Restructurare la TAROM: Niciun angajat nu a fost concediat, au fost doar plecări voluntare

TAROM derulează un proces de restructurare care vizează 700 de angajați. De la demararea restructurării, niciun angajat nu a fost concediat, iar 178 au plecat voluntar din companie, arată datele operatorului furnizate la solicitarea Economica.net.
Andrada Ghira - Dum, 11 apr. 2021, 21:57
Restructurare la TAROM: Niciun angajat nu a fost concediat, au fost doar plecări voluntare

TAROM a anunțat recent că a inițiat proiectul de restructurare a personalului, una dintre componentele esențiale ale planului de redresare a companiei. „Comisia este în strânsă legătură cu autoritățile române în această privință”, a declarat pentru Economica.net un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Anul trecut, Comisia Europeană a dat undă verde unui ajutor de stat de 36,7 milioane de euro, sub forma unui împrumut, care trebuia rambursat. Atunci, România a dat asigurări că, la şase luni de la plata primei tranşe din ajutorul de stat, împrumutul va fi plătit în totalitate. În caz contrar, TAROM trebuie să vină cu un plan de lichidare sau să demareze un proces de restructurare pentru a deveni o companie viabilă pe termen lung. Dacă operatorul naţional va mai avea nevoie ajutor de stat, ca parte a planului de restructurare, Comisia Europeană va trebui să-şi dea acordul.

Câţi angajaţi are TAROM acum

Recent au apărut în presă informaţii potrivit cărora compania ar trimite în şomaj tehnic 65% din personal. Economica.net a cerut TAROM să clarifice acest aspect.

„TAROM și-a propus să restructureze un număr de aproximativ 700 salariați, prin cele două măsuri/etape, cea de plecări voluntare și procesul de restructurare personal. Acesta este estimat a se termina la sfârșitul verii anului 2021. În cadrul proiectului de restructurare a personalului, ca un prim pas a fost inițiat un program ce viza plecările voluntare. Au fost depuse 198 de solicitări privind încetarea voluntară a raporturilor de muncă, din care 20 de solicitări au fost anulate. La ora actuală (nr. 8 aprilie) 165 de angajați au încetat deja raporturile de muncă, 13 de solicitări fiind în curs de procesare. Totalul angajaților TAROM ce vor pleca voluntar: 178. Menționăm faptul că numărul angajaților plasați în șomaj tehnic se poate mări, în funcție de activitatea companiei. De la demararea restructurării până la ora actuală nu au existat concedieri în cadrul companiei TAROM”, este răspunsul companiei oferit redacţiei.

La data de 1 aprilie 2021 , compania avea 1.423 angajați, dintre care 268 angajați aflați în șomaj tehnic, adică 18% din total. Alţi 39 de angajați sunt în concediu de creștere copil.

În 2000, TAROM avea aproape 2.900 de angajaţi, în 2009 peste 2.500, iar în iunie 2020 numărul a scăzut la 1.753.

Informaţiile oferite de companie par să-l contrazică pe ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, care a declarat recent că „deja au plecat voluntar cam 300 – 400 de oameni şi sunt în evaluări finale ceilalţi, prin reducerea direcţiei tehnice, acolo era un centru mare de cost, şi externalizarea acestor servicii”.

TAROM încă plăteşte pentru avioanele A318

Recent, TAROM şi-a majorat capitalul social cu circa 550.800 de lei.

„Majorarea reprezintă capitalizarea sumelor reprezentând dobânzi plătite de Ministerul Finanțelor Publice aferente creditelor contractate de către Ministerul Finanțelor Publice și subcontractate de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii pentru finanțarea achiziției aeronavelor A318 de către TAROM, conform OG nr. 45/1997 aprobată cu modificări prin Legea nr. 136/1198″, potrivit companiei.

Guvernul condus de Călin Popescu-Tăriceanu dădea în 2006 undă verde Ministerului Finanţelor pentru achiziţia a patru avioane noi de la Airbus. Compania naţională a contractat în 2004 patru avioane A318 de la Airbus. De-abia la începutul lui 2006 a fost aprobată achiziţia celor patru aeronave, dintre care două au intrat în flota companiei la sfârşitul acelui an. Preţul mediu plătit de statul român: 40 de milioane de dolari pe aeronavă.

În 2016, TAROM a transmis Economica.net că „În prezent mai sunt de rambursat, până în ianuarie 2019, rate la creditele contractate doar pentru 2 aeronave A318”.

CITEŞTE ŞI Tarom mai are şi acum de plătit rate pentru avioanele cumpărate acum 10 ani

13 ani de pierderi

La fel ca toate companiile aeriene din lume, TAROM a fost afectată de pandemia de COVID-19 în 2020. Mai mulţi operatori, printre care şi TAROM, au cerut aprobare de la Comisia Europeană pentru ajutoare de stat pentru peroadele în care au avut de suferit pierderi. Pandemia a prins compania naţională într-o situaţie critică din punct de vedere financiar. 2020 este 13-lea an de pierderi, cu un minus de 454 de milioane de lei, potrivit bugetului de venituri şi cheltuieli rectificat. Ministrul Transporturilor declara în ianuarie că pierderile pe 2020 au fost de 431 de milioane de lei. 

CITEŞTE ŞI Pierderi de 454 milioane de lei şi venituri la jumătate pentru TAROM în 2020, al 13-lea an pe pierdere pentru compania națională

CITEȘTE ȘI Compania care vrea să construiască aeroport în sudul Bucureştiului, interesată de clădirea „fantomă” deţinută de TAROM

 

Te-ar mai putea interesa și
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Acorduri de mediu emise pentru patru noi parcuri eoliene în Caraș Severin, în total 500 MW, cu stocare
Ministerul Mediului a emis astăzi acordurile de mediu pentru patru parcuri eoliene propuse a se realiza în județul Caraș Severin, pe raza comunelor Ciuchici, Naidăș, Sasca Montană,......
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost ...
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...