Dacia în pericol? Renault ar putea închide definitiv mai multe uzine din Europa

Renault are probleme mari în Europa. Gigantul francez ar putea închide mai multe uzine din Europa din cauza situaţiei dezastruoase în care se află constructorii francezi pe piaţa din Europa.
Economica.net - mar, 02 oct. 2012, 11:41
Dacia în pericol? Renault ar putea închide definitiv mai multe uzine din Europa

Renault se gândeşte la închiderea completă a unor fabrici din Europa. Vom studia acest scenariu. Discutăm deja cu sindicatele pentru a le explica situaţia în care ne aflăm. Sunt dealaje mari în ceea ce priveşte competitivitatea”, a declarat directorul de operaţiuni al grupului Renault-Nissan Carlos Tavares, citat de Reuters.

Declaraţia oficialului vine după ce preşedintele companiei Renault, Carlos Ghosn, a afirmat săptămâna trecută, la postul german de televiziune RTL, că nu este exclusă dispariţia acestei companii, cel puţin ‘în forma sa actuală’, şi a cerut guvernului francez să îmbunătăţească mediul de afaceri.

Preşedintele Renault a mai spus că această companie încă mai este rentabilă datorită gamei de autoturisme ieftine (Dacia n.red), alianţei cu Nissan şi internaţionalizării producţiei.

Declinul pieţei auto din Europa ar putea afecta şi alţi giganţi. Directorul de vânzări de la Volkswagen, Christian Klinger, a declarat că se aşteaptă la multe surprize neplăcute în 2013 şi 2014.

Una dintre posibilităţil luate în calcul de grup este ca Nissan să pună la dispoziţia Renault facilităţi de producţie. „Uzinele Nissan din Sunderland şi Barcelona sunt facilităţi la cel ma înalt nivel al competitivităţii”, a spus Carlos Tavares, diretor de operaţiuni la Renault.

Carlos Tavares a declarat într-o conferinţă de presă la Salonul Auto de la Paris că Renault poate muta oricând producţia din România în Maroc sau în alte ţări dacă ţara noastră îşi pierde competivitatea.

Fabrica africană de la Tanger, Maroc, va scoate 150.000-170.000 de maşini pe an, pe o singură linie de fabricaţie, în trei schimburi. De anul viitor, o nouă linie de producţie va fi adăugată, ceea ce înseamnă un total de 340.000 de maşini pe an, poate chiar 400.000, dacă se lucrează şi în week-end-uri. Adică tot atât cât fabricile Renault din Franţa, cele de la Flins sau Douai, scrie La Tribune. Miză mare pentru Renault, mai ales că este prima uzină construită de la zero, după 1998, când a luat fiinţă fabrica din Brazilia, de la Curitiba.

Africanii i-au aşteptat pe francezi cu covorul roşu. Renault va investi nu mai puţin de un miliard de euro în fabrica de la Tanger, ce se va întinde pe nu mai puţin de 300 de hectare, dar a primit şi multe în schimb: statul marocan le-a făcut infrastructura (autostradă şi cale ferată), a finanţat centrul de formare a personalului şi, cel mai important, Renault nu va plăti impozit pe profit timp de cinci ani. Maşinile care vor fi exportate nu vor fi supuse nici unei taxe. Salariile marocanilo se află undeva pe la jumătatea celor de la Mioveni.

Profitul a scăzut cu aproape 40% în prima jumătate a anului

Profitul net al Renault a scăzut cu 39% în prima jumătate a anului, la 746 milioane de euro, însă grupul francez estimează în continuare creşterea vânzărilor de autovehicule în acest an şi menţine estimarea de profit pentru 2012

Câştigul s-a situat sub aşteptările analiştilor de 873 milioane de euro.

La fel ca mulţi alţi producători de autovehicule din Europa, grupul Renault a fost afectat de o scădere mai puternică şi de durată mai lungă decât anticipau experţii din industrie în urmă cu un an. Vânzările pe piaţa europeană se vor situa în acest an cu 23% sub nivelul din 2007, iar Renault avertizat că anticipează pentru 2012 o contracţie de 6-7% comparativ cu anul trecut, mai mare cu 3 puncte procentuale decât se estima anterior.

