Reorganizarea Ministerului Culturii: mai puţine posturi în instituţii finanţate exclusiv de la buget

Ministerul Culturii este reorganizat, iar posturile din instituţiile din subordinea sa, care sunt finanţate exclusiv de la bugetul de stat, vor fi reduse, potrivit unei Hotărâri a Guvernului, publicată în Monitorul Oficial.
Economica.net - vin, 25 ian. 2013, 20:38
Reorganizarea Ministerului Culturii: mai puţine posturi în instituţii finanţate exclusiv de la buget

Ministerul Culturii, înfiinţat prin reorganizarea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, este organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, care elaborează şi asigură aplicarea strategiei şi politicilor în domeniul culturii”, se spune în Hotărârea Guvernului (HG) numărul 21/2013 pentru modificarea şi completarea HG numărul 90/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, publicată, marţi, în Monitorul Oficial.

Actul normativ stabileşte atribuţiile şi structura organizatorică a Ministerului Culturii, la ale cărui atribuţii se adaugă aceea de a organiza direct, sau prin instituţiile publice din subordine, târguri şi expoziţii de carte.

O altă modificare aprobată prin această Hotărâre de Guvern prevede faptul că „secretarii de stat şi subsecretarul de stat exercită atribuţiile delegate prin ordin al ministrului culturii, precum şi cele stabilite prin regulamentul de organizare şi funcţionare a ministerului”.

Noua organigramă a Ministerului Culturii prevede că Direcţia Patrimoniu Cultural este direct subordonată ministrului Culturii, la fel şi compartimentele Artele Spectacolului, Cinematografie şi Audiovizual, Biroul Cultură Scrisă, Biblioteci, Dialog Social (desprins din Direcţia Managementul Resurselor şi Dialog Social), Interculturalitate şi Monumente de For Public şi Arhitectură Contemporană. Toate acestea se organizează la nivel de compartiment conform legislaţiei în vigoare, prin ordin al ministrului Culturii, se mai spune în HG.

Potrivit noii organigrame a Ministerului Culturii, publicată marţi în Monitorul Oficial, Direcţia Artele Spectacolului, Cinematografie, Audiovizual se împarte în două direcţii – Artele Spectacolui şi Cinematografie şi Audiovizual -, iar Direcţia Managementul Resurselor Umane şi Dialog Social, aflată în subordinea secretarului general al Ministerului va purta denumirea de Serviciul Resurse Umane şi va fi subordonată secretarului general al Ministerului.

O altă modificare prevăzută în Hotărârea de Guvern se referă la reducerea numărului de posturi – de la 469 la 432 – din cele trei unităţi care funcţionează în subordinea Ministerului Culturii şi sunt finanţate exclusiv de la bugetul de stat – Direcţiile judeţene pentru cultură, respectiv a Municipiului Bucureşti – servicii publice deconcentrate, Oficiciul Român pentru Drepturile de Autor, Centrul Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale. Totodată, Secretariatul de Stat pentru Culte dispare din noua organigramă a Ministerului Culturii. Acesta făcea parte până acum din instituţiile publice din subordinea Ministerului Culturii care erau finanţate integral din bugetul de stat.

Neschimbat rămâne însă numărul de posturi prevăzute pentru cele 45 de unităţi de specialitate ale administraţiei publice centrale şi instituţii publice de cultură de importanţă naţională finanţate din venituri proprii şi din subvenţii acordate de la bugetul de stat. În cazul acestora, numărul de posturi alocate este de 6.055.

Actul normativ mai prevede că „Regulamentul de organizare şi funcţionare a Ministerului Culturii se aprobă prin ordin al ministrului culturii, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”.

De asemenea, Hotărârea de Guvern mai prevede: „Încadrarea în noua structură organizatorică prevăzută în anexa nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 90/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Culturii, cu modificările şi completările ulterioare, se aprobă prin ordin al ministrului culturii, în termen de 45 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, potrivit procedurilor legale specifice fiecărei categorii de personal”.

Ministerul Culturii, care renunţă totodată la titulatura „Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional”, a cerut, luni, Guvernului, suma de 578.060.000 de lei pentru a-şi desfăşura activitatea în 2013, cu 4,73% mai puţin decât bugetul din 2012.

În 2012, Ministerul Culturii a avut un buget iniţial de 713.406.000 lei, în timp ce execuţia preliminată a fost de 606.771.000 lei.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finanţe, bugetul preconizat pentru 2016 este de 574.238.000 lei.

Din bugetul propus de Ministerul Culturii pentru 2013, se preconizează că 14.163.000 de lei vor fi cheltuieli de personal, suma crescând cu 10,48% faţă de anul trecut. În schimb, urmează să scadă cu 18,40% indemnizaţiile de delegare (102.000 lei) şi cu 20% suma alocată cărţilor, publicaţiilor şi materialelor documentare (48.000 de lei).

Potrivit sursei citate, Ministerul Culturii şi-a propus să aloce 7.000.000 de lei proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare, suma fiind cu 12,17% mai mică decât cea din execuţia preliminată din 2012, care a fost de 7.970.000 de lei.

Ministerul Culturii îşi propune însă să acorde indemnizaţii de merit în valoare totală de 16.277.000 de lei, cu 4,92% mai mult decât execuţia preliminată din 2012 (15.514.000 de lei).

Bani de la bugetul Ministerului Culturii sunt prevăzuţi şi pentru finanţarea Ansamblului Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei Sighet, suma propusă fiind identică celei de anul trecut, 1.287.000 de lei.

Totodată, suma propusă pentru finanţarea Ansamblului Memorialul Revoluţiei – Decembrie 1989 din Timişoara este de 1.000.000 lei, cu 5,37% mai mare decât în 2012 (949.000 lei).

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul turc Bozankaya a livrat primul tramvai din lotul de 17 pe care le construiește pentru Primăria Municipiului Timișoara
Producătorul turc Bozankaya a livrat primul tramvai din lotul de 17 pe care le construiește pentru Primăria Municipiului ...
Constructorul turc de material rulant Bozankaya a livrat, sâmbătă, 18 mai, către Primăria Municipiul Timișoara primul tramvai din lotul de 17 pentru care a semnat contractul la începutul......
Zelenski: Ucraina are doar un sfert din mijloacele antiaeriene de care are nevoie
Zelenski: Ucraina are doar un sfert din mijloacele antiaeriene de care are nevoie
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a trecut în revistă vineri, pentru agenţia France Presse, provocările cu ...
Burduja contestă contractul de mentenanță încheiat de Primăria Capitalei pentru Arena Națională și anunță că va sesiza organele de cercetare penală și Curtea de Conturi (Video)
Burduja contestă contractul de mentenanță încheiat de Primăria Capitalei pentru Arena Națională și anunță că va ...
Candidatul PNL la Primăria Capitalei, Sebastian Burduja, contestă contractul de mentenanţă al PMB pentru Arena Naţională, ...
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 11,6% în primele trei luni ale anului, în timp ce importurile au crescut cu 35,8%
INS: Producția de cărbune a scăzut cu 11,6% în primele trei luni ale anului, în timp ce importurile au crescut cu 35,8%
Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 de tone echivalent petrol, ...