Republica Moldova: Liberalii şi-au dat acordul pentru formarea unei coaliţii de guvernare

Liberalii şi-au dat acordul pentru formarea unei coaliţii de guvernare din care să facă parte cele trei partide proeuropene intrate în parlamentul Republicii Moldova după alegerile legislative din 30 noiembrie, a anunţat liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, în urma unei noi runde de negocieri desfăşurate marţi chiar la Aeroportul din Chişinău, în sala delegaţiilor VIP, cu medierea unor oficiali europeni, informează Jurnal.md şi Unimedia.
Economica.net - mar, 20 ian. 2015, 15:14
Republica Moldova: Liberalii şi-au dat acordul pentru formarea unei coaliţii de guvernare

‘În 2009, ne-am asumat drumul european, acum trebuie să fim responsabili’, a declarat Mihai Ghimpu, precizând că, în prezent, ‘nu sunt alţii mai buni decât noi’. ‘Asta e realitatea, ăsta e votul cetăţenilor. Parcă fiecare dintre noi a zis ‘da’, dar a rămas să mai discutăm (…) Noi, liberalii, suntem pentru această alianţă. Astăzi am mai făcut un compromis. O să aflaţi mai târziu despre ce e vorba’, a spus el.

Liderul PL a mai afirmat că europenii s-au arătat îngrijoraţi că negocierile pentru formarea coaliţiei de guvernare durează atât de mult timp. Totodată, Ghimpu a menţionat că oficialii europeni au susţinut ideea privind înaintarea pentru funcţia de procuror general al Republicii Moldova a unui expert străin, scrie Agerpres.

Preşedintele Partidului Liberal Democrat al Republicii Moldova (PLDM), Vlad Filat, a subliniat importanţa discuţiilor de marţi. ‘Am făcut un pas important pentru a înţelege mai bine cum stau lucrurile. Continuăm să muncim. Ne-au recomandat (mediatorii europeni) să continuăm procesul de integrare europeană. Nu am discutat despre un guvern minoritar, ci despre formarea coaliţiei între aceste trei partide. Astfel, vom avea tot sprijinul lor dacă vom continua procesul de integrare europeană. Mâine veţi afla rezultatul’, a declarat Vlad Filat.

La rândul său, liderul Partidului Democrat (PD), Marian Lupu a refuzat să spună dacă în timpul consultărilor cu partenerii europeni s-a discutat despre o eventuală coaliţie cu Partidul Comuniştilor.

‘Nu am discutat în detalii formatul de coaliţie. Asta ar însemna presiuni, interferenţe (…) Prezenţa oficialilor europeni a fost un semn de interes pentru ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, pentru continuitatea politicilor de integrare europeană. Le-am spus adevărul. Colegii (europeni) nu au venit pentru a ne cere ceva. S-au condus după principiul european: ei nu fac imixtiuni în politicile altor ţări’, a spus Marian Lupu.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor, citate de Jurnal TV, oficialii europeni s-ar fi declarat împotriva unei eventuale coaliţii de guvernare cu PCRM.

Din delegaţia europeană prezentă la Chişinău au făcut parte preşedintele partidului paneuropean Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa (ALDE), Graham Watson, preşedintele Comisiei pentru Politică Externă a Parlamentului European, Elmar Brok, şi vicepreşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din PE, Knut Fleckenstein. De asemenea, a fost şi şeful Delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...