Restricţiile la ajutoare sociale acordate cetăţenilor UE intră în vigoare la 1 ianuarie – Cameron

Solicitanţii de locuri de muncă din Uniunea Europeană nu vor mai putea pretinde, începând de la 1 ianuarie, ajutoare de şomaj în primele trei luni de sejur în în Marea Britanie, a anunţat miercuri premierul britanic David Cameron, relatează AFP.
Economica.net - mie, 18 dec. 2013, 06:17
Restricţiile la ajutoare sociale acordate cetăţenilor UE intră în vigoare la 1 ianuarie - Cameron

Măsura a fost anunţată iniţial la sfârşitul lui noiembrie, fără să fie precizată data la care va intra în vigoare.

„Noua restricţie intră în vigoare începând cu 1 ianuarie”, anunţă Downing Street într-un comunicat, precizând că scopul aceastei măsuri este de a „împiedica persoanele să abuzeze de sistemul de protecţie socială din Marea Britanie”.

Data intrării în vigoare coincide cu anularea restricţiilor pentru români şi bulgari pe piaţa muncii în nouă ţări europene, inclusiv în Marea Britanie.

Cetăţenii români şi bulgari au în prezent dreptul de a exercita un număr limitat de meserii, însă de la 1 ianuarie 2014 vor avea acces liber pe piaţa muncii din Marea Britanie. Această măsură alimentează îngrijorările populaţiei din Marea Britanie.

„Britanicii care muncesc din greu se tem pe bună dreptate că imigranţii vin aici pentru a profita de serviciile noastre publice şi de sistemul nostru de protecţie socială”, a declarat Cameron.

„Accelerând punerea în aplicare a acestor noi restricţii, vom face Marea Britanie mai puţin atractivă pentru imigranţii europeni care doresc să vină aici şi să încerce să trăiască din cheltuielile statului. Mesajul meu este clar: dacă Marea Britanie este foarte deschisă pentru afaceri, nu vom primi persoane care nu vor să contribuie” la sistem, a adăugat premierul britanic.

Eliminarea acestei alocaţii de şomaj – în valoare de minim 56,80 de lire (67 de euro sau 90 de dolari) pe săptămână – intră în cadrul, mai larg, al înăspririi accesului la ajutoarele sociale pentru imigranţi, anunțat de Guvernul britanic în ultimele săptămâni.

Printre aceste măsuri luate pe fondul creşterii popularităţii partidului care se declară împotriva imigraţiei şi eurosceptic UKIP, alocaţia de şomaj este limitată, începând de vineri, la o durată de şase luni pentru solicitanţii europeni de locuri de muncă fără perspectivă de angajare.

O altă decizie prevede că şomerii europeni nu vor mai primi alocaţii pentru locuinţă, indiferent de data la care au venit în Marea Britanie. Însă până în prezent nu a fost stabilit când această măsură urmează să intre în vigoare.

Te-ar mai putea interesa și
Petrom reiterează că nu va plăti taxa de solidaritate, pentru că nu i se aplică. Grupul OMV plătește taxa doar în Austria
Petrom reiterează că nu va plăti taxa de solidaritate, pentru că nu i se aplică. Grupul OMV plătește taxa doar în ...
OMV Petrom arată în raportul preliminar pentru 2022 că nu se califică la plata taxei de solidaritate impusă de Guvernul României, așa cum informase inițial investitorii, luna trecută....
Phenianul avertizează cu „cea mai dură reacţie” la acţiunile militare ale SUA în regiune
Phenianul avertizează cu „cea mai dură reacţie” la acţiunile militare ale SUA în regiune
Ministerul de Externe nord-coreean a avertizat joi că Phenianul va răspunde la orice acţiune militară a SUA în regiune ...
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, crede că aliaţii ar putea trimite Ucrainei avioane de luptă
Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, crede că aliaţii ar putea trimite Ucrainei avioane de luptă
Ţări cum ar fi Statele Unite sau Germania ar putea trimite până la urmă Ucrainei avioane de luptă, este de părere ...
Preşedintele Rezervei Federale a SUA sugerează că vor urma noi majorări ale dobânzii în 2023
Preşedintele Rezervei Federale a SUA sugerează că vor urma noi majorări ale dobânzii în 2023
Rezerva Federală a SUA (Fed) a anunţat miercuri că a trecut de momentul critic în lupta contra inflaţiei, dar "victoria" ...