Republica Moldova: Percheziţii în parlament în dosarul „Furtul secolului”

Procurorii anticorupţie şi cei din cadrul Procuraturii Generale a Republicii Moldova au efectuat miercuri percheziţii la parlament, ridicând mai multe documente în cadrul investigaţiei deschise în dosarul privind dispariţia unui miliard de dolari din sistemul bancar al Republicii Moldova, ceea ce în mass-media locală a fost numit 'Furtul Secolului'.
Economica.net - joi, 28 mai 2015, 08:22
Republica Moldova: Percheziţii în parlament în dosarul

Potrivit Deutsche Welle, procurorul anticorupţie, Eduard Harunjen, a declarat că urmează să fie audiate mai multe persoane, inclusiv deputaţi. ”Ancheta va viza tot cercul de persoane implicate. Acum suntem la etapa de analiză a documentelor”, a precizat Harunjen, adăugând că vor avea loc percheziţii şi la alte instituţii, scrie Agerpres.

Descinderea procurorilor la parlament a avut loc după anunţul făcut săptămâna aceasta de procurorul general, Corneliu Gurin, privind extinderea investigaţiilor în cazul banilor furaţi din sistemul bancar. ”Am dispus prin ordonanţă proprie pornirea urmăririi penale privind faptele de îndeplinire sau neîndeplinire a obligaţiilor de către persoanele publice. Mai exact urmează a fi investigate aspectele legate de gestionarea prejudiciabilă a proprietăţii de stat, pierderea controlului statului asupra Băncii de Economii, neintervenţia asupra redresării situaţiei. Urmează să stabilim dacă acţiunile sau inacţiunile instituţiilor statului au favorizat devalizarea Băncii de Economii”, a afirmat Gurin.

Acţiunea procurorilor a intervenit la numai o zi după ce un grup de peste 10 ambasadori europeni, între care cei ai României, Franţei, Marii Britanii, Italiei, precum şi şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, au efectuat o vizită inopinată la Centrul Naţional Anticorupţie. Aceştia i-au transmis şefului CNA, Viorel Chetraru, că UE şi SUA urmăresc foarte atent dosarele în cauză şi că aşteaptă soluţii în privinţa acestora.

Deutsche Welle mai scrie că deputaţii liberali au contestat miercuri la Curtea Constituţională hotărârile secretizate ale guvernului prin care executivul a garantat credite de zeci de miliarde de lei moldoveneşti oferite de Banca Naţională a Moldovei ‘pentru salvarea’ Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank, credite care, dacă nu vor fi rambursate până la sfârşitul anului, vor fi transformate în datorie publică internă.

Premierul Chiril Gaburici a declarat marţi, după şedinţa de guvern, că întreţinerea celor trei bănci devalizate costă lunar statul 30 milioane de lei şi a pledat pentru lichidarea lor.

Te-ar mai putea interesa și
Chimcomplex a admis patru investitori noi la majorarea de capital, aceștia oferind fiecare cel puțin un milion de euro
Chimcomplex a admis patru investitori noi la majorarea de capital, aceștia oferind fiecare cel puțin un milion de euro
Consiliul de Administrație Chimcomplex a admis la majorarea de capital ofertanții care au putut vărsa ca prime de emisiune de acțiuni cel puțin 1 milion de euro. În ultimele sase săptămâni......
Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut semnificativ anul trecut (Comisia Europeană)
Emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut semnificativ anul trecut (Comisia Europeană)
Emisiile de gaze cu efect de seră provenite de la toţi operatorii care intră sub incidenţa sistemului Uniunii Europene ...
Ministerul Economiei a schimbat membrii Consiliului de Administraţie al Romarm
Ministerul Economiei a schimbat membrii Consiliului de Administraţie al Romarm
Bucureşti, 16 apr /Agerpres/ - Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor Romarm a decis înlocuirea membrilor Consiliului ...
Premier: Putem să vorbim şi de festivaluri, de concerte, doar cu o campanie de vaccinare anti-COVID de succes
Premier: Putem să vorbim şi de festivaluri, de concerte, doar cu o campanie de vaccinare anti-COVID de succes
Premierul Florin Cîţu a declarat, vineri, că se poate discuta despre organizarea de festivaluri şi concerte în acest ...