Restricţiile la ajutoare sociale acordate cetăţenilor UE intră în vigoare la 1 ianuarie – Cameron

Solicitanţii de locuri de muncă din Uniunea Europeană nu vor mai putea pretinde, începând de la 1 ianuarie, ajutoare de şomaj în primele trei luni de sejur în în Marea Britanie, a anunţat miercuri premierul britanic David Cameron, relatează AFP.
Economica.net - mie, 18 dec. 2013, 06:17
Restricţiile la ajutoare sociale acordate cetăţenilor UE intră în vigoare la 1 ianuarie - Cameron

Măsura a fost anunţată iniţial la sfârşitul lui noiembrie, fără să fie precizată data la care va intra în vigoare.

„Noua restricţie intră în vigoare începând cu 1 ianuarie”, anunţă Downing Street într-un comunicat, precizând că scopul aceastei măsuri este de a „împiedica persoanele să abuzeze de sistemul de protecţie socială din Marea Britanie”.

Data intrării în vigoare coincide cu anularea restricţiilor pentru români şi bulgari pe piaţa muncii în nouă ţări europene, inclusiv în Marea Britanie.

Cetăţenii români şi bulgari au în prezent dreptul de a exercita un număr limitat de meserii, însă de la 1 ianuarie 2014 vor avea acces liber pe piaţa muncii din Marea Britanie. Această măsură alimentează îngrijorările populaţiei din Marea Britanie.

„Britanicii care muncesc din greu se tem pe bună dreptate că imigranţii vin aici pentru a profita de serviciile noastre publice şi de sistemul nostru de protecţie socială”, a declarat Cameron.

„Accelerând punerea în aplicare a acestor noi restricţii, vom face Marea Britanie mai puţin atractivă pentru imigranţii europeni care doresc să vină aici şi să încerce să trăiască din cheltuielile statului. Mesajul meu este clar: dacă Marea Britanie este foarte deschisă pentru afaceri, nu vom primi persoane care nu vor să contribuie” la sistem, a adăugat premierul britanic.

Eliminarea acestei alocaţii de şomaj – în valoare de minim 56,80 de lire (67 de euro sau 90 de dolari) pe săptămână – intră în cadrul, mai larg, al înăspririi accesului la ajutoarele sociale pentru imigranţi, anunțat de Guvernul britanic în ultimele săptămâni.

Printre aceste măsuri luate pe fondul creşterii popularităţii partidului care se declară împotriva imigraţiei şi eurosceptic UKIP, alocaţia de şomaj este limitată, începând de vineri, la o durată de şase luni pentru solicitanţii europeni de locuri de muncă fără perspectivă de angajare.

O altă decizie prevede că şomerii europeni nu vor mai primi alocaţii pentru locuinţă, indiferent de data la care au venit în Marea Britanie. Însă până în prezent nu a fost stabilit când această măsură urmează să intre în vigoare.

Te-ar mai putea interesa și
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
Rafila, despre eliminarea impozitului pe concediile medicale: Trebuie judecat cu precauţie. Se face o analiză
 Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, referitor la posibilitatea eliminării impozitului pe concediile medicale, că această problemă trebuie "judecată cu precauţie",......
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
Primul drum de mare viteză inaugurat în 2024: A fost deschisă circulația pe DEx16 Oradea – A3 VIDEO
CNAIR a deschis circulația joi, la ora 15:00, pe drumul de mare viteză DEx16 Centura Oradea - A3, a informat Cristian Pistol, ...
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Exporturile UE de ciocolată au crescut anul trecut cu 35% faţă de 2013 – date Eurostat
Statele membre ale Uniunii Europene au exportat anul trecut în ţările din afara blocului comunitar 867.000 de tone de ...
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, ...