Relu Fenechiu, urmărit penal într-un nou dosar:Ar fi primit 4,3 mil euro pentru a asigura finanţarea unui program educaţional

Fostul ministru Relu Fenechiu, care execută o pedeapsă cu închisoare primită în dosarul ”Transformatorul”, a fost pus sub urmărire penală de DNA într-un nou dosar, el fiind acuzat că, în calitate de deputat şi lider de filială, a primit 4,3 milioane de euro de la o firmă pentru a asigura finanţarea de către Ministerul Educaţiei a etapei a V-a a Programului ”Sistem Educaţional Informatizat” (SEI), atribuirea contractului către societatea respectivă şi derularea acestuia în bune condiţii.
Economica.net - lun, 31 oct. 2016, 17:44
Relu Fenechiu, urmărit penal într-un nou dosar:Ar fi primit 4,3 mil euro pentru a asigura finanţarea unui program educaţional

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus urmărirea penală a lui Relu Fenechiu, la data faptelor deputat şi preşedinte al filialei judeţene a PNL Iaşi, pentru trafic de influenţă şi participaţie improprie la infracţiunea de spălare a banilor.

DNA arată că, în perioada 2008 – 2014, Fenechiu a pretins şi a primit de la reprezentanţii unei societăţi comerciale aproximativ 4.300.000 de euro pentru a asigura finanţarea de către Ministerul Educaţiei a etapei a V-a a Programului „Sistem Educaţional Informatizat” (SEI), atribuirea contractului către firma respectivă şi derularea acestuia în bune condiţii.

„Concret, sprijinul acordat de suspectul Fenechiu Relu s-a materializat prin intervenţia sa la persoane cu funcţii de conducere din Ministerul Educaţiei Naţionale, asupra cărora avea influenţă la acel moment”, precizează DNA.

O parte din suma de bani pretinsă, respectiv 2.500.000 de euro, a fost remisă în numerar lui Fenechiu, în două tranşe, printr-un intermediar.

„În continuare, pentru a ascunde adevărata natură a provenienţei circuitul financiar al sumelor de bani şi beneficiarul real al acestora, suspectul Fenechiu Relu a solicitat ca restul banilor să fie viraţi în conturile a două societăţi comerciale în baza unor contracte de consultanţă ce atestau operaţiuni comerciale fictive”, mai arată DNA.

Anchetatorii menţionează că semnatarii documentelor nu au avut cunoştinţă de înţelegerea dintre suspect şi reprezentanţii societăţii beneficiare a contractului menţionat, întocmind actele la solicitarea acestuia din urmă.

Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu execută, în acest moment, o pedeapsă de cinci ani de închisoare, în dosarul „Transformatorul”.

Într-un alt dosar, Fenechiu este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani în cazul acordării de contracte preferenţiale unei firme de software cu Ministerul Justiţiei şi SC Antibiotice Iaşi.

La mijlocul lunii octombrie, DNA a anunţat că Fenechiu a semnat un acord de recunoaştere a vinovăţiei prin care acceptă încadrarea juridică şi o pedeapsă de trei ani şi zece luni de închisoare.

Potrivit DNA, în perioada 2012 – 2014, Relu Fenechiu, la acea dată deputat, a pretins şi a primit de la o firmă de software,15 la sută din valoarea unor contracte cu Ministerul Justiţiei şi cu o firmă care produce medicamente şi la care acţionar majoritar este Ministerul Sănătăţii. Conform unor surse judiciare, producătorul de medicamente este Antibiotice Iaşi.

Valoarea contractelor din care Fenechiu a primit 15 la sută este de 13.990.059 de lei fără TVA în cazul celui cu Ministerul Justiţiei şi 8.130.721 de lei, fără TVA în cazul celui cu Antibiotice Iaşi.

Dosarul de urmărire penală, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei, au fost trimise la Tribunalul Bucureşti.

Te-ar mai putea interesa și
Bursele europene cresc semnificativ după acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană
Bursele europene cresc semnificativ după acordul comercial dintre Statele Unite şi Uniunea Europeană
Bursele europene au deschis luni în creştere, după ce Statele Unite şi Uniunea Europeană au finalizat acordul comercial care a evitat impunerea de taxe vamale de 30% mărfurilor din blocul......
Musk spune că nu vrea să dețină prea multe acțiuni în Tesla, iar Consiliul de Administrație să îl poată concedia dacă înnebunește
Musk spune că nu vrea să dețină prea multe acțiuni în Tesla, iar Consiliul de Administrație să îl poată concedia ...
Miliardarul Elon Musk, CEO-ul și cel mai mare acționar al Tesla, afirmă că nu dorește ca numărul de acțiuni pe care ...
Ce ne așteaptă pe final de 2025 și în 2026. Veștile nu sunt deloc bune. Inflația, dobânzile și datoria vor continua să crească. Risc de recesiune- Evaluare Allianz Trade
Ce ne așteaptă pe final de 2025 și în 2026. Veștile nu sunt deloc bune. Inflația, dobânzile și datoria vor continua ...
Deficitul bugetar al României , dar și deficitului contului curent (care arată diferența dintre intrările și ieșirile ...
Sika România deschide o nouă fabrică de aditivi pentru betoane în județul Prahova
Sika România deschide o nouă fabrică de aditivi pentru betoane în județul Prahova
Sika România, producător materiale chimice specializate, a anunțat deschiderea unei nou unități de producție de aditivi ...