1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti -1 º

Extern

Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă situaţie din istoria sa de după obţinerea independenţei - expert

Republica Moldova se confruntă cu cea mai gravă situaţie din istoria sa de după declararea Independenţei, a semnalat Dan Dungaciu, director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune 'TVR Moldova', transmite IPN.

03 dec, 2015 | Agerpres

''Republica Moldova nu a mai avut o perspectivă atât de sumbră. Acum tema principală este supravieţuirea Republicii Moldova ca stat. Ţara poate fi comparată cu o maşină care se îndreaptă cu viteză spre un zid. Acum Republica Moldova este pusă în situaţia de a alege între rău şi mai puţin rău. O altă variantă nu există'', a afirmat expertul în relaţii internaţionale.

Referindu-se la şedinţa specială de miercuri a parlamentului de la Chişinău, consacrată fraudelor din sistemul bancar, Dan Dungaciu a apreciat că această reuniune a fost, cel mai probabil, un moment de clarificare. ''Faptul că s-a discutat despre jaful secolului este legat de viitoarea coaliţie parlamentară. Dar nu cred că există perspective'', a declarat Dungaciu, conform aceleiaşi surse.

Declaraţiile sale intervin pe fondul crizei politice de la Chişinău create după demiterea, la sfârşitul lunii octombrie 2015, a guvernului condus de liberal-democratul Valeriu Streleţ printr-o moţiune de cenzură iniţiată de opoziţia socialistă şi comunistă şi susţinută de democraţi, ceea ce a dus la destrămarea alianţei de guvernare proeuropene formate din Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat şi Partidul Democrat. Negocierile purtate până acum pentru crearea unei noi coaliţii proeuropene nu au adus nicio înţelegere concretă între formaţiunile parlamentare de la Chişinău.

La mijlocul lunii noiembrie, ministrul apărării în exerciţiu de la Chişinău Anatol Şalaru avertiza de asemenea că Republica Moldova se află în pragul dispariţiei sale ca stat, ea fiind ameninţată de două mari pericole, unul care vine din exterior şi altul din interior. ''Pe plan extern, este vorba de dorinţa Rusiei de a-şi restabili imperiul de cândva, iar, pe plan intern, este vorba de corupţie. Statul se află în pericol de dispariţie. Nu avem guvern, a fost suspendată finanţarea externă, a fost destabilizată clasa politică'', afirma Anatol Şalaru.

Situaţia politică din Republica Moldova a făcut la sfârşitul lunii noiembrie subiectul unor dezbateri în Parlamentul European, Chişinăul fiind criticat pentru corupţia în rândul politicienilor, pentru scandalul bancar şi trenarea reformelor. În cadrul acestor dezbateri, raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, lituanianul Petras Austrevicius, a făcut apel la elita politică de la Chişinău să se trezească şi să manifeste responsabilitate faţă de cetăţenii acestui stat.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO