Republica Moldova are un nou guvern: Premierul desemnat Valeriu Streleţ primeşte votul de încredere al parlamentului

Premierul desemnat Valeriu Streleţ şi echipa sa guvernamentală au primit joi votul de încredere al parlamentului Republicii Moldova, informează mass-media de la Chişinău, potrivit Agerpres.
Economica.net - joi, 30 iul. 2015, 14:47
Republica Moldova are un nou guvern: Premierul desemnat Valeriu Streleţ primeşte votul de încredere al parlamentului

Noul guvern a fost confirmat cu voturile a 52 de parlametari, cu unul mai mult decât minimul necesar pentru învestire. În favoarea guvernului Streleţ au votat toţi deputaţii noii coaliţii (Alianţa pentru Integrare Europeană-3) formată din Partidul Liberal Democrat, Partidul Democrat şi Partidul Liberal.

Valeriu Streleţ a fost a doua opţiune a Partidului Liberal Democrat – formaţiune căreia i-a revenit funcţia de premier conform acordului de constituire a AIE-3 -, după ce candidatura fostului ministru al educaţiei Maia Sandu nu a fost agreată de celelalte două partide din coaliţie.

Valeriu Streleţ (45 de ani) şi-a început cariera politică în 1994, când a participat la alegerile parlamentare pe lista Blocului Social-Democrat. Şapte ani mai târziu, numele politicianului se regăseşte pe lista electorală a Blocului ‘Plai Natal’. În perioada 1994-2001, Valeriu Streleţ a deţinut funcţia de preşedinte al Ligii Naţionale a Tineretului din Moldova, iar în 2002 devine subsecretar general al Partidului Social Liberal. Cariera politică a lui Valeriu Streleţ îşi continuă ascensiunea şi în decembrie 2002 este ales vicepreşedinte al Partidului Social Liberal, funcţie pe care o deţine până în 2007, când devine vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat. În 2009 este ales deputat din partea PLDM, iar în 2011 ajunge să conducă fracţiunea parlamentară a liberal-democraţilor.

Valeriu Streleţ a absolvit Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii de Stat din Moldova, dar şi pe cea de Economie Generală şi Drept de la Academia de Studii Economice. În 2004 a absolvit Institutul European de Studii Politice. Cunoaşte limbile rusă, engleză şi franceză. Este căsătorit şi are patru copii.

Membrii noului guvern au început deja în cursul serii de joi să depună jurământul în prezenţa preşedintelui Nicolae Timofti.

Conform listei prezentate în faţa parlamentului de premierul Valeriu Streleţ, în componenţa noului guvern se regăsesc mulţi miniştri din fostul cabinet dar şi nume noi. Este vorba despre titularii de la Ministerul Tineretului şi Sportului, Ministerul Apărării, Ministerul Transporturilor, Ministerul Justiţiei, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Mediului.

Partidul Liberal Democrat îşi păstrează în funcţii cinci miniştri: Natalia Gherman – la Externe, Oleg Bălan – la Interne, Anatol Arapu – la Finanţe, Ion Sula – la Agricultură, iar Mircea Buga va trece de la Ministerul Sănătăţii la cel al Muncii şi Protecţiei Sociale. Ministerul Tineretului va fi condus de Loretta Handrabura, ministru-adjunct al educaţiei în guvernul precedent.

Şi de la Partidul Democrat au rămas în guvern cinci miniştri: Stephane Bride – la Economie, Pavel Filip – la Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor, Monica Babuc – la Cultură, Vasile Bâtcă – la Ministerul Construcţiilor, iar Ruxanda Glăvan va trece de la Ministerul Muncii la Ministerul Sănătăţii. În funcţia de ministru al justiţiei a fost numit Vladimir Cebotari, actualul şef al I.S. Calea Ferată din Moldova.

Cele patru ministere care au revenit Partidului Liberal vor fi conduse de Corina Fusu – la Educaţie, Anatol Şalaru – la Apărare, Iurie Chirinciuc – la Transporturi, iar Valeriu Munteanu va fi ministru al mediului. Totodată, deputatul liberal Gheorghe Brega a fost numit în funcţia de vicepremier pe probleme sociale.

În noul guvern şi-a păstrat postul şi Victor Osipov, el urmând să ocupe în continuare funcţia de vicepremier pentru integrare.

Potrivit programului de guvernare prezentat de premierul Valeriu Streleţ, noul executiv îşi propune, între altele, să creeze toate premisele necesare pentru a asigura eligibilitatea Republicii Moldova privind obţinerea statutului de ţară-candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.

În program figurează de asemenea un punct ce ţine de invitarea unei misiuni de experţi ai Uniunii Europene pentru a oferi sprijin în activitatea organelor de drept şi a instanţelor specializate în examinarea cauzelor de corupţie.

Noul guvern îşi propune totodată promovarea unei politici externe consecvente şi echilibrate în scopul asigurării parcursului european şi al consolidării relaţiilor cu partenerii internaţionali. 

În privinţa relaţiilor cu România se doreşte aprofundarea parteneriatului strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Guvernul premierului Streleţ îşi propune de asemenea dinamizarea dialogului politic cu Federaţia Rusă în vederea normalizării relaţiilor bilaterale.

În ceea ce priveşte problema transnistreană, programul de guvernare al cabinetului Streleţ prevede creşterea rolului UE şi SUA în reglementarea conflictului din stânga Nistrului, noul executiv urmând să insiste asupra retragerii necondiţionate a trupelor şi muniţiilor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate cu obligaţiile internaţionale pe care Moscova şi le-a asumat.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...