Relevanţa băncilor în faţa românilor este una din cele mai scăzute din Europa – sondaj

Băncile comerciale îşi pierd din relevanţă în faţa clienţilor în fiecare an în favoarea altor furnizori de produse financiare uşor de accesat şi personalizate, indicele de relevanţă bancară calculat de EY la nivel global fiind de 75,1%, iar în România de 73,4% şi este de aşteptat să scadă în continuare, scrie Agerpres. 
Economica.net - mie, 14 sept. 2016, 18:43
Relevanţa băncilor în faţa românilor este una din cele mai scăzute din Europa - sondaj

Potrivit unui comunicat al companiei de consultanţă transmis miercuri AGERPRES, gradul de relevanţă bancară în România este al doilea cel mai redus dintre ţările europene participante la studiu, după Italia.

În ţara noastră, ‘băncile par şi mai puţin relevante de atât pentru clienţii mai tineri, înregistrând doar 71,8% pentru cei cu vârste cuprinse între 18 şi 34 de ani. Mai mult, băncile sunt mai puţin relevante pentru românii cu venituri mai mici, dar devin relevante în procent de 100% pentru clienţii cu venituri anuale de peste 100.000 de dolari’, se menţionează în comunicat.

De asemenea, se înregistrează o diferenţă considerabilă între românii cu un nivel scăzut al educaţiei – relevanţă de 57,3% pentru persoanele care nu au absolvit liceul – şi cei cu educaţie superioară – relevanţă de 77,1% pentru cei cu facultate. ‘Cu toate acestea, indicele relevanţei scade abrupt pentru românii cu studii post-universitare, care consideră băncile ca fiind relevante doar în proporţie de 71,7%’, menţionează EY.

Astfel, din perspectiva elementelor care constituie scorul global, reiese că băncile din România sunt sub aşteptările clienţilor în planificarea de viitoare produse şi în privinţa mix-ului curent de produse deţinute. Astfel, consumatorii ar lua mai degrabă în considerare în viitor un furnizor netradiţional pentru cele mai multe produse financiare, pe măsură ce băncile devin tot mai puţin relevante în ofertele lor de produse bancare.

Mai mult, potrivit EY, în viitor, românii intenţionează să achiziţioneze într-o măsură mult mai mică servicii financiare exclusiv de la bănci, fapt pentru care indicele relevanţei bancare va continua, probabil, să scadă în anii următori.

‘Studiul nostru recunoaşte practic provocarea adusă de noii competitori băncilor tradiţionale şi nevoia imediată de schimbare a abordării băncilor, în special în ceea ce priveşte produsele pe care urmează să le ofere’, susţine Aurelia Costache, Financial Services Advisory Leader EY România.

Indicele de Relevanţă Bancară realizat de EY măsoară o gamă întreagă de comportamente şi atitudini curente şi viitoare ale consumatorilor, în scopul realizării unui scor compozit bazat pe relaţia dintre clienţi şi bănci în prezent, dar şi în viitor.

‘Cu 30 de ani în urmă, băncile se confruntau cu o concurenţă foarte mică sau chiar inexistentă pe segmentul furnizării de consiliere şi de servicii financiare, iar consumatorii aveau mare încredere în ele. Drept urmare, erau extrem de relevante pentru vieţile celor mai mulţi consumatori. Rezultatele studiului nostru scot în evidenţă impactul apariţiei de noi competitori şi noi servicii financiare, precum şi scăderea angajamentului consumatorilor faţă de bănci şi creşterea interesului lor pentru alternativele bancare’, a mai spus Aurelia Costache.

Potrivit studiului citat, factorii care ameninţă relevanţa băncilor sunt reprezentaţi de schimbările rapide în rândul preferinţelor şi aşteptărilor clienţilor, creşterea produselor FinTech uşor de utilizat şi a alternativelor la serviciile bancare tradiţionale, provocările cu care se confruntă băncile în a ţine pasul cu cererea consumatorilor pentru servicii digitale şi de a oferi informaţii uşor accesibile şi produse personalizate, dar şi scandalurile din industrie care au erodat încrederea în bănci – de la stabilitatea financiară la concentrarea asupra intereselor clienţilor.

Sondajul EY a fost derulat rândul a peste 55.000 de consumatori din 32 de pieţe din întreaga lume.

Te-ar mai putea interesa și
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut loc în aprilie
Grupări armate din Gaza au furat 66 de milioane de euro de la Banca Palestinei, în urma unei serii de jafuri care au avut ...
Forțe armate palestiniene, dintre care una pretinde că face parte din gruparea islamistă Hamas, au furat luna trecută un total de 66 de milioane de euro din seifurile mai multor sucursale bancare......
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
După Germania și Cehia, Polonia anunță la rândul său că a fost vizată de un atac cibernetic de proveniență rusă
Polonia a anunţat că a fost la rândul său vizată de presupuse atacuri cibernetice atribuite unui grup rus numit APT28, ...
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
Nicușor Dan anunță că tramvaiele de pe linia 41 vor circula până la ora trei în noaptea de Înviere
În noaptea de Înviere, linia de tramvai 41 va avea un program de funcţionare prelungit, până la ora 03.00, pentru a ...
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Antony Blinken: Washingtonul vrea să ofere statelor insulare din Pacific o ofertă mai bună decât cea chineză
Statele Unite vor să ofere insulelor din Pacific o "alegere mai bună" decât China, chiar dacă Washingtonul singur nu ...