1EUR = 4.8398 RON

Extern

Republica Moldova îşi alege preşedintele. Rezultatele prezenţei la de la ora 16

Peste trei milioane de cetăţeni moldoveni sunt aşteptaţi duminică la secţiile de vot pentru a-şi alege preşedintele în al doilea tur al scutinului prezidenţial, care va decide continuarea drumului european sau o apropiere de Moscova. Secţiile de vot s-au deschis la ora 7.00, iar alegătorii moldoveni sunt aşteptaţi să decidă până la ora 21.00 între prooccidentala Maia Sandu şi socialistul Igor Dodon. De asemenea, moldovenii vor putea vota şi în cele 11 secţii de vot deschise pe teritoriul României, scrie News.ro.

13 noi, 2016 | News.ro
(update 13 noi, 2016 15:55) Ora 16: peste 1.271.000 au votat. Prezenţa la vot a ajuns la 43%
Conform datelor Comisiei Electorale Centrale, până la ora 16, au votat peste 1.271.000 de cetăţeni moldoveni. În străinătate au votat peste 83.000 de persoane.
(update 13 noi, 2016 15:29) Peste 5% dintre voturile exprimate până la ora 14.00 au fost în diaspora
Un număr de 58.042 de alegători au votat în secţiile din străinătate - adică 5,69% din voturile exprimate până la ora 14.00, deşi cozi lungi s-au format la toate secţiile din diasporă, în special la Milano, Mestre, Moscova, Londra, Bucureşti şi Frankurt.

O mobilizare generală a alegătorilor moldoveni are loc în diasporă, unde s-au format cozi lungi la cele mai multe secţii de votare, în special la Moscova, Mestre, Milano, Parma, Londra, Frankfurt, Dublin, Paris şi Bucureşti.
(update 13 noi, 2016 14:56) Ora 15: au votat 1.137.175 de moldoveni. Prezenţa la vot - 38%
La ora 15, conform Comisiei Electorale Centrale şi-au exprimat votul 1.137.175 de alegători. Prezenţa la vot a ajuns la 38%. În străinătate, au votat peste 70.000 de persoane, prezenţa la vot a ajuns depăşit 6%.
(update 13 noi, 2016 14:38) Peste un milion de moldoveni au votat
Conform datelor oficiale, la ora 14:00, au votat aproximativ 34,48% din cetățenii cu drept de vot din Republica Moldova.
(update 13 noi, 2016 14:38) Peste un milion de moldoveni au votat
Conform datelor oficiale, la ora 14:00, au votat aproximativ 34,48% din cetățenii cu drept de vot din Republica Moldova.
(update 13 noi, 2016 13:34) Ora 13: 840.00 de alegători au votat. Prezenţa la vot este de 28%, uşor mai mare decât în primul tur
Peste 28% din cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat duminică la urne până la ora 13:00, în al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale.

Astfel, peste 840.000 de cetăţeni şi-au exprimat votul, cele mai active fiind persoanele cu vârsta între 56 şi 70 de ani, care s-au prezentat la urne în procent de peste 34%.

În diaspora au votat peste 43.000 de persoane, cei mai numeroşi fiind cetăţenii moldoveni din Italia (13.000), România (5.100), Rusia (4.200) şi Franţa (2.900).
(update 13 noi, 2016 12:00) Ora 12: peste 640 de mii de moldoveni au votat
Conform Comisiei Electorale Centrale, peste 640 de mii de cetăţeni au votat până la ora 12. Peste 28.000 de cetăţeni deja şi-au exercitat dreptul la vot în secţiile din străinătate.
(update 13 noi, 2016 11:22) Ora 11:00: Au votat 419.300 de alegători
Până la această oră au votat 419.300 de alegători cu drept de vot. Cei mai activi sunt cetăţenii cu vârstele cuprinse între 56-70 ani.
(update 13 noi, 2016 11:11) Băsescu: Am votat pentru candidatul care a afirmat în toată campania că va susţine drumul european al R. Moldova
Fostul preşedinte Traian Băsescu a votat duminică în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, declarând că a pus ştampila pe candidatul care în timpul campaniei electorale a afirmat constant că va menţine parcursul european al Chişinăului şi apropierea de România.

Băsescu a venit la Ambasada Republicii Moldova din Bucureşti împreună cu soţia sa, Maria, care şi-a exprimat, la rândul său, opţiunea electorală.
(update 13 noi, 2016 09:56) La ora 10, votaseră 241.546 de cetăţeni
În străinătate au fost deschise 100 de secţii de vot, iar 9.588 de cetăţeni deja au şi votat.

Cozi la secţiile de vot din Italia, Moscova. Mobilizare în Transnistria

Cetăţenii moldoveni cu drept de vot din diasporă s-au mobilizat pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, cruciale pentru viitorul ţării, întrucât vor decide pentru următoarea etapă dacă aceasta îşi continuă calea spre UE sau spre Uniunea Euroasiatică, condusă de Rusia.

Astfel, până la ora locală 10:00, peste 400 de persoane au votat la Mestre, în Italia, în timp ce şirul persoanelor care veniseră să voteze a crescut considerabil.

În primul tur al scrutinului prezidenţial, la Mestre au votat aproximativ 1.900 de persoane. Favorita alegătorilor moldoveni din Italia a fost Maia Sandu, care a obţinut 80% din sufragii, faţă de contracandidatul său prorus Igor Dodon, care a acumulat doar 7,2% din voturi.

La cele două secţii de votare deschise la Moscova, peste 1.000 de persoane stăteau duminică dimineaţă la coadă ca să voteze, potrivit portalului Deschide.md. În total, în capitala Rusiei au fost aduse 6.000 de buletine de vot pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, transmite corespondentul RISE Moldova la Moscova.

