Republica Moldova: Comuniştii, invitaţi la discuţii de partidele proeuropene

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi Partidul Democrat (PD) au invitat Partidul Comuniştilor la discuţiile în vederea formării unei majorităţi parlamentare, în lipsa unui acord la negocierile ce au loc de la începutul lunii decembrie cu Partidul Liberal (PL), informează Moldpres.
Economica.net - mar, 13 ian. 2015, 14:08
Republica Moldova: Comuniştii, invitaţi la discuţii de partidele proeuropene

Sursa citată aminteşte că, după ultima rundă de negocieri care s-a desfăşurat luni seară, liderii PLDM şi PD, Vlad Filat şi Marian Lupu, au vorbit deschis despre necesitatea iniţierii unor negocieri cu Partidul Comuniştilor, întrucât ar exista anumite solicitări din partea liberalilor ce nu pot fi acceptate.

Partidul Comuniştilor, care şi-a afirmat în repetate rânduri disponibilitatea de a participa la negocieri, a acceptat invitaţia celor două formaţiuni proeuropene şi, potrivit secretarului executiv al PCRM, Artur Reşetnicov, prima întâlnire va avea loc chiar marţi. Reşetnicov a precizat că, în cadrul discuţiilor, PCRM nu va înainta anumite condiţii, ci doar îşi va expune viziunile sale cu privire la anumite subiecte. ”PCRM nu va începe dialogul cu PLDM şi PDM cu partajarea sau cu solicitarea de funcţii. PCRM este pregătit pentru dialog, pentru formarea cât mai urgentă a guvernării”, a mai declarat reprezentantul comunist.

Premierul în exerciţiu Iurie Leancă se pronunţa la sfârşitul lunii decembrie pentru o colaborare între formaţiunile proeuropene şi Partidul Comuniştilor, formaţiune care dispune de 21 de mandate în noul parlament rezultat în urma alegerilor de la 30 noiembrie. ‘Partidul Comuniştilor a devenit mai puţin radical prin faptul că a eliminat din rândurile sale tot felul de elemente extremiste’, argumenta Iurie Leancă. ‘Am înţeles că ei (comuniştii) sunt pentru cursul european, deci putem găsi formule, putem găsi obiective de colaborare pentru a avea o conlucrare parlamentară’, adăuga el.

Potrivit unor analişti de la Chişinău, citaţi de Radio Chişinău, o eventuală coaliţie dintre PLDM, PD şi PCRM ar deveni necesară în cazul în care nu se va ajunge la un compromis cu PL, dar ei atrag atenţia că o astfel de alianţă ar putea să scadă şi mai mult încrederea populaţiei în partidele care se declară proeuropene.

Conform aceloraşi analişti, o coaliţie cu comuniştii ar putea fi acceptată şi de Uniunea Europeană, care aşteaptă o guvernare stabilă în Republica Moldova după scrutinul de la 30 noiembrie.

Te-ar mai putea interesa și
Ministrul de externe german pledează pentru admiterea rapidă în UE a Balcanilor de Vest – „Zonele gri” politice şi geografice în Balcani sau în estul UE sunt extrem de periculoase
Ministrul de externe german pledează pentru admiterea rapidă în UE a Balcanilor de Vest – „Zonele gri” ...
Ministrul de externe german Annalena Baerbock a pledat pentru admiterea rapidă în Uniunea Europeană a statelor candidate din Balcanii de Vest, în contextul marcării a 20 de ani de la valul de......
Xi Jinping, în turneu european în Franţa, Serbia şi Ungaria la începutul lunii mai
Xi Jinping, în turneu european în Franţa, Serbia şi Ungaria la începutul lunii mai
Preşedintele chinez Xi Jinping este aşteptat într-o vizită de stat în Franţa pe 6 şi 7 mai, pentru a discuta despre ...
Retragerea băncilor obligă firmele chineze să intre în zona subterană când vine vorba de plăţile cu Rusia
Retragerea băncilor obligă firmele chineze să intre în zona subterană când vine vorba de plăţile cu Rusia
Un producător de electrocasnice din sudul Chinei are probleme în a-şi livra produsele în Rusia, nu pentru că ar fi probleme ...
eMAG lansează Hair & Make-up Shop, cu peste 80.000 de produse și asistent de shopping pentru clienți
eMAG lansează Hair & Make-up Shop, cu peste 80.000 de produse și asistent de shopping pentru clienți
Retailerul online eMAG lansează un nou shop-in-shop dedicat îngrijirii personale. Hair & Make-up Shop cuprinde peste 80.000 ...