Reprezentantul FMI în România prezintă raportul pentru regiunea Europei Centrale şi de Sud Est

Reprezentantul rezident al Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România şi Bulgaria, Alejandro Hajdenberg, prezintă luni Raportul economic de primăvară pentru regiunea Europei Centrale şi de Sud Est (CESEE).
Economica.net - lun, 09 mai 2016, 04:20
Reprezentantul FMI în România prezintă raportul pentru regiunea Europei Centrale şi de Sud Est

La eveniment vor participa guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, şi reprezentanţi ai Departamentului European al FMI.

Potrivit raportului FMI pentru regiunea CESEE publicat vineri, economiile din Europa Centrală şi de Sud Est trebuie să facă reforme pentru a creşte productivitatea, să stimuleze investiţiile şi să îmbunătăţească oferta de mână de lucru pentru a accelera procesul de convergenţă.

După o creştere solidă în 2015, regiunea Europei Centrale şi de Sud Est se îndreaptă spre o perioadă turbulentă. O creştere mai redusă în zona euro şi SUA, înăsprirea condiţiilor financiare globale şi slăbiciunile din multe economii emergente creează turbulenţe. Cu toate acestea, pe termen scurt, creşterea este preconizată să rămână robustă în majoritatea statelor din CESEE graţie unei cereri interne solide, precizează FMI.

‘În România, se derulează o relansare ciclică, iar creşterea este preconizată să se întărească, sprijinită de majorarea salariilor, preţurile reduse la combustibili şi scăderea TVA’, se arată în raport.

Însă, FMI avertizează că, în pofida unei relansări ciclice, creşterea din CESEE rămâne sub nivelul de dinaintea crizei, iar dacă această creştere mai redusă va deveni o normalitate acest lucru va însemna un ritm mai lent de convergenţă cu Europa avansată.

De asemenea, FMI recomandă economiilor din CESEE să stimuleze investiţiile, pentru aceasta fiind necesară rezolvarea unei serii de chestiuni structurale pentru a stimula investiţiile private. ‘Noi progrese ar putea fi necesare, în special în România şi Bulgaria, unde ratele de economisire ale gospodăriilor continuă să fie negative’, avertizează FMI.

În consecinţă, Fondul apreciază că politicile ar trebui să se concentreze pe reformele instituţionale ce reduc ineficienţele şi cresc randamentele investiţiilor şi economiilor private.

În ultimul său raport ‘World Economic Outlook’, publicat la începutul lunii aprilie, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în creştere la 4,2% estimările privind evoluţia economiei româneşti în acest an, de la 3,9% cât estima în luna octombrie a anului trecut. Conform prognozelor FMI, Irlanda este singura ţară din Europa care va înregistra în acest an o creştere economică mai mare decât cea a României, de 5%, în timp ce pe ansamblu Europa va înregistra o creştere economică de 2%, iar Europa Emergentă, regiune care include România, va înregistra un avans al PIB de 3,5%.

Te-ar mai putea interesa și
Balanţa comerţului internaţional cu servicii a României a fost excedentară în 2022. Excerdentul cu ţările din afara UE a crescut cu 45% – analiză Alpha Bank
Balanţa comerţului internaţional cu servicii a României a fost excedentară în 2022. Excerdentul cu ţările din afara ...
Comerţul internaţional cu servicii al României s-a diversificat în 2022, excedentul realizat cu ţările din afara Uniunii Europene a crescut la 45% din total, de la 33% în 2021, apropiindu-se......
Profit cu peste 56% mai mare pentru Selgros în 2022. Vânzările retailerului au depășit pragul de 4 miliarde de euro
Profit cu peste 56% mai mare pentru Selgros în 2022. Vânzările retailerului au depășit pragul de 4 miliarde de euro
Selgros, al doilea retailer cash&carry de pe plan local după cifra de afaceri, a sărit anul trecut de pragul de 4 miliarde ...
Volkswagen modernizează a treia generație Touareg
Volkswagen modernizează a treia generație Touareg
A treia generație a cunoscutului SUV Volkswagen Touareg trece printr-un proces de modernizare menit să îl păstreze în ...
Primul credit persoane fizice, fără avans şi fără comisioane, pentru achiziţia panourilor fotovoltaice
Primul credit persoane fizice, fără avans şi fără comisioane, pentru achiziţia panourilor fotovoltaice
ProCredit Bank lansează creditul ProGreen pentru panouri fotovoltaice dedicat persoanelor fizice, fără avans și fără ...