizare a veniturilor, persoanele fizice realizează venituri din contracte de activitate sportivă de la mai mulţi plătitori de venituri prevăzuţi la art. 68^1, alineatul (2) şi CASS reţinută la sursă este mai mare decât cea corespunzătoare unei baze de calcul egale cu nivelul de 60 de salarii minime brute pe ţară în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120, acestea au obligaţia recalculării CASS, prin depunerea declaraţiei prevăzute la art. 122 până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a veniturilor. Pentru diferenţa de contribuţie de asigurări sociale de sănătate rezultată în plus, în urma recalculării, persoana fizică are obligaţia calculării, declarării şi plăţii impozitului pe venit.

(8) Diferenţa de contribuţie de asigurări sociale de sănătate rezultată în plus, în urma recalculării, stabilită conform alineatul (7), diminuată cu impozitul pe venit, se compensează/restituie, după caz, potrivit prevederilor art. 167, respectiv art. 168 din Legea nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

(9) Diferenţa de contribuţie de asigurări sociale de sănătate prevăzută la alineatul (5) nu se datorează în cazul în care, în anul fiscal precedent, persoana fizică a realizat venituri din:

a) salarii şi asimilate salariilor la un nivel cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare în perioada în care au fost realizate veniturile; sau

b) din cele prevăzute la art. 155 alin. (1) lit. c) – h), pentru care datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate la un nivel cel puţin egal cu 6 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a declaraţiei prevăzute la art. 120.

(10) Prevederile alineatului (9) se aplică şi persoanelor fizice care în anul precedent s-au încadrat în categoriile de persoane exceptate de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate prevăzute la art. 154 alin. (1) lit. a) – c) şi e) -g).

(11) Plătitorii de venituri prevăzuţi la art. 68^1, alineatul (2) au obligaţia de a elibera persoanelor fizice beneficiare de astfel de venituri un document cu privire la nivelul CASS reţinute la sursă, până în ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent, pentru anul precedent, în vederea stabilirii de către aceştia a diferenţei de CASS prevăzută la alin. (5) sau (7), după caz.

(12) Contribuţia de asigurări sociale de sănătate stabilită potrivit prevederilor alin. (1), (5) sau (7) se evidenţiază în declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.

(13) Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice prevăzută la art. 122 şi declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice prevăzută la art. 120, în cazul persoanelor fizice care au realizat un venit net anual egal cu cel estimat, respectiv care determină venitul net anual pe baza normelor de venit prevăzute la alin. (3), constituie titlu de creanţă fiscală în sensul Legii nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

(14) Termenul de plată a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate este până la data de 25 mai, inclusiv a anului următor celui pentru care se datorează contribuţia.

(15) Persoanele fizice prevăzute la art. 170 alin. (1) pot efectua plăţi reprezentând contribuţia de asigurări sociale de sănătate datorată oricând până la împlinirea termenului de plată.

(16) Se pot acorda bonificaţii de până la 10% din contribuţia de asigurări sociale de sănătate. Nivelul bonificaţiei, termenele de plată şi condiţiile de acordare se stabilesc prin legea anuală a bugetului de stat.

(17) Procedura de aplicare a prevederilor alin. (16) se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Te-ar mai putea interesa și
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
MAI: Între 1 şi 6 mai nu se vor desfăşura activităţi de lucru cu publicul la ghişeu pentru eliberarea de documente
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) reaminteşte că, luni şi marţi, serviciile publice comunitare care eliberează permise de conducere, certificate de înmatriculare, paşapoarte, respectiv......
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie se va concentra pe regenerabile şi infrastructura energetică din Maroc
Engie intenţionează să-şi vândă participaţia în cea mai mare centrală pe bază de cărbune din Maroc (SAFIEC), pentru ...
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Autonomie extinsă pentru autoutilitara electrică Ford E-Transit
Ford Pro, divizia de vehicule comerciale a companiei americane, a anunțat introducea opțiunii de autonomie extinsă pentru ...
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Chinezii de la Xpeng iau și ei în calcul o uzină în Europa
Oficialii producătorului chinez Xpeng au declarat la expoziția auto de la Beijing că iau în calcul o investiție într-o ...