Restricţiile care se vor impune în ţară, în funcţie de incidenţa Covid-19

Majoritatea restricţiilor care se vor impune în ţară, dacă va continua să crească incidenţa cazurilor de Covid-19, sunt prevăzute în HG 932 şi în Hotărârea nr. 70 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Economica.net vă spune cum ni se vor limita libertăţile, în funcţie de valoarea incidenţei cumulate la 14 zile a Covid-19.
Cristina Şomănescu - joi, 16 sept. 2021, 22:02
Restricţiile care se vor impune în ţară, în funcţie de incidenţa Covid-19

Pe de o parte, majoritatea restricţiilor care se vor impune în ţară, dacă va continua să crească incidenţa Covid-19, sunt cuprinse în Anexa nr. 3 la Hotărârea nr. 932 din 2021, prin care Guvernul a prelungit starea de alertă, începând cu data de 10 septembrie 2021.

Pe de altă parte, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a adoptat recent o nouă hotărâre (Hotărârea nr. 70) prin care propune o serie de modificări la cele adoptate prin HG nr. 932. Acestea vizează, preponderent, localităţile în care incidența cumulată la 14 zile a Covid-19 este mai mare decât 3 la mia de locuitori și mai mică sau egală cu 6 la mia de locuitori. Precizăm că măsurile din hotărârile CNSU produc efecte doar după ce vor fi aprobate prin acte normative ale Guvernului.
Hotărârea CNSU nr. 70 din 16 septembrie 2021 poate fi citită integral la acest link.

Întâi, definim termenii

Incidenţa la 14 zile a numărului de persoane diagosticate cu boala Covid-19 e indicatorul în funcţie de a cărui valoare guvernul stabileşte restricţiile dintr-o anumită zonă şi e definit la articolul 13 din HG 932, astfel:

Art. 13. — (1) din Anexa nr. 3 la Hotărârea nr. 932 din 2021
Prin incidența cumulată la 14 zile se înţelege incidența cumulată a cazurilor de Covid-19, calculată pe un interval de 14 zile, cuprins între a şaptesprezecea zi şi a treia zi anterioare datei în care aceasta se realizează, prin raportare la numărul reprezentând suma numărului de persoane cu domiciliul sau reşedinţa în localitatea de referinţă, comunicată comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență de către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul MAI, prin structurile teritoriale județene, în prima zi lucrătoare a săptămânii, la ora 16:00. Numărul comunicat de către Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, prin structurile teritoriale județene, este utilizat ca referință pentru întreaga perioadă de timp, până la furnizarea unui nou set de date actualizate, și se transmite și STS.

Art. 13. — (2)
Constatarea încadrării în limitele incidenței cumulate la 14 zile, astfel cum este calculată la alineatul (1), pentru punerea în aplicare a măsurilor stabilite în HG 932, se realizează în maximum 48 de ore de la atingerea acestora, prin hotărâre a comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență, pe baza analizelor prezentate de direcțiile de sănătate publică, iar măsurile se aplică pentru o perioadă de 14 zile, urmând să fie reevaluate la finalul acesteia.

Art. 13. — (3)
Direcţiile de sănătate publică calculează zilnic, pentru fiecare localitate din zona de competență, incidenţa cumulată a cazurilor la 14 zile, astfel cum este calculată potrivit dispoziţiilor alineatului (1), şi prezintă comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență analiza rezultată în cel mult 24 de ore de la data constatării atingerii limitelor stabilite în HG 932.

Art. 13. — (4)
Zilnic, pe baza rezultatelor testelor persoanelor nou-confirmate, gestionate în aplicația „corona-forms”, STS va prezenta automat, la ora 10:00, pe platforma „alerte.ms.ro”, rezultatul calculului ratei de incidență conform formulei prevăzute la alineatul (1).

Regulile şi restricţiile din localităţile în care incidența Covid-19 este mai mică sau egală cu 2 la mia de locuitori sunt enumerate în HG 932/2021

Guvernul permite organizarea de cursuri de instruire și workshopuri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, cu un număr de participanți de maximum 250 de persoane în interior și de maximum 300 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică, dacă incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate este mai mică sau egală cu 2 la mia de locuitori, potrivit HG 932/2021, consultată de Economica.net.

Executivul permite organizarea de conferințe cu un număr de participanți de maximum 300 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică, dacă incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, conform HG 932.

Activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă până la capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 5:00 —2:00, în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2 la mia de locuitori, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Guvernul permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive) cu un număr de participanți de maximum 200 de persoane în exterior sau de maximum 150 de persoane în interior, în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2 la mia de locuitori, cu respectarea normelor de protecție sanitară. La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani.

Executivul permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) cu un număr de participanți de maximum 400 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 2 la mia de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, conform HG 932, consultată de Economica.net.

În spațiile închise sau deschise, competiţiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 75% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum un metru între persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate este mai mică sau egală cu 2 la mia de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Restricţiile din localităţile în care rata de incidenţă cumulată a Covid-19 e cel mult 3 la mia de locuitori sunt prevăzute în HG 932/2021. Iată-le:

Cafenele

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și la terase este permisă până la capacitatea maximă a spaţiului, în intervalul orar 5:00—2:00, în judeţele/localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori.
Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora este permisă până la capacitatea maximă a spaţiului, în intervalul orar 5:00—2:00, în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori.

Spectacole

Organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului și cu purtarea măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Nunţi, botezuri, mese festive

Guvernul permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) până la capacitatea maximă a spațiului în exterior, în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Executivul permite organizarea de evenimente private, cum ar fi nunți, botezuri, în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, până la capacitatea maximă a spațiului în interior, în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Guvernul permite organizarea de evenimente private cu mese festive în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente, până la capacitatea maximă a spațiului în exterior sau în interior, în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, potrivit HG 932.

Restricţiile în zonele în care incidenţa Covid-19 e mai mare decât 2 la mia de locuitori şi mai mică decât 3 la mia de locuitori sunt prevăzute în HG 932

Cursuri de perfecţionare

Guvernul permite organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, inclusiv cele organizate pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene, cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior și de maximum 200 de persoane în exterior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică, dacă incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate este mai mare de 2/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Executivul permite organizarea de conferințe cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măștii de protecție și cu respectarea normelor de sănătate publică, dacă incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate este mai mare de 2/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Spectacole

În judeţele/localităţile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 2/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 2.500 de spectatori și cu purtarea măștii de protecție. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Nunţi, botezuri, mese festive

Guvernul permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive) cu un număr de participanți de maximum 150 de persoane în exterior sau de maximum 100 de persoane în interior, în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 2/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu respectarea normelor de protecție sanitară. La stabilirea numărului de persoane în exterior și/sau în interior nu sunt luate în calcul persoanele care au vârsta mai mică de 16 ani.

Executivul permite organizarea de evenimente private (nunți, botezuri) cu un număr de participanți de maximum 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 2 la mia de locuitori și mai mică sau egală cu 3 la mia de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă întrea 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Cafenele

Activitatea în baruri, cluburi și discoteci este permisă fără a depăși 70% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 5:00—2:00 în județele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 2/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, dacă toate persoanele sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

Competiţii sportive

În spațiile închise sau deschise, competițiile sportive se pot desfășura pe teritoriul României cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minimum un metru între persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate este mai mare de 2/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Restricţiile din localitățile unde incidența Covid-19 este mai mare decât 3 la mia de locuitori și mai mică sau egală cu 6 la mia de locuitori sunt enumerate în Hotărârea CNSU nr. 70 din 16 septembrie. Ce vizează:

În localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare decât 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori:

– activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în spații închise, poate fi realizată în intervalul orar 5:00-2:00 până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, doar dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2;

– activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități în baruri, cluburi și discoteci poate fi realizată în intervalul orar 5:00-2:00, până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, doar dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

– organizarea de evenimente private în spații închise (nunți, botezuri), în saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente poate fi realizată cu participarea a maximum 200 de persoane, doar dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 și este asigurată o suprafață de minimum 2 mp pentru fiecare persoană.

