Republica Moldova parafează Acordurile de Asociere cu UE

Republica Moldova şi Georgia, reprezentate de premierul Iurie Leancă şi, respectiv, preşedintele Ghiorghi Margvelaşvili, au parafat, vineri, la Vilnius Acordurile de Asociere cu UE, relatează Europa Liberă, în pagina electronică.
Economica.net - vin, 29 nov. 2013, 08:21
Republica Moldova parafează Acordurile de Asociere cu UE

„Trăim un moment istoric, ce simbolizează încredere şi deschidere în relaţia dintre R.Moldova şi UE”, a declarat premierul moldovean Iurie Leancă, după parafarea acordului împreună cu Înaltul Reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton.

„Moldova, astăzi am asigurat drumul nostru spre UE!”, s-a adresat el, în limba română, concetăţenilor săi.

Anterior, Georgia şi UE au semnat acordul de gestionare a crizelor şi cel de colaborare în domeniul energetic, în timp ce Azerbaidjanul a semnat un acord de facilitare a regimului de vize cu UE.

Potrivit postului de radio, imediat după parafare va începe summitul la care premierul Iurie Leancă va susţine un discurs în limbile engleză şi franceză. După summit, el va participa la o conferinţă de presă împreună cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, cu preşedintele Lituaniei şi preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Traian Băsescu face o vizită privată în Republica Moldova – Publika.md

Preşedintele Traian Băsescu se va deplasa, vineri, la Chişinău, într-o vizită privată, afirmă surse guvernamentale de la Chişinău, citate de site-ul Publika.md.

Potrivit surselor citate de site-ul moldovean, Traian Băsescu ar urma să participe la recepţia organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României.

Republica Moldova urmează să parafeze vineri, cu ocazia summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Preşedintele Băsescu participă la summitul de la Vilnius, având programată vineri, după sesiunea plenară, o declaraţie de presă. Miercuri seară, înainte de plecarea la Vilnius, preşedintele Băsescu a declarat în legătură cu Republica Moldova: „următorul proiect de ţară pentru România, pe care cred că de acum îl putem spune public este: vrem să ne întregim ţara”.

Preşedinţia nu a făcut nicio precizare în legătură cu vizita de vineri a preşedintelui Băsescu la Chişinău.

Primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, declara joi, pe Aeroportul „Henri Coandă”, că merge împreună cu preşedintele Traian Băsescu şi cu delegaţia română la Summit-ul de la Vilnius.

Comuniştii din Republica Moldova protestează în faţa delegaţiei Uniunii Europene de la Chişinău

Comuniştii din Republica Moldova şi-au instalat două corturi, joi, în faţa delegaţiei Uniunii Europene (UE) de la Chişinău, unde intenţionează să protesteze până sâmbătă faţă de parafarea acordurilor cu Uniunea Europeană, la Vilnius, relatează PRO TV Chişinău.

Manifestaţia PCRM (Partidul Comuniştilor din Republica Moldova) a început joi la prânz şi va continua până sâmbătă în faţa delegaţiei UE de la Chişinău, unde comuniştii moldoveni scandează sloganuri împotriva actualei guvernări a R.Moldova şi îşi exprimă dezacordul faţă de faptul că proiectul Acordului de Asociere, care va fi parafat astăzi la Vilnius, în Lituania, nu a fost făcut public.

Unul dintre manifestanţi a venit într-o ţinută care, potrivit lui, semnifică moartea. Purtând steagul UE, el a vrut să compare, astfel, răul pe care l-ar aduce această entitate Republicii Moldova.

Un deputat al PCRM, Grigore Petrenco, a declară că acţiunea partidului său a fost organizată cu scopul de a manifesta „împotriva politicilor promovate aici de Uniunea Europeană” şi „împotriva atitudinii coloniale asupra Republicii Moldova.”

Şeful delegaţiei UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, a declarat că oricine e liber să protesteze, în limitele legii.

„Tocmai am fost să-l văd pe domnul (Vladimir) Voronin şi l-am salutat. UE împărtăşeşte principiul libertăţii întrunirii şi dreptul fiecărui cetăţean de a-şi exprima opinia în mod paşnic”, a spus el.

În schimb, reprezentanţii guvernării afirmă că protestul PCRM nu este altceva decât o acţiune disperată.

„Comuniştii vor să facă tot posibilul ca să deturneze drumul nostru spre UE. Ceea ce fac ei este un fel de demagogie şi acţiuni disperate, sunt într-o stare de nedumerire”, a afirmat Valeriu Streleţ, un lider al Partidului Liberal Democrat din R.Moldova.

Te-ar mai putea interesa și
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar
CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la înființare. 160 de ani în care i-a reconfirmat constant poziția de bancă stabilă, de încredere, care a fost alături de generații de......
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia nu poate să cedeze Kievului rachetele sale Patriot
Premierul polonez Donald Tusk avertizează că situația de pe frontul din Ucraina a devenit critică și spune că Varșovia ...
Premierul polonez Donald Tusk a avertizat vineri că în Ucraina "situaţia pe front este critică" şi săptămânile următoare ...
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru ...
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...