Republicanii vor amânarea intrării în vigoare a Obamacare

Adversarii republicani ai lui Barack Obama continuau, marţi, să îi ceară preşedintelui să amâne obligaţia legală a de fi asiguraţi medical începând din 2014, din cauza disfuncţiunilor portalului de Internet aflat în centrul reformei sistemului de sănătate, relatează AFP.
Economica.net - mie, 23 oct. 2013, 10:47
Republicanii vor amânarea intrării în vigoare a Obamacare

„Legea afirmă foarte clar că cei care, anul viitor, nu vor subscrie pentru asigurare medicală, vor datora bani, o penalizare, IRS”, fiscul american, a explicat marţi senatorul republican Marco Rubio pentru postul de televiziune CBS.

„Este nedrept să pedepseşti oamenii pentru că nu au cumpărat un produs pe care nu pot să îl cumpere astăzi pentru că tehnologia nu este pusă la punct, deoarece site-ul de Internet de unde ar trebui să îl cumpere nu funcţionează, după cum a mărturisit chiar preşedintele”, a declarat republicanul. „Prin urmare, cer pur şi simplu o amânare a acestei obligativităţi până când General Accounting Office (biroul de audit al administraţiei) certifică faptul că site-ul este în funcţiune şi funcţionează timp de şase luni consecutiv”.

Începând din ianuarie, toţi americanii vor fi obligaţi din punct de vedere legal să fie asiguraţi medical. Cei cincizeci de milioane de americani care nu au în prezent o asigurare de sănătate pot, teoretic, să intre pe portalurile de Internet din 1 octombrie pentru a-şi alege o asigurare mai mult sau mai puţin scumpă, în funcţie de venituri.

Dar la trei săptămâni de la lansare, portalurile sunt afectate de probleme tehnice care împiedică persoanele să se înscrie sau chiar să vizualizeze opţiunile disponibile.

„Dacă este imposibil să accesezi site-ul Obamacare, suspendarea penalizării celor care nu sunt înscrişi nu ar trebui să creeze polemică”, a declarat luni Eric Cantor, şeful majorităţii republicane din Camera Reprezentanţilor.

Barack Obama a recunoscut luni că site-ul este prea lent şi a promis o actualizare. Dar Casa Albă nu a anunţat o amânare a obligativităţii de a fi asigurat.

„În primul rând, este prea devreme în proces. Se vorbeşte despre o dată limită de 15 februarie sau 31 martie şi noi suntem în 21 octombrie”, a declarat Jay Carney, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Carney a amintit totuşi că legea prevede că persoanele care nu au avut acces, din motive diverse, la o asigurare ieftină, nu vor fi penalizate.

Joi, la ora 13.00 GMT (16.00 ora României), republicanii din Camera Republicanilor au convocat oficialii subcontractanţilor informatici care au contribuit la elaborarea portalurilor pentru o audiere parlamentară.

Miercuri, 30 octombrie, va fi rândul secretarului Sănătăţii, Kathleen Sebelius, să fie audiată de Cameră.

Te-ar mai putea interesa și
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
TAROM și lecția sârbească de zbor cu arabii. Cum s-a redresat Air Serbia cu ajutor de la Etihad Airways în 10 ani
Guvernanții încearcă pentru a doua oară atragerea unui investitor străin în TAROM, companie care zboară de aproape 20 de ani pe pierderi. Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu se vor întâlni cu......
Top 10 importatori de carne în 2023. Patru sunt lanțuri de magazine, cu Kaufland pe primul loc
Top 10 importatori de carne în 2023. Patru sunt lanțuri de magazine, cu Kaufland pe primul loc
Deși dezvoltă programe prin care încearcă să atragă producători locali de partea lor, dar și capital de imagine și ...
Transelectrica scoate la licitație construcția unei noi linii electrice de 400 kV în Dobrogea
Transelectrica scoate la licitație construcția unei noi linii electrice de 400 kV în Dobrogea
Transelectrica a publicat în sistemul electronic de achiziții publice anunțul de licitație pentru construirea liniei ...
Se dezgheață piața de energie? Nuclearelectrica a încheiat noi contracte de vânzare de energie electrică până la finalul anului 2025
Se dezgheață piața de energie? Nuclearelectrica a încheiat noi contracte de vânzare de energie electrică până la ...
Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, controlat de stat, a încheiat, din nou, în piața de ...