Republica Moldova este butoiul cu pulbere al regiunii – presă

Partidul Liberal Reformat din cadrul coaliţiei de guvernare de la Chişinău a blocat în ultimul timp activitatea executivului condus de premierul Iurie Leancă, condiţionând prezenţa sa la şedinţele de guvern de demiterea a doi miniştri adjuncţi delegaţi, membri ai acestui partid, de la ministerele Mediului şi Tineretului şi Sportului, informează media de peste Prut.
Economica.net - lun, 10 nov. 2014, 12:54
Republica Moldova este butoiul cu pulbere al regiunii - presă

Demisia acestora este cerută din motiv că ei subscris unui gest de frondă al deputatului liberal reformator Ana Guţu, prin care ea a solicitat partidului din care face parte retragerea din cursa electorală.

Blocajul instituit de către Partidul Liberal Reformator în activitatea guvernului moldovean a pus în pericol adoptarea mai multe hotărâri de guvern, decizii necesare în procesul de administrare al statului moldovean în perioada de dinaintea alegerilor din 30 noiembrie.

Această mişcare a liberalilor a generat critici dure din partea unor comentatori locali, care consideră că în acest mod partidele de dreapta joacă în alegeri împotriva Uniunii Europene.

‘Dacă nu ne pasă de integritatea teritorială a Republicii Moldova, am putea să ne gândim măcar la integritatea noastră fizică. Pentru asta, ar trebui să încercăm să asigurăm o majoritate convenabilă în viitorul parlament al partidelor: Partidul Democrat (PDM), Partidul Liberal-Democrat (PLDM) şi Partidul Liberal (PL)’, scrie Pavel Păduraru în ziarul Timpul.

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, trăgea un semnal de alarmă într-un discurs recent cu privire la viitoarele alegeri parlamentare: ‘În perspectiva în care (…) nu va exista o majoritate clară, apare pericolul ca unii actori politici să se folosească de moment şi să provoace destabilizarea situaţiei în ţară. Realitatea este că astăzi se doreşte împiedicarea creării majorităţii parlamentare, instalării (noului) guvern şi într-un final provocarea dezordinilor în masă, prin incitarea unor grupuri de populaţie împotriva altora’, a afirmat el.

O astfel de întorsătură a alegerilor parlamentare din acest an ar duce şi la dezgheţarea conflictului transnistrean şi ar arunca în aer toată regiunea, estimează, într-un comentariu, postul de radio Vocea Basarabiei.

Potrivit canalului media citat, un asemenea scenariu ar conveni doar unui singur actor regional – Federaţia Rusă. Conform acestui scenariu, formaţiunile politice nemulţumite de rezultatul alegerilor ar putea provoca dezordini în masă, care să culmineze cu împuşcături la Nistru şi ar permite strategilor de la Kremlin, prin intermediul forţelor şi armamentului dislocat în regiunea transnistreană, să prindă în cleşte Ucraina.

În condiţiile în care Federaţia Rusă ameninţă securitatea regională, singura soluţie este menţinerea Moldovei pe actualul curs de dezvoltare – apropierea de Europa, estimează comentatorul postului de radio citat.

Experţi ai Ministerul de Interne şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate ar trebui încă de pe acum să evalueze şi să analizeze toate posibilele provocări, inclusiv cele privind eventualitatea unor proteste în urma alegerilor parlamentare, potrivit acestuia. ‘Dacă sare în aer butoiul cu pulbere de pe Nistru, aceasta va reprezenta scânteia care va aprinde întreaga regiune. Exact pe asta mizează strategii de la Kremlin’, consideră comentatorul de la Vocea Basarabiei.

Te-ar mai putea interesa și
Cum procedează slovacii și irlandezii cu ambalajele cu garanție. Slovacia a implementat un sistem similar cu SGR  în 10 luni, iar în Irlanda s-a ținut cont de situația numeroaselor puburi
Cum procedează slovacii și irlandezii cu ambalajele cu garanție. Slovacia a implementat un sistem similar cu SGR în ...
Economica a stat de vorbă cu doi reprezentanți ai companiilor care administrează sisteme de garanție-returnare în Slovacia și Irlanda....
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români cheltuie 40% din venitul lunar pe alimente – Ana Busuioc, Edenred
Utilizarea cardului de masă în restaurante și platforme de livrare a crescut cu 29% în martie 2024. Angajații români ...
Chiar dacă de la 1 ianuarie 2024, valoarea impozitelor pe tichetele de masă și voucherele cadou s-au dublat prin introducerea ...
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Nou record negativ: Consumul de energie electrică a scăzut la minime istorice în România, în Duminica Floriilor
Consumul național de energie electrică din rețele a scăzut duminică după-amiază până aproape de neverosimilul prag ...
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți ...