Republica Moldova ar putea semna un nou acord cu FMI până la sfârşitul acestei toamne – premierul Streleţ

Republica Moldova ar putea semna un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional până la sfârşitul acestei toamne, a anunţat premierul Valeriu Streleţ după ultima întâlnire cu misiunea instituţiei financiare care îşi încheie marţi vizita de evaluare la Chişinău.
Economica.net - mar, 06 oct. 2015, 12:16
Republica Moldova ar putea semna un nou acord cu FMI până la sfârşitul acestei toamne - premierul Streleţ

Valeriu Streleţ a subliniat în cadrul unei conferinţe de presă, după cum relatează Radio Chişinău şi agenţia Unimedia, că până atunci Republica Moldova are de luat mai multe măsuri urgente care vor fi întreprinse în perioada imediat următoare pentru a putea negocia şi semna acordul cu FMI.

Printre aceste măsuri se numără aplicarea unor tarife reale la energia electrică şi la gazele naturale, a precizat Valeriu Streleţ, menţionând că s-a convenit cu Misiunea FMI şi posibilitatea acordării unor compensaţii populaţiei sărace în cazul majorării tarifelor. O altă măsură se referă la finalizarea lichidării controlate a celor trei bănci devalizate (Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank), mai multe reforme, inclusiv legislative, în domeniul financiar-bancar, precum şi numirea unui nou guvernator al Băncii Naţionale, după demisia fostei conduceri a instituţiei la 21 septembrie.

Potrivit premierului Streleţ, autorităţile de la Chişinău vor depune toate eforturile pentru a îndeplini aceste condiţii astfel încât la începutul lunii noiembrie o nouă misiune a FMI să revină la Chişinău.

Experţii au avertizat anterior că lipsa unui acord cu FMI va crea complicaţii şi mai mari pentru Republica Moldova, care şi aşa se află într-o situaţie economică foarte dificilă.

Vizita delegaţiei FMI la Chişinău a intervenit pe fondul protestelor antiguvernamentale ce au loc în capitala Republicii Moldova de la începutul lunii septembrie, una din revendicările manifestanţilor fiind tragerea la răspundere a oficialilor vinovaţi de devalizarea celor trei bănci, fapt ce a destabilizat puternic sistemul bancar al statului.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Banca Națională a Ungariei a crescut rata dobănzii de referință pentru a opta lună consecutiv, din cauza inflației scăpate de sub control
Banca Națională a Ungariei a crescut rata dobănzii de referință pentru a opta lună consecutiv, din cauza inflației ...
Banca Centrală a Ungariei (NBH) a majorat marţi rata dobânzii de referință, pentru a opta lună consecutiv, după ce ...
Bosch şi Cariad, divizie a Volkswagen, se aliază pentru a dezvolta vehicule autonome
Bosch şi Cariad, divizie a Volkswagen, se aliază pentru a dezvolta vehicule autonome
Furnizorul de componente auto Bosch şi Cariad, divizia de software a Volkswagen, au acceptat să coopereze în domeniul ...
Gabriela Stănică preia coordonarea activității de e-commerce a Carrefour România
Gabriela Stănică preia coordonarea activității de e-commerce a Carrefour România
Carrefour România anunță preluarea responsabilității pentru departamentul de E-commerce de către Gabriela Stănică, ...