România, a doua ţară a planetei Renault

Investiţiile financiare ale grupului Renault, de la intrarea pe piaţa românească, în urmă cu 12 ani, se ridică la două miliarde de euro. Doar în 2012, investiţiile francezii vor atinge 250 de milioane de euro, printre proiecte numărându-se o linie robotizată de prese de mare tonaj, dublarea capacităţii turnătoriei de aluminiu şi creşterea cu 30% a capacităţii de producţie a cutiilor de viteze.

Directorul comercial Dacia, Thomas Dubruel, a declarat că Renault şi Dacia deţin în România cea mai importantă uzină de vehicule din grup şi cea mai mare platformă logistică a alianţei Renault-Nissan. Tot în România funcţionează a doua uzină mecanică din grup, al doilea centru de inginerie, unicul centru de proiectare şi fabricare a matriţelor şi cea mai mare magazie de piese.

„Dacia a salvat Renault de la faliment. Este o reţetă de succes, un model de business” – directorul general ArcelorMittal Galaţi

Directorul general al combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, a declarat în cadrul unui congres că Dacia a salvat Renault de la faliment şi că reprezintă un model de afacere pentru compania ArceloMittal.

„Eu şi colegii mei din management avem un model de urmat. Ne-am raportat la standardele de la Dacia pentru că suntem realmente impresionaţi de povestea de succes de la Dacia. În şase-şapte ani au reuşit să schimbe tot din ceea ce era fosta uzină. Am o experienţă îndelungată în industria auto şi pot spune că, vizitând

Dacia, observi că nu e nicio diferenţă între Dacia şi orice altă fabrică auto din vestul Europei în termeni de curăţenie, de management, de pricepere tehnică a oamenilor. Singura diferenţă e că cei de la Dacia au mai puţini roboţi. Dacia câştigă bani şi se poate spune că a salvat Renault de la faliment”, a spus el la o dezbatere publică organizată la combinat.

Renault vrea să cucerească Africa cu Dacia

Renault se poziţionează pentru o explozie a pieţei auto din Africa, pariind, printr-o ofensivă construită în jurul mărcii Dacia, că populaţia de pe continent se va îndepărta, treptat, de autobuze şi maşini vechi, în timp ce competitorii grupului francez „merg pe vârfuri” în regiune.

Producătorul auto francez şi Nissan Motor, partenerul său japonez, investesc 1 miliard de euro la fabrica din Tanger, Maroc, extinzând masiv producţia.

Totodată, Renault se pregăteşte să ridice o fabrică în Algeria.

„Africa se stabilizează. Este mai bine să ne poziţionăm acum, pentru a avea noi motoare de creştere pe măsură ce pieţele vor începe să se maturizeze”, a declarat într-un interviu acordat Bloomberg Jean-Christophe Kugler, senior vice president la Renault pentru regiunea africană.

Renault, al treilea mare grup auto european, promovează marca „de buget” Dacia în Africa, încercând astfel să compenseze pentru contracţia puternică a pieţei europene.

Între timp, companiile asiatice care produc automobile low-cost atacă agresiv Europa, în timp ce producătorii de autoturisme premium, precum BMW sau Mercedes-Benz, introduc tot mai multe modele de mici dimensiuni.
Piaţa auto europeană este în contracţie pentru cel de-al cincilea an consecutiv şi va atinge în 2012 cel mai redus volum din 1995, estimează Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile.

Cota de piaţă a Renault în UE a scăzut în prima jumătate a anului la 8,5%, de la 9,5% în perioada corespunzătoare a anului trecut, în timp ce companiile sud-coreene Hyundai şi Kia şi-au extins amprenta de la 4,7% la 5,9%. BMW, care a lansat o nouă versiune a compactei Seria 1 şi a extins propunerile mărcii Mini, şi-a consolidat poziţia de la 5,7% la 6,1%.

Renault merge însă mai bine decât rivalul francez PSA Peugeot Citroen, deoarece s-a extins mai devreme pe pieţele emergente şi datorită alianţei cu Nissan, care datează din 1999. Renault generează 47% din afaceri în afara Europei, faţă de 39% în cazul Peugeot.

