Republica Moldova: Există puţine şanse ca Iurie Leancă să devină premier – expert

Iurie Leancă, premierul desemnat al Republicii Moldova, are puţine şanse să fie validat de parlament, având în vedere că rezultatele discuţiilor acestuia cu liberalii au fost confuze şi incerte, iar întâlnirea sa cu facţiunea comuniştilor lui Vladimir Voronin a fost amânată pentru luni, în timp ce votul de învestitură pentru noul guvern este programat pentru marţi în forul legislativ, relatează Actualităţi.md.
Economica.net - vin, 06 feb. 2015, 11:28
Republica Moldova: Există puţine şanse ca Iurie Leancă să devină premier - expert

O opinie în acest sens a fost exprimată de expertul IDIS ‘Viitorul’, Corneliu Ciurea, după ce liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a condiţionat sprijinul pentru candidatura lui Iurie Leancă de intrarea formaţiunii sale la guvernare, prin renegocierea actualei coaliţii minoritare.

Partidul Liberal Democrat (PLDM) a semnat un acord cu Partidul Democrat (PDM) privind formarea unei coaliţii de guvernare şi nu va renunţa la el. ‘Ghimpu a pus nişte condiţii şi nu cred că Iurie Leancă îşi va putea convinge colegii de partid să facă cedări în favoarea PL’, a subliniat expertul menţionat.

De altfel, declaraţia liderului liberalilor făcută joi seara la postul public de televiziune ‘Moldova 1’ întăreşte această perspectivă. Mihai Ghimpu a reiterat că PL ar putea vota un guvern în frunte cu Iurie Leancă numai dacă formaţiunea sa va fi inclusă în coaliţia de guvernare cu democraţii şi liberal-democraţii. Aceasta ar însemna respectarea compromisului la care s-a ajuns în prezenţa politicienilor europeni, veniţi pe 20 ianuarie la Chişinău, a adăugat el.

Liderul PLDM, Vlad Filat, nu l-ar dori în realitate pe Iurie Leancă în funcţia de premier, a mai spus Ghimpu, o opinie la care subscriu o serie de experţi de la Chişinău. ‘Pentru PLDM, Iurie Leancă este o piesă de sacrificiu. Cred că deja se ştie exact cine va fi premier şi că acesta va fi votat în turul doi cu concursul deputaţilor comunişti. Iar candidatura lui Iurie Leancă a fost propusă de PLDM pentru a se justifica în faţa electoratului’, afirmă expertul Corneliu Ciurea.

În schimb, preşedintele Partidului Socialiştilor, Igor Dodon, este sigur că facţiunea comuniştilor va sprijini noul cabinet. ‘Ei vor vota şi pentru diavol. Dacă nu în primul tur, atunci în al doilea. Ei se vor târgui, dar vor vota, deoarece în caz contrar vor avea loc alegeri anticipate, ceea ce ar însemna moartea politică pentru Partidul Comunist, pentru PLDM şi PD’, a declarat anterior acesta.

Premierul în exerciţiu, desemnat la 28 ianuarie candidat la funcţia de şef al noului guvern de către preşedintele Nicolae Timofti, dispune în acest moment de 42 de voturi ale alianţei ‘Pentru o Moldovă Europeană’, insuficiente însă faţă de cele 51 necesare pentru a fi confirmat în fruntea viitorului executiv.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...