– organizarea de cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, inclusiv cele pentru implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene poate fi realizată cu participarea unui număr de maximum 150 de persoane în spații închise, respectiv maximum 200 de persoane în spații deschise, doar dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 și sunt asigurate măsuri pentru purtarea măștii de protecție și o suprafață de minimum 2 mp pentru fiecare persoană;

 

– organizarea și desfășurarea în spații deschise a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale poate fi realizată cu participarea a cel mult 1.000 de spectatori, doar dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 și este asigurată purtarea măștii de protecție.

– organizarea și desfășurarea activității în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte poate fi realizată cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, doar dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 și este asigurată purtarea măștii de protecție.

– desfășurarea competițiilor sportive, organizate în spații închise sau deschise, poate fi realizată cu participarea spectatorilor până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, doar dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS- CoV-2 și sunt asigurate purtarea măștii de protecţie și o distanță de minimum un metru între spectatori, propune CNSU prin Hotărârea nr. 70.

Lista completă a măsurilor prevăzute în Hotărârea 70 din 16 septembrie a CNSU poate fi citită aici. Ca să intre în vigoare, măsurile antemenţionate trebuie adoptate prin acte normative de guvern.

Restricţiile în localităţile în care incidenţa Covid-19 e peste 7,5 la mia de locuitori sunt enumerate în HG 932/2021.

În toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori se interzice circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 20:00—5:00, cu următoarele excepții:

  • deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente;
  • deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie, potrivit HG 932/2021.

În toate localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depăşeşte 7,5/1.000 de locuitori se instituie obligația pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/ prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, să își organizeze și să își desfășoare activitatea în intervalul orar 5:00—18:00.

  • Excepţiile: unitățile farmaceutice, benzinăriile, operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu, precum și operatorii economici din domeniul transportului rutier de persoane și rutier de mărfuri își pot desfășura activitatea în regim normal de muncă, cu respectarea normelor de protecție sanitare, conform HG 932/2021.

Cum vor funcţiona şcolile

Sintetic, dacă incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de Covid-19 din localitate mai mică sau egală cu 6 la mia de locuitori, toţi antepreșcolarii, preșcolarii și elevii vor participa fizic, zilnic, la cursuri, în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecţie, potrivit Ordinului comun al Ministerului Educaţiei şi Sănătăţii nr. 5.196/nr.848 din 2021 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2. Actul normativ poate fi citit integral la acest link.

Precizări

Lista restricţiilor care se vor lua în ţară în contextul Covid-19 nu e exhaustivă.
Vom reveni cu informaţii actualizate despre forma în care guvernul va aproba măsurile enumerate de CNSU în Hotărârea nr. 70.

Te-ar mai putea interesa și
Dronele reprezintă cheia pentru a obţine avantaj în faţa Rusiei, afirmă şeful armatei ucrainene
Dronele reprezintă cheia pentru a obţine avantaj în faţa Rusiei, afirmă şeful armatei ucrainene
Dezvoltarea sistemelor de aeronave fără pilot, sau a dronelor, este cheia pentru a oferi Kievului un avantaj în faţa forţelor ruse "superioare numeric", a declarat luni seara comandantul-şef al......
Walter Baier: Opoziţia guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă
Walter Baier: Opoziţia guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă
Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, ...
Norofert investește 250.000 de euro într-o linie de producție inputuri în SUA și intră în parteneriat cu un investitor american
Norofert investește 250.000 de euro într-o linie de producție inputuri în SUA și intră în parteneriat cu un investitor ...
Norofert, unul dintre cei mai mari producători de inputuri din România, listat la Bursa de Valori București pe piața ...
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război, declară preşedintele Consiliului European
Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ...