Remus Vulpescu, Romaero: Vizăm producţia de serie a unui vehicul 4×4 cu pieţe de destinaţie în UE

Compania Romaero SA va parafa în perioada următoare un acord de transfer de tehnologie cu concernul Lockheed Martin şi vizează producerea în serie a unui vehicul 4x4, cu pieţe de destinaţie în UE, a spus, într-un interviu pentru MAS-MEDIAFAX, directorul general al companiei, Remus Vulpescu.
Economica.net - mar, 22 mai 2018, 16:44
Remus Vulpescu, Romaero: Vizăm producţia de serie a unui vehicul 4x4 cu pieţe de destinaţie în UE

„Lucrăm să parafăm în perioada următoare şi un acord de transfer de tehnologie cu «numărul unu» mondial, Lockheed Martin’, a spus Remus Vulpescu, adăugând : „cu ce ne mândrim azi şi sperăm să putem anunţa în următoarele zile este un vehicul 4×4, pentru care transferul de tehnologie oferit de Lockheed Martin este de sută la sută”.

Marii fabricanţi de tehnică militară din lume nu ţin, nu pretind, nu ne obligă să cumpărăm produse din alte ţări . Dimpotrivă. Cum s-a văzut şi la BSDA, unde şi Romaero a semnat un acord de transfer de tehnologie cu Rafael, una din cele mai avansate companii din lume din punct de vedere tehnologic. Lucrăm să parafăm în perioada următoare şi un acord de transfer de tehnologie cu „numărul unu” mondial, Lockheed Martin (…) Cu ce ne mândrim azi şi sperăm să putem anunţa în următoarele zile este un vehicul 4×4, pentru care transferul de tehnologie oferit de Lockheed Martin este de sută la sută şi este un produs care înglobează zeci de sisteme ultra-avansate, produse de cei mai mari producători la nivel global. Integrarea astăzi este făcută de Lockheed Martin în Statele Unite, dar ceea ce negociem este ca acest vehicul să fie produs în serie în România şi să aibă ca pieţe de destinaţie atât România, cât şi alte ţări din Uniunea Europeană şi nu numai, printr-un efort de marketing comun între Lockheed Martin şi Romaero”, a detaliat directorul general al Romaero SA, Remus Vulpescu, în interviul acordat pentru Monitorul Apărării şi Securităţii (MAS) şi MEDIAFAX.

Vorbind despre abordarea generală a companiei, Vulpescu a spus: „Romaero are o strategie de prim-contractor, caracteristică primei etape de dezvoltare a proiectelor şi de implementare a primelor etape de transfer tehnologic. Ne dorim să găsim şi parteneri români locali, de stat sau privaţi care să poată fi co-optaţi. În primul rând, să aibă disponibilitatea, în al doilea rând, capacitatea de a lucra la cerinţele de calitate şi de cantitate necesare , pentru a deveni parte din lanţurile de aprovizionare pe nişte produse deosebit de complexe”.

Într-un context mai larg, abordând starea industriei naţionale de apărare şi offset-ul, ca soluţie viabilă şi fezabilă, directorul general al Romaero SA, a comentat, în interviul acordat MAS-MEDIAFAX: „Neutralitatea bugetară este un concept care poate sună puţin distant, însă este din punct de vedere economic realizabilă. Asta înseamnă că, dacă armata română va achiziţiona tehnică de ultimă generaţie, care bineînţeles că este şi destul de scumpă, dar această tehnică va fi produsă în România în mare parte, la nivelul întregii economii, prin locurile de muncă create, care vor scădea efortul pe asistenţă socială, prin cheltuirea banilor în România, prin angajarea unor furnizori din România în lanţurile de aprovizionare şi în lanţurile valorice ale unor produse de tehnică militară şi nu în ultimul rând prin ridicarea nivelului exporturilor la nivelul importurilor, care pot echilibra bugetul de stat şi pot echilibra balanţa comercială a României , atunci forţele armate ale României, ale MAI, ale Ministerului Justiţiei se pot înzestra pe termen lung cu echipamentele cele mai moderne şi cele mai valoroase, fără ca aceasta să reprezinte o cheltuială netă la nivelul bugetului de stat şi într-un mod neutru pentru bugetul de stat.

Pentru că apar din economie încasări prin Ministerul de Finanţe şi prin cheltuirea banilor în ţară, care echilibrează efortul de înzestrare.

Este un scop către care nu trebuie să ne fie teamă să tindem. E posibil. Avem exemple în alte ţări. Avem modele economice în alte ţări. Avem modele de sinergie între industria naţională de apărare şi forţele armate ale unor ţări NATO. Şi avem exemple de avans tehnologic”.

Vulpescu a remarcat că: „Trebuie găsită modalitatea prin care trebuie recunoscut oficial că programele offset, programele de cooperare industrială sunt determinate în mod direct şi nemijlocit de cheltuielile de înzestrare ale armatei.Şi atunci, ele care sunt activităţi economice generate dintr-o cheltuială de bani publici pentru înzestrare pot şi ar trebui să fie înregistrate drept ceea ce sunt: adevărate investiţii în industria românească. Mă refer la programele de cooperare şi la programele de offset care vin înspre industrie”.

Directorul general al Romaero SA a precizat că giganţii globali ai industriei de profil sunt interesaţi să lucreze cu industria naţională românească.

„Aceşti giganţi globali sunt interesaţi să lucreze cu industria naţională. Este pentru ei o modalitate destul de bună de a-şi extinde aria de acoperire şi baza de producţie, dacă vreţi, cota de piaţă la nivel global . Este, în cazul companiilor din afara Uniunii Europene, o modalitate de a aduce produse competitive în Uniunea Europeană. Pentru că, ce se produce în România, stat membru al Uniunii Europene, se va produce fără bariere vamale, pe care le-am putea întâlni în cazul produselor din alte regiuni.

Un alt beneficiu, pe care ar trebui să-l privim cu pragmatism şi pe care ar trebui să încercăm să-l transformăm în avanataj pentru noi, este că România are o forţă de muncă bună, bine calificată şi ieftină, în comparaţie cu alte ţări din Uniunea Europeană.

Iată un cumul de beneficii: lipsa barierelor tarifare pentru Uniunea Europeană şi costul relativ scăzut al forţei de muncă cu nivel bun de calificare, astea sunt puncte de atracţie pentru marile companii. Şi s-a văzut că sunt realmente interesate”, a mai spus, în interviul acordat Monitorului Apărării şi Securităţii şi MEDIAFAX, directorul general al Romaero SA, Remus Vulpescu.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...