1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 4 º

Finanţe şi bănci

Reorganizarea ANAF: Primele rezultate ale proiectului de modernizare sunt aşteptate în 2015

Primele rezultate ale proiectului de modernizare a administraţiei fiscale din România, care se va derula în perioada 2013-2018, sunt aşteptate în anul 2015, a declarat marţi, la conferinţa de lansare a proiectului, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală /ANAF/, Gelu Diaconu.

10 sep, 2013 | Agerpres

În 2015, Fiscul va achiziţiona sistemul pilot de implementare a noului sistem de administrare a veniturilor, a precizat preşedintele ANAF.

Proiectul, realizat în colaborare cu Banca Mondială, este în valoare de 70 de milioane de euro şi va oferi asistenţă financiară şi tehnică pentru procedurile de colectare a veniturilor, tehnologie informatică şi alte tipuri de infrastructură tehnologică, pregătire profesională.

În urma implementării proiectului se aşteaptă creşterea nivelului veniturilor colectate, ca pondere în PIB, creşterea conformării voluntare cu 5% la declararea impozitelor principale, scăderea costului colectării de la 1,1% la 0,9%, creşterea cu 15% a satisfacţiei contribuabililor, scăderea costurilor de conformare pentru persoanele juridice de la 222 ore pe an la 176 ore pe an.

Potrivit datelor Băncii Mondiale, România se află pe ultimul loc în regiune la indicele de eficienţă a colectării CAS şi pe penultimul loc la TVA, devansând doar Letonia.

Cea mai mare parte a resurselor financiare din proiect va fi destinată achiziţionării de echipament informatic - 72%, 50 milioane euro, din care 32 milioane euro pentru software. Pentru achiziţionarea de servicii tehnice sunt alocaţi 3,4 milioane euro (5%), pentru asistenţă tehnică şi consultanţă - 12 milioane euro (17%), pentru cursuri de formare profesională - 3,5 milioane euro (5%).

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO