Republica Moldova: SUA recomandă liderilor de la Chişinău să formeze cât mai rapid un guvern

Washingtonul califică recentele alegeri parlamentare, desfăşurate duminică în Republica Moldova, drept un 'reper important pe calea democraţiei' şi îndeamnă liderii moldoveni să formeze 'cât mai rapid un guvern', a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Marie Harf, citată de Ria Novosti şi TASS.
Economica.net - mar, 02 dec. 2014, 06:24
Republica Moldova: SUA recomandă liderilor de la Chişinău să formeze cât mai rapid un guvern

Statele Unite ale Americii sunt pregătite să colaboreze cu noul guvern al Republicii Moldova, ce va fi format ca urmare a rezultatelor alegerilor parlamentare desfăşurate la 30 noiembrie, a afirmat, într-o declaraţie de presă, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, scrie Agerpres.

‘SUA felicită poporul Republicii Moldova cu ocazia alegerilor parlamentare din 30 noiembrie, un alt reper important în dezvoltarea democratică a ţării’, declară reprezentanta diplomaţiei americane.

În general, SUA, potrivit acesteia, împărtăşesc evaluarea misiunii OSCE că alegerile au corespuns standardelor şi normelor internaţionale.La fel ca observatorii OSCE, SUA îşi exprimă îngrijorarea faţă de decizia Comisiei Electorale Centrale a Republicii Moldova de a exclude unul dintre partide din cursa electorală doar cu câteva zile înaintea votului, a indicat Harf.

‘Statele Unite îndeamnă liderii Moldovei să acţioneze rapid pentru a forma un nou guvern’, a adăugat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, subliniind că noul executiv de la Chişinău trebuie ‘să lupte împotriva corupţiei, să avanseze pe calea reformelor şi să găsescă o soluţie completă şi paşnică pentru diferendul din Transnistria’.

În alegerile parlamentare care au avut loc duminică, la termen, în Republica Moldova, lupta s-a dat în principal între forţele politice care formează alianţa de guvernământ proeuropeană (liberal-democraţii, democraţii) şi partidele de stânga din opoziţie (comuniştii şi socialiştii), care sunt în favoarea integrării eurasiatice.

După numărarea a 95,85% din voturi, Partidul Socialiştilor se situează pe primul loc cu 21,03%, fiind urmat de Partidul Liberal Democrat, al fostului premier Vlad Filat, cu 19,68% din sufragii.Pe locul trei s-a clasat Partidul Comunist, al lui Vladimir Voronin, cu 17,86%, iar pe locul patru, Partidul Democrat, cu 15,89%, urmate de Partidul Liberal, cu 9,44% din sufragii.

Te-ar mai putea interesa și
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei culturi a integrității și vigilenței în rândul angajaților. Conform......
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...