Potrivit observatorilor, în cazul în care cozile se vor menţine şi în următoarele ore, este posibil ca buletinele de vot să se dovedească insuficiente.

Câteva secţii de votare stau la dispoziţia alegătorilor din Transnistria.

Portalul InfoPrut evocă autocare cu alegători transnistreni şi o mobilizare fără precedent în regiunea transnistreană pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova.

Un anunţ care îi îndeamnă pe transnistreni să participe la scrutin a fost difuzat pe reţelele de socializare. De obicei, autorităţile de la Tiraspol erau reticente faţă de alegerile din Republica Moldova.

Astfel, cei care deţin acte de identitate valabile pot merge să-şi exercite dreptul la vot la următoarele secţii de votare: satul Răscăeţi - Casa de cultură, satul Copanca - Liceul Alecsandri, satul Hagimus - Casa de cultură, satul Varniţa - Liceul Ion Creangă, satul Cocieri - Primăria, satul Doroţcoe - Casa de cultură, satul Coşniţa - liceu, oraşul Rezina - Casa de cultură, satul Senatovca - - Casa de cultură.

Conform estimărilor de la ora 11:45, aproximativ 25.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova au votat în diasporă.

Până în acest an, preşedintele moldovean era ales în mod indirect, adică prin votul parlamentarilor după alegerile legislative. Însă, Curtea Constituţională a decis în 4 martie reîntoarcerea la votul direct pentru desemnarea preşedintelui şi a declarat neconstituţională modificarea anterioară din 2000.

În Republica Moldova, rolul preşedintelui este unul important, acesta având puterea de a întoarce legile şi de a dizolva legislativul în anumite condiţii, precum şi atribuţia de a desemna noul premier, care va forma un executiv.

Secţiile de vot s-au deschis la ora 7.00, iar moldovenii sunt aşteptaţi până la ora 21.00 să îşi aleagă preşedintele.

Comisia Electorală Centrală a anunţat că peste 3 milioane de alegători sunt înscrişi în registrul electoral, dintre care aproximativ 390.000 de persoane nu au reşedinţă sau trăiesc în regiunea disputată Transnistria.

Moldovenii îşi pot exercita dreptul constituţional la una din cele peste 2.000 de secţii de votare unde sunt înscrişi în lista electorală, potrivit vizei de reşedinţă. De asemenea, autorităţile electorale au deschis o sută de secţii de votare pentru moldovenii din străinătate.

Moldovenii care locuiesc în România au la dispoziţie unsprezece secţii de vot amenajate în Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Galaţi, Constanţa, Braşov, Bacău, Suceava şi Craiova.

Studenţii moldoveni care învaţă din România, dar şi basarabeni care locuiesc în alte state europene au creat pagini speciale pe Facebook prin care mobilizează cetăţenii moldoveni să meargă la vot în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale.

Mai mulţi tineri moldoveni care locuiesc în Iaşi au deschis un grup pe Facebook - ”Basarabenii din Iaşi îşi aleg preşedintele”, pentru a mobiliza cetăţenii basarabeni să vină la vot, după ce în primul tur, la Iaşi, au votat doar 1.400 de persoane. De asemenea, două tinere moldovence stabilite în Barcelona, Anastasia Condruc şi Cristina Ţaranovici, au deschis un grup pe Facebook pentru a-i încuraja pe basarabenii de peste hotare să meargă la vot. Grupul se numeşte ”Adoptă un vot” şi este format din persoane dispuse să le ofere cazare şi transport persoanelor care nu locuiesc în localităţile în care sunt organizate secţii de votare.

6 000 de buletine de vot rătăcite; Comisia electorală asigură că situaţia a fost clarificată

Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a dispus retipărirea buletinelor de vot pentru două secţii de votare din Portugalia, după ce pachetele cu buletine acestea au fost declarate pierdute de compania aeriană de transporturi, relatează duminică InfoPrut.

Astfel, câte 3.000 de buletine de vot au fost retipărite pentru secţiile de votare nr. 1/382 din Lisabona şi nr.1/385 din oraşul Setubal (situat la o distanţă de 44 km de Lisabona) din Portugalia.

Comisia electorală a asigurat ulterior că buletinele au fost transportate la secţiile de votare respective, care şi-au început activitatea duminică, la ora locală 07:00 (09:00, ora României).

CEC a dat asigurări ca în toate cele patru secţii deschise în Portugalia se votează în regim normal.

Curierul care a transportat sacii respectivi nu a putut să-i ia cu el la bord pe toţi. Doi saci au fost predaţi la bagaje. Aceştia din urmă nu au ajuns la Lisabona şi la Setubal în termen util, a explicat Iurie Ciocan, reprezentant al Comisiei electorale de la Chişinău, citat de Agora.md.

'Ieri (sâmbătă), Comisia Electorala Centrală a decis retipărirea buletinelor care nu ajunseseră la destinaţie. De mai bine de o oră în Portugalia se votează în toate cele patru birouri electorale. Celelalte buletine care au trecut la bagaje pierdute nu se vor desigila. Ele vor fi returnate la Chişinău cu sigiliile intacte. Pe fiecare buletin este indicat numărul secţiei de votare. Aceste buletine nu vor putea fi folosite în altă parte. Fiecare buletin e arondat unui anumit birou electoral. Conducătorii birourilor au făcut înregistrări video cu toată pachetele prin poştă' , a declarat Iurie Ciocan, conform Agora.md.

Liderul PSRM a obţinut peste 47% din voturi în primul tur al scrutinului prezidenţial, cu mai bine de zece procente în faţa proeuropenei Maia Sandu.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO