Relaţiile dintre Statele Unite şi Egipt sunt într-o „fază delicată” – ministru egiptean

Liderul diplomaţiei egiptene Nabil Fahmy a apreciat miercuri că relaţiile cu Statele Unite traversează o "fază delicată", după îngheţarea parţială a ajutorului american, în esenţă militar, pentru Cairo, relatează AFP.
Economica.net - joi, 17 oct. 2013, 06:21
Relaţiile dintre Statele Unite şi Egipt sunt într-o

„Ne aflăm în prezent într-o fază delicată care reflectă relaţiile turbulente (americano-egiptene). A spune altceva nu ar fi cinstit”, a afirmat ministrul citat de către presa locală.

Statele Unite au „recalibrat” la 10 octombrie ajutorul lor – 1,5 miliarde de dolari dintre care 1,3 miliarde reprezentând ajutor militar – ca răspuns la represiunea sângeroasă la adresa susţinătorilor preşedintelui islamist Mohamed Morsi destituit de către armată la 3 iulie.

Washington a oprit astfel livrarea echipamentelor grele şi asistenţa financiară pentru guvern „în aşteptarea unor progrese credibile către o guvernare civilă aleasă democratic”. Cairo a denunţat o „decizie greşită”.

Pentru Fahmy, care se declară „deloc surprins de ultima decizie americană”, „problema a început cu mult înaintea” acestui anunţ.

„Vine din faptul că Egiptul s-a bazat pe ajutorul american de 30 de ani, alegând calea uşoară în loc să îşi diversifice variantele. (Aceasta) le-a făcut pe Statele Unite să creadă că Egiptul se va conforma mereu politicilor şi obiectivelor sale”, a subliniat el.

Anunţul american rămâne „simbolic” şi nu trebuie, conform experţilor, să aibă un impact major, deşi speculaţiile se multiplică asupra faptului că Egiptul ar putea să se îndrepte către alţi furnizori precum Rusia, China sau Franţa.

Militarii l-au destituit la 3 iulie pe primul preşedinte ales democratic al Egiptului după proteste de amploare pentru înlăturarea sa. Ulterior armata a instalat un guvern civil, însă puterea se află în mâinile conducătorului armatei, generalul Abdel Fattah al-Sissi.

Autorităţile duc o represiune implacabilă împotriva islamiştilor, care s-a soldat cu peste 1.000 de morţi şi mii de arestări.

Statele Unite, evident jenate de faptul că Egiptul este aliatul lor cheie în regiune, nu au calificat niciodată destituirea lui Morsi drept „lovitură de stat”, ceea ce le-ar fi constrâns legal să pună capăt ajutorului, însă au condamnat o represiune „regretabilă”.

Te-ar mai putea interesa și
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Mark Mobius: Bitcoin s-ar putea prăbuși sub 10.000 de dolari în 2023
Bitcoin s-ar putea prăbuşi la 10.000 de dolari, o scădere de peste 40% faţă de preţurile actuale, a declarat joi investitorul veteran Mark Mobius pentru CNBC....
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a adoptat plafonul de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc
Uniunea Europeană a fost de acord cu impunerea unui plafon de preț al petrolului rusesc la 60 de dolari pe baril, deschizând ...
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate în privința restricțiilor
Xi Jinping este de acord că varianta Omicron a coronavirusului este mai puțin letală, ceea ce permite mai multă flexibilitate ...
Varianta Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 este mai puţin letală, prin urmare ea permite ''mai multă flexibilitate'' ...
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiștii Last Generation din Germania anunță că își vor intensifica protestele începând de luni
Activiştii pentru climă Last Generation din Germania plănuiesc să reia şi să intensifice protestele începând de luni ...