Alegeri cruciale în Republica Moldova: Eterna dilemă – spre Est sau spre Vest

Alegătorii din Republica Moldova sunt chemaţi duminică la urne pentru alegeri parlamentare cu o uriaşă miză geopolitică, în contextul conflictului din Ucraina vecină. Astfel, moldovenii sunt invitaţi nu doar la un 'exerciţiu democratic' al exprimării prin vot, ci chiar să decidă viitorul ţării lor: continuarea parcursului european după semnarea Acordului de asociere la UE sau apropierea de Rusia şi integrarea în Uniunea eurasiatică, relatează presa de peste Prut.
Economica.net - vin, 28 nov. 2014, 11:38
Alegeri cruciale în Republica Moldova: Eterna dilemă - spre Est sau spre Vest

Preşedintele Nicolae Timofti şi-a îndemnat săptămâna aceasta concetăţenii ‘să fie la înălţimea momentului’ istoric pe care îl trăiesc şi să voteze în mod responsabil în alegerile parlamentare de duminică pentru partidele care vor duce Republica Moldova în Uniunea Europeană, cale pe care ţara s-a angajat deja.

Într-un discurs către populaţie, Nicolae Timofti i-a chemat pe moldoveni să urmeze exemplul Ucrainei, care în alegerile din 26 octombrie, a ales un parlament european.

‘Să urmăm acest exemplu pentru ca să nu ne trezim apoi ca o insulă izolată între doi vecini proeuropeni, România şi Ucraina’, a îndemnat preşedintele Nicolae Timofti, avertizând că multe beneficii obţinute în urma apropierii de UE, cum ar fi libera circulaţie, riscă să fie pierdute dacă proiectul proeuropean al republicii va avea de suferit în urma votului de duminică.

Chiar dacă anostă la început, campania electorală s-a tensionat pe ultima sută de metri, când cu numai trei zile înainte de scrutin, un partid a fost exclus din competiţie, pentru prima oară în istoria alegerilor din Republica Moldova de după obţinerea independenţei în 1991.

La cererea Comisiei Electorale Centrale, Curtea de Apel din Chişinău a decis joi excluderea partidului ‘Patria’ din cursa electorală, pe baza acuzaţiilor poliţiei că liderul partidului, Renato Usatîi, un controversat om de afaceri (rus de origine moldoveană), ar fi folosit în campanie fonduri provenind din străinătate, contrar legii. ‘Patria’ era cotată în sondaje cu şanse de a intra în noul parlament (circa 8% din intenţiile de vot).

Partidul ‘Patria’ este suspectat de legături cu gruparea extremistă ‘Antifa’, care, potrivit autorităţilor de la Chişinău, pregătea destabilizarea situaţiei postelectorale din Republica Moldova. Autorităţile moldovene au reuşit să dejoace un ‘Maidan’ sângeros în Republica Moldova, titrau joi ziarele de peste Prut, după ce poliţia a capturat un întreg arsenal de arme şi muniţii, precum şi hărţi ale unor clădiri oficiale, în urma percheziţiilor efectuate la mai mulţi membri ai organizaţiei. Circa 15 membri ai ‘Antifa’ au fost arestaţi în urma operaţiunii poliţieneşti.

Alegerile parlamentare din 30 noiembrie se vor desfăşura în Republica Moldova în baza sistemului proporţional absolut. Pragul electoral pentru o formaţiune politică este de 6%; pentru un bloc electoral din două partide — 9%; pentru un bloc electoral din 3 şi mai multe partide — 11%; şi pentru candidaţii independenţi — 2%. Mandatele ce ar trebui să revină candidaţilor care nu au trecut pragul electoral vor fi redistribuite în mod egal partidelor care au depăşit acest prag.

Astfel, potrivit unui recent sondaj IMAS, comandat de agenţia IPN, cinci partide ar urma să acceadă în noul parlament. Partidul Comunist este creditat cu 19,6% din opţiuni, fiind urmat de Partidul Liberal-Democrat (PLDM), cu 17,2%, de Partidul Democrat (PDM), cu 14,2%, Partidul Patria, cu 8,7% şi de Partidul Liberal (PL), cu 8,5. Partidul Socialist (PSRM) este creditat cu 5,3% din intenţiile de vot, apropiindu-se de pragul electoral, care este de 6%. Dar, cum ‘Patria’ a fost exclusă din cursa electorală, simpatizanţii acestei formaţiuni ar putea să se îndrepte spre ‘socialişti’, opinează analiştii.

În total, 2073 de secţii de votare vor fi deschise în Republica Moldova pentru alegerile de duminică, în timp ce în străinătate – 95 de secţii, de trei ori mai mult faţă de scrutinul din 2010. În Italia vor fi deschise 25 de birouri electorale, în România – 11 secţii de votare, în SUA – şase, în Franţa, Portugalia, Rusia – câte cinci birouri electorale în fiecare. În Spania vor fi deschise patru birouri de vot, iar în Marea Britanie şi Canada, câte trei în fiecare ţară. În Ucraina vor fi deschise două secţii de votare, la Kiev şi Odesa. Vor mai fi deschise secţii şi în alte ţări, printre care Grecia, Israel, Elveţia, Bulgaria, Austria etc.

Guvernul României a aprobat un proiect de Hotărâre de Guvern, în conformitate cu care elevii şi studenţii din Republica Moldova care studiază în România vor beneficia de o călătorie gratuită cu trenul în ziua alegerilor parlamentare. Ei vor putea vota la Bucureşti, Iaşi, Galaţi, Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Bacău şi Suceava.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Autostrada Lugoj – Deva: UMB a început să aducă în șantier utilaje pentru secțiunea tunelurilor FOTO
Pasionații de infrastructură au postat vineri imagini cu utilaje aduse de UMB pe secțiunea lipsă din Autostrada Lugoj - Deva (A1). Potrivit lor, o parte dintre acestea urmează să fie utilizate......
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, ...
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...