Relaţiile dintre Rusia şi NATO se vor înrăutăţi în anii următori – expert rus

Relaţiile dintre Alianţa Nord-Atlantică şi Rusia se vor înrăutăţi în anii următori, consideră expertul rus Aleksei Fenenko, profesor asociat pe probleme de securitate la Facultatea de Politică Internaţională a Universităţii de Stat din Moscova, într-o declaraţie făcută vineri pentru RIA Novosti.
Economica.net - vin, 15 sept. 2017, 07:36
Relaţiile dintre Rusia şi NATO se vor înrăutăţi în anii următori - expert rus

În opinia sa, declaraţia secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit căruia Alianţa va căuta să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia nu este decât un slogan.

Într-un interviu pentru RIA Novosti, Jens Stoltenberg a afirmat anterior că NATO va continua să aspire la îmbunătăţirea relaţiilor cu Rusia, dar cu toate acestea va ţine cont de situaţia legată de Ucraina.

‘Este doar un slogan al lui Stoltenberg şi nimic mai mult, deoarece până acum această dorinţă nu a fost însoţită şi de măsuri practice. La ora actuală există trei probleme în relaţiile dintre Rusia şi NATO care necesită o rezolvare imediată. Prima vizează soarta Actului fondator Rusia-NATO. În mod oficial, acesta a încetat să mai funcţioneze din 27 mai 2017 şi nu a existat nicio procedură pentru prelungirea sa automată’, a subliniat Aleksei Fenenko.

‘Noi nici până acum nu ştim dacă el funcţionează sau nu’, a adăugat acesta. ‘În al doilea rând este vorba de iniţiativa Rusiei privind siguranţa zborurilor în zona mărilor Baltică şi Neagră. Din nou, nimic nu este clar. Al treilea aspect – nu există niciun fel de negocieri privind măsurile de consolidare a încrederii’, a specificat interlocutorul agenţiei ruse de presă.

Dimpotrivă, expertul citat prezice o deteriorare a relaţiilor dintre NATO şi Federaţia Rusă în anii următori. ‘Personal cred că în timpul apropiat relaţiile dintre Rusia şi Alianţa Nord-Atlantică s-ar putea deteriora brusc. Nu exclud că ar putea să apară un conflict militar limitat între noi. Există câteva puncte nevralgice: Transnistria, zona Mării Baltice. Nu exclud nici direcţia georgiană, dacă NATO va încerca din nou să joace cartea georgiană. Acesta poate fi un conflict serios limitat într-un anumit teatru de operaţiuni militare’, a afirmat expertul, citat de RIA Novosti.

NATO a decis în aprilie 2014 să-şi suspende cooperarea militară şi civilă cu Rusia, ca răspuns la anexarea Crimeii, dar dialogul în cadrul Consiliului NATO-Rusia a fost menţinut.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Enayati Medical City: orașul medical ce pune la dispoziția pacientului vârstnic servicii medicale la standarde europene
Enayati Medical City: orașul medical ce pune la dispoziția pacientului vârstnic servicii medicale la standarde europene
Dr. Wargha Enayati, medic cardiolog: „Perioada aceasta grea lasă urme adânci asupra vârstnicilor și bolnavilor cronici ...
Klaus Iohannis a lansat un nou apel ca românii să se vaccineze
Klaus Iohannis a lansat un nou apel ca românii să se vaccineze
Preşedintele Klaus Iohannis a lansat, sâmbătă, un nou apel, pe pagina sa de Facebook, ca românii să meargă să se ...
Israelul a trecut pe lista organizațiilor teroriste șase ONG-uri palestiniene
Israelul a trecut pe lista organizațiilor teroriste șase ONG-uri palestiniene
Guvernul israelian a anunţat vineri că a înscris şase ONG-uri palestiniene care au legături cu Frontul Popular pentru ...