CNAS spune ce trebuie să facă medicii ca să fie plătiţi pentru serviciile acordate în martie, când sistemele informatice au picat

Sistemele informatice din sănătate, printre care cel al cardului de sănătate şi al reţetei electronice, au funcţionat în perioada 10 - 15 martie, aşa cum Economica.net a anunţat deja. Ieri seară CNAS le spune medicilor cum vor valida serviciile medicale şi medicamentele pe care le-au acordat pacienţilor pe perioada blocării sistemelor informatice.  
Economica.net - vin, 27 mart. 2020, 06:29
CNAS spune ce trebuie să facă medicii ca să fie plătiţi pentru serviciile acordate în martie, când sistemele informatice au picat

Regulile de validare a serviciilor medicale acordate când sistemele informatice au fost blocate cinci zile în martie, publicate de CNAS

Economica.net vă aminteşte că începând cu data de 10 martie şi până pe 16 martie, sistemele informatice din sănătate au fost blocate. Vorbim despre sistemul cardului de sănătate, al reţetei electronice şi de sistemul informatic unic integrat (SIUI). Aceste au funcţionat greoi încă din 9 martie, spun medicii de familie. Aşa cum am scris în repetate rânduri, funcţionarea precară a cel puţin uneia dintre componentele platformei informatice din sănătate este o realitate aproape zilnică în cabinetele medicilor de familie, ignorată adesea de oficialii CNAS.
CNAS a anunţat pe 16 martie că, începând cu această dată, ora 8:00, sistemele informatice din platforma informatică a asigurărilor de sănătate (PIAS) au fost puse în funcţiune.

Zece zile mai târziu CNAS a definitivat proiectul de act normativ care stabileşte cum vor valida medicii serviciile medicale pe care le-au acordat când sistemele informatice ale CNAS nu au funcţionat în perioada 10 – 15 martie inclusiv.

Economica.net vă spune ce prevede proiectul de Ordin al CNAS nr. 427 din 2020, publicat joi seara, 27 martie:

  • Este vorba despre proiectul de Ordin pentru aprobarea procedurii de transmitere în platforma informatică a asigurărilor sociale a serviciilor (PIAS) acordate offline şi a procedurii de validare a lor în cazul constatării unor disfuncţionalităţi ale PIAS.

În perioada 10 – 15 martie 2020 au fost constatate întreruperi în funcţionarea PIAS, spune CNAS în proiectul de act normativ.

Serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale acordate/eliberate offline în perioada 10 – 15 martie din cauza unor disfuncţionalităţi ale PIAS, precum şi serviciile medicale şi dispozitivele medicale care aveau termen de raportare în perioada 10 – 15 martie, respectiv cele acordate/eliberate offline în perioada 5 – 15 martie, în temeiul HG nr. 140 din 2018, vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activităţii lunii martie.

Serviciile medicale, medicamentele şi materialele sanitare specifice, aferente programelor naţionale de sănătate curative (PNS curative), acordate/eliberate offline în perioada 10 – 15 martie din cauza unor disfuncţionalităţi ale PIAS, precum şi serviciile medicale care aveau termen de raportare în perioada 10 – 15 martie, respectiv cele acordate/eliberate offline în perioada 5 – 15 martie, în temeiul HG 155 din 2017, vor fi transmise în PIAS până la termenul de raportare a activităţii lunii martie.

CNAS dezactivează, pentru perioada 5 – 15 martie, următoarele reguli pentru validarea serviciilor medicale, medicamentelor şi dispozitivelor medicale, precum şi a serviciilor medicale, medicamentelor şi materialelor sanitare specifice, aferente PNS curative, acordate offline în perioada 10 – 15 martie din cauza blocajului PIAS:

– serviciul medical nu a fost raportat online în trei zile lucrătoare – pentru perioada 5 – 15 martie.
– serviciul nu a fost semnat cu cardul – pentru perioada 10 – 15 martie.

Proiectul de Ordin poate fi consultat integral la acest link.

La momentul publicării acestei ştiri Ordinul nu a fost publicat în Monitorul Oficial.

Cum au fost afectaţi medicii şi pacienţii de blocajul sistemelor informatice din sănătate de la începutul lunii martie:

„Medicii de familie, reprezentați de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF), trag un semnal de alarmă cu privire la implicațiile funcționării deficitare a Platformei informatice a asigurărilor de sănătate – SIUI – în condițiile epidemiei cu COVID 19. Funcționarea defectuoasă a platformei SIUI începând din 9 martie a îngreunat activitatea în cabinetele medicilor de familie, a generat întârzieri ale consultațiilor programate și a făcut dificilă acordarea de consultații pacienților cu afecțiuni acute. Toate acestea în condițiile în care îngrijorarea pacienților, dar și a medicilor față de riscul de îmbolnăvire cu COVID 19 este maximă, iar evitarea aglomerărilor umane reprezintă una dintre măsurile care previn îmbolnăvirea”, spunea pe 9 martie SNMF.

Informatizarea sistemului sanitar a costat 172,55 de milioane de euro şi constă în implementarea şi funcţionarea următoarelor componente: sistemul informatic unic integrat (SIUI), reţeta electronică (SIPE), cardul electronic de sănătate (CEAS) şi dosarul electronic de sănătate (DES). Sistemul informatic unic integrat, reţeta electronică, cardul electronic de sănătate şi dosarul electronic de sănătate funcţionează sub cupola platformei informatice a asigurărilor sociale de sănătate (PIAS).

Problemele sistemului informatic din sănătate (SIUI) au aglomerat ghişeele Casei de Asigurări de Sănătate Bucureşti, spune instituţia


Te-ar mai putea interesa și
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Marea Britanie speră că șoferi străini, dar și britanici, vor ajuta la depășirea crizei
Executivul de la Londra a anunțat un plan prin care 5.000 de şoferi de camion de mare tonaj vor putea veni în Marea Britanie, iar alte 5.500 de vize vor fi eliberate pentru muncitorii din sectorul......
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
În București, purtarea măştii redevine obligatorie în spațiile publice
Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă (CMBSU) a adoptat astăzi o decizie prin care purtarea măştii ...
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Nor de cenușă vulcanică deasupra României
Norul de cenuşă vulcanică produs de erupţia vulcanului Cumbre Vieja din Insulele Canare va traversa teritoriul României ...
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Huf România, furnizor pentru Daimler, BMW, Dacia, Stellantis și Volkswagen, a extins uzina din Arad
Producătorul de componente auto german Huf a împlinit 15 ani în România și a anunțat o extindere a capacităților ...