1EUR = 4.8703 RON | Bucureşti 11 º

Finanţe şi bănci

Renaşte CAP-ul? Facilităţi fiscale fermierilor care se asociază. MADR pregăteşte o ordonanţă de urgenţă

Fermierii care lucrează individual ar putea beneficia de scutirea impozitului pe norma de venit, dacă intră cu terenul respectiv într-o cooperativă, a declarat, marţi, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Daniel Constantin.

15 sep, 2015 | Agerpres

Potrivit acestuia, peste două săptămâni sau chiar în cursul săptămânii viitoare va veni în Guvern cu o ordonanţă de urgenţă prin care va crea facilităţi fiscale celor care se asociază în cooperative, scrie Agerpres.

'Încă avem în România peste 600.000 de fermieri în registrele de la APIA care primesc subvenţie, dar care lucrează ca persoană fizică şi au suprafeţe foarte mici. Am venit cu primul avantaj, în special către aceştia, nu către cei care au arendat deja terenul în altă parte, pentru că nu vrem să stricăm zonele în care s-au creat exploataţii cât de cât viabile, dar cei care lucrează încă individual vor beneficia de scutirea impozitului pe norma de venit dacă intră cu terenul respectiv într-o cooperativă. Sigur că aici vom avea grijă, pentru că se ştie foarte clar că românul este legat de proprietate, este legat de pământ, şi vrem să ne asigurăm că, prin modificarea Legii 566 prin această ordonanţă de urgenţă, el va rămâne proprietar în continuare, atât pe bunul pe care îl are, fie că vorbim de teren, fie că vorbim de animale - şi va rămâne proprietar inclusiv pe producţia pe care o obţine: lapte, carne, cereale', a explicat Constantin.

Ministrul Agriculturii consideră că, după o astfel de măsură, 'nu va mai exista reticenţă în ceea ce priveşte crearea de cooperative', însă membrii acestora vor avea obligativitatea ca 'o parte din producţia pe care o obţin prin activitatea în comun să fie comercializată în comun de către cooperativa respectivă'.

'Procentul îl vom stabili mâine, la ultima dezbatere pe care o vom avea la minister pe această zonă: 50%-60%-70%, în speranţa că, după ce vor vedea avantajele, probabil că într-un an de zile vor comercializa toată producţia pe care o vor obţine prin cooperative', a mai spus Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii a adăugat că al doilea avantaj fiscal se referă la reducerea cu 20% a impozitului pe profit pentru cooperativa respectivă timp de cinci ani.

'Cred că, de asemenea, va fi un element de stimulare pentru cei care vor să creeze astfel de cooperative sau asociaţii lor care se gândesc să se transforme din asociaţii - constituite pe Ordonanţa 26 -, adică nu au scop lucrativ prin acea ordonanţă, vor să treacă cu scop lucrativ în cooperative de producţie. Un alt avantaj fiscal, pe care nu sunt sigur că îl putem trece, pentru că înseamnă o diminuare consistentă a bugetelor locale, se referă la scutirea totală a impozitului pe proprietate pentru bunurile cu care se merge în cooperativă: teren, animale, investiţii, utilaje etc. Ministerul de Finanţe şi-a dat acordul. Dacă reuşim să trecem aceste avantaje fiscale, putem vorbi despre o micro-revoluţie în zona de agricultură pentru că sunt avantaje pe care toţi vor să le îmbrăţişeze', a mai spus Constantin.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a participat, marţi, la conferinţa 'Taxe mici=afaceri prospere. Cum ajută relaxarea fiscală dezvoltarea afacerilor în România?', organizată la Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO