Renault, în negocieri cu trei producători de baterii pentru mașinile sale electrice

Grupul Renault își pregătește, ca și mulți alți producători auto, sursele de aprovizionare cu baterii pentru mașini electrice. Conform Bloomberg, francezii sunt în discuții cu Envision AESC, Verkor și ACC.
AGERPRES - joi, 24 iun. 2021, 17:17
Renault, în negocieri cu trei producători de baterii pentru mașinile sale electrice

Constructorul auto francez Renault SA este aproape de un acord cu o divizie a Envision Group, care va produce bateriile pentru viitorul său hub de producţie a vehiculelor electrice din nordul Franţei, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui acord.

Parteneriatul cu firma Envision AESC face parte dintr-un plan mai amplu, ce ar urma să fie dezvăluit luni de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, conform căruia Renault ar putea să preia şi o participaţie la start-up-ul francez de producţie de baterii Verkor, au dezvăluit sursele care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

În plus, Renault discută şi cu firma mixtă ACC, un joint venture între rivalul Stellantis NV şi TotalEnergies SE, cu privire la un al treilea posibil acord de furnizare de baterii, au adăugat sursele.

Toate aceste acorduri negociate de Renault pentru aprovizionarea cu baterii reprezintă o nouă dovadă a cursei în care au intrat producătorii europeni de automobile pentru a-şi asigura livrări suficiente pentru viitoarele lor modele electrice. Porsche şi Volvo Car Group au anunţat luni planuri vizând producţia de baterii iar grupul Stellantis NV, producătorul automobilelor marca Peugeot, va prezenta luna viitoarea noua sa strategie cu privire la automobilele electrice. La rândul său, grupul german Volkswagen AG a dezvăluit în luna martie un plan în valoare de mai multe miliarde de euro pentru construcţia a şase uzine de baterii electrice în Europa.

Viitoarea uzină de baterii a celor de la Envision AESC ar urma să fie amplasată la Douai, nordul Franţei, o regiune unde şi Renault intenţionează să pună la punct un hub destinat producţiei de automobile electrice, inclusiv viitorul model Renault 5. Până la finele acestui deceniu, uzina de baterii a celor de la Envision AESC ar urma să aibă o capacitate de producţie de 43 de Gigavaţi oră şi doar jumătate din această capacitate va fi destinată constructorului auto francez.

Costul proiectului ar putea să se ridice până la 2,9 miliarde de dolari, în funcţie de calendarul lucrărilor, susţine James Frith, analist la BloombergNEF.

Decizia Renault de a cumpăra baterii electrice de la Envision AESC are legătură cu relaţiile dintre Envision AESC şi Nissan Motor Co., care în 2018 şi-a vândut un pachet de control la producătorul de baterii AESC către Envision dar a păstrat un pachet de 20% din acţiuni.

Acordul dintre Renault şi Envision AESC ar însemna o investiţie străină binevenită în sectorul industrial francez şi ar veni într-un context în care Uniunea Europeană intenţionează să îşi crească producţia de baterii destinate automobilelor electrice, un domeniu care a fost mult timp dominat de firmele asiatice Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. (China) şi LG Energy Solution (Coreea de Sud).

La începutul acestei luni, Renault a anunţat că a decis să îşi combine operaţiunile de la trei uzine (amplasate la Douai, Maubeuge şi Ruitz) într-o entitate separată care va fi capabilă să producă până la 400.000 de automobile electrice pe an. Aşa-numitul ElectriCity este o componentă importantă a strategiei directorului general Luca de Meo de a relansa Renault. În condiţiile în care statul francez este cel mai puternic acţionar al său, Renault este presat să păstreze locurile de muncă şi tehnologia destinată automobilelor electrice în Franţa.

În prezent, proprietarul Dacia cumpără baterii de la fabrica LG Energy Solution din Polonia pentru modelul Zoe, un acord care ar urma să fie prelungit şi pentru noul model electric MeganE, programat să fie lansat pe piaţă anul viitor.

Citește și:

– Renault vrea să producă 400.000 vehicule la noul hub electric din Franţa
– Renault anunță intrarea în teste a noului model electric MeganE

Te-ar mai putea interesa și
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 de bolnavi pe zi și ce se întâmplă cu relaxarea
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății: Cazurile de COVID 19 sunt în creștere. Când ajungem iar la peste 1.500 ...
Anunț oficial de la Ministerul Sănătății. Ministrul Ioana Mihăilă(foto) spune că se poate observa deja o creștere a numărului de cazuri de COVID 19 și în România, iar în scenariul......
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
Netflix înregistrează o încetinire dramatică a numărului de abonați, după un an record în pandemie
După un an record în care Netflix a adăugat 36 de milioane de abonați în 2020, cel mai popular serviciu de streaming ...
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce se întâmplă cu turiștii de acolo și ce e obligatoriu să știi dacă urmează să pleci?
Vacanță cu emoții pentru un milion de români. Grecia e la un pas de scenariul roșu din cauza exploziei COVID 19. Ce ...
Numărul de cazuri noi de COVID 19 depistate în Grecia a crescut abrupt în ultimele zile, iar țara în care își fac ...
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ioana Mihăilă: 87% din cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 și 91% din decese sunt din rândul persoanelor nevaccinate
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, vineri seară, că 87% din noile cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 ...