Renault a obţinut în primul semestru un profit net de 786 milioane euro, datorită creşterii livrărilor cu 20% în America Latină şi cu 29% în Rusia. Nissan, unde Renault deţine 43% din acţiuni, a contribuit cu 230 milioane euro la rezultat.

Dacia, cumpărată în 1999 de grupul francez, se află la centrul campaniei Renault de extindere pe pieţele emergente, notează Bloomberg, deoarece companiile rivale nu pot concura cu modelul unic de tehnologie europeană la preţuri mici. Spre exemplu, Sandero pleacă de la 6.790 euro în Germania, faţă de 9.850 euro pentru modelul Volkswagen Up, de mai mici dimensiuni.

„Este clar că au un avantaj în acest segment”, comentează pentru Bloomberg Ian Fletcher, analist la IHS Automotive, Londra.

Jean-Christophe Kugler anticipează că Africa va avea, începând cu deceniul următor, o evoluţie „în oglindă” cu cea a Americii Latine. Vânzările de automobile noi din America de Sud vor creşte în acest an la 5,75 milioane de unităţi, dublu faţă de nivelul din 2005, estimează IHS Automotive. Vânzările din Africa de Sud vor totaliza aproximativ 1 milion de autoturisme în acest an, reprezentând peste jumătate din piaţa de pe întreg continentul. Astfel, în 2012, piaţa auto africană va reprezenta o maşină nouă vândută la fiecare 1.000 de persoane, faţă de 15 la 1.000 în America Latină.

„Strategia Renault de a ajunge primii acolo este una foarte solidă. Au performanţe semnificativ mai bine decât Peugeot, în mare măsuri datorită acestei strategii”, spune Neil King, analist la Euromonitor International.
Peugeot a înregistrat o pierdere de 819 milioane euro în prima jumătate a anului, de la un profit de 806 milioane euro în aceeaşi perioadă a lui 2011. Cele trei mari agenţii de rating atribuie companiei ratinguri în cateogria investiţiilor cu caracter speculativ.

Fabrica Renault de la Tanger este cea de-a doua deschisă pe continent, după cea de la Casablanca, în funcţiune de 50 de ani. După extindere, unitatea va avea o capacitate de producţie de 400.000 de autovehicule pe an, cu mult peste orice altă fabrică de pe continentul african.

Renault a găsit parteneri locali pe continent, precum conglomeratul Duarte din Angola, unde veniturile sunt în creştere datorită descoperirilor de zăcăminte de petrol şi gaze din ultimii ani . Grupul francez are 14 parteneri de distribuţie şi import în 25 de ţări din Africa sub-sahariană.

Te-ar mai putea interesa și
Tribunalul București suspendă, pentru moment, demolarea clădirii de birouri Cathedral Plaza, evaluată la 100 de milioane de euro
Tribunalul București suspendă, pentru moment, demolarea clădirii de birouri Cathedral Plaza, evaluată la 100 de milioane ...
Reprezentanții proprietarului clădirii Cathedral Plaza anunță că Tribunalul Bucureşti a dispus astăzi suspendarea Dispoziției nr. 1454/20.07.2022 a primarului general Nicușor Dan, prin care......
Wizz Air alocă trei avioane noi pentru baza sa din București și crește frecvența zborurilor
Wizz Air alocă trei avioane noi pentru baza sa din București și crește frecvența zborurilor
Transportatorul aerian Wizz Air a alocat trei aeronave noi la baza din București, urmând astfel să-și crească frecvențele ...
Romgaz negociază import de gaze non-rusești în România. Ministrul Energiei spune că deja importurile de gaze rusești sunt minoritare
Romgaz negociază import de gaze non-rusești în România. Ministrul Energiei spune că deja importurile de gaze rusești ...
Optimism al oficialilor din sectorul gazelor. În timp de oficialii Romgaz spun că negociază importuri de gaze odată cu ...
Kristalina Georgieva (FMI): 48 de state sunt expuse la criza alimentară globală
Kristalina Georgieva (FMI): 48 de state sunt expuse la criza alimentară globală
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că 48 de ţări sunt expuse la ...