Renault își vinde acțiunile Daimler pentru 1,14 mld. euro

Pierderea record înregistrată de grupul Renault în 2020 obligă compania franceză să caute noi surse de venit. Acțiunile deținute la Daimler pot aduce 1,14 miliarde de euro.
Robert Stan - vin, 12 mart. 2021, 14:46
Renault își vinde acțiunile Daimler pentru 1,14 mld. euro

Grupul auto francez Renault SA şi-a anunţat intenţia de a-şi vinde întreaga participaţie de 16,448 milioane de acţiuni, reprezentând 1,54% din capitalul grupului german Daimler AG, adăugând însă că îşi menţine parteneriatul cu producătorul automobilelor marca Mercedes-Benz.

Renault a precizat că vânzarea se va face printr-o procedură de plasament de tip bookbuilding accelerat către investitorii calificaţi, procedură care va începe imediat.

„Sumele rezultate de pe urma acestei vânzări vor permite grupului Renault să accelereze procesul de reducere a gradului de îndatorare a activităţilor automobile”, a informat grupul francez, adăugând că parteneriatul industrial dintre Renault şi Daimler rămâne nemodificat.

Un oficial Daimler a confirmat că grupul german a fost informat în prealabil de francezi în această privință.

Vânzarea acșiunilor deținute la Daimler va permite Renault să își plătească datoriile și să protejeze ratingul calificat cu „perspectivă negativă” de agenții ca Moody’s sau Standard & Poor’s.

Preluarea unei participaţii la Daimler de către Renault datează din 2010. La acea dată, grupul german s-a asociat alianţei Renault-Nissan. Pe lângă unele proiecte comune, precum Twingo 3, noile Smart şi Mercedes Citan, acest parteneriat s-a tradus şi prin schimb de participaţii. Nissan deţine şi el 1,54% din acţiunile Daimler, în timp ce acesta din urmă controlează 3,1% din acţiunile celor doi aliaţi.

Cooperarea franco – germană a devenit tot mai dificlă după ce Mercedes-Benz a decis să oprească vânzările pick-up-ului Clasa X, derivat din Nissan Navara. Nici colaborarea privind marca smart nu mai e de actualitate. Modelele smart, care împart același pachet tehnologic cu Renault Twingo Z.E., au fost construite în Franța, dar baza lor industrială va fi mutată în China grație unui joint-venture între Daimler și Zhejian Geely Holding Group, cel mai mare acționar unic al grupului german.

Totuși, Renault construiește încă versiuni ale micii sale furgonete Kangoo pentru Daimler, germanii comercializând modelul sub numele Citan. În viitorul apropiat este așteptat și un derivat pentru persoane al acestui vehicul care, în familia Mercedes-Benz va puurta numele Clasa T.

În 2020, grupul francez, proprietarul Dacia, a raportat pierderi record de opt milliarde de euro în condiţiile în care veniturile grupului au scăzut cu 21,7%, până la 43,474 miliarde de dolari iar numărul de autovehicule vândute a scăzut cu 21,3% până la 2,95 milioane unităţi.

Citește și:

– Grupul Renault a anunțat o pierdere record de 8 mld. euro pentru 2020
– Mitsubishi cumpără două modele Renault pentru a rămâne pe piața din Europa

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – API
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – ...
Constructorul austriac Porr a început organizarea de șantier pe secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu - Pitești, a anunțat duminică Asociația Pro Infrastructură (API).......
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
După ce Economica a publicat materialul referitor la posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori, așa cum ...
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi ţara sa în spaţiul Schengen, ...
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
O agenţie de plasare a forţei de muncă recrutează 300 de oameni care vor să lucreze pe nave de croazieră în 2023. ...