Restructurarea ANAF e într-o bulă temporală: Teodorovici „dădea afară” 3.000 de funcţionari de la Fisc. Cîţu, doar 2.000. E război cu pensionarii

Intenţia declarată a ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, de a desfiinţa 2.000 de posturi la ANAF a făcut ieri valuri în administraţia publică. Însă ministrul Finanţelor de dinaintea lui, Eugen Teodorovici, şi-a declarat aceeaşi intenţie în 2018, după ce prelua mandatul. Era chiar mai dur, 3.000 de posturi voia Teodorovici să taie, în acelaşi efort de restructurare a Fiscului. Nu s-a întâmplat nimic, însă sursa acestui curaj ministerial are o doză de inedit.E vorba de angajaţii ANAF care îndeplinesc condiţiile de pensionare. Ca fapt divers, nici ideea interzicerii cumulului salariului cu pensia în sistemul public nu e nouă.
Ionut Tudorica - mie, 08 ian. 2020, 13:29
Restructurarea ANAF e într-o bulă temporală: Teodorovici

Reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) vizează şi eliminarea a 150 de posturi de conducere şi a aproape 2.000 de posturi din structură, iar odată cu informatizarea instituţiei nu o să mai fie nevoie de atât de mult personal, a spus marţi ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

El a argumentat că odată cu informatizarea ANAF nu o să mai am nevoie de atât de mult personal. “Vreau ca, până la jumătatea anului, ANAF să fie informatizat”, a spus Cîţu.

Ministrul n-a detaliat structura acestor tăieri. Dar sursa a fost dezvăluită anul trecut de precedentul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici.

A încercat şi Teodorovici, nu i-a ieşit

În primul an de mandat, în 2018, el şi-a declarat intenţia de a tăia 3.000 de posturi la ANAF. Nici el nu explica de unde taie, ci se mulţumea să argumenteze, aproximativ la fel ca actualul ministru, că e nevoie de o eficientizare a activităţii instituţiei.Tot la fel ca în discursul lui Cîţu, sublinia desfiinţarea unor posturi de conducere.

Timpul a trecut fără să se întâmple nimic, iar spre sfârşitul anului trecut, resursa secretă a fost dezvăluită de Teodorovici: circa 2.500 dintre angajaţii ANAF îndeplinesc condiţiile de pensionare.

Urma să fie efectul direct al unei alte idei care a fost preluată de actuala guvernare: interzicerea cumulului de pensie și salariu de la stat.

Nimic nu s-a petrecut din 2018 până în prezent. Şi, cel mai probabil, spun surse guvernamentale, va fi extrem de dificil să-i convingă cineva pe funcţionarii ANAF aflaţi legal la pensie să renunţe la salariu în lipsa interzicerii legale a cumulului pensie – salariu de la stat.

Teodorovici a încercat la un moment dat, la mijlocul anului trecut, să forţeze restructurarea prin includerea angajaţilor ANAF în rândul celor cu pensii speciale, însă propunerea i-a fost respinsă de guvern.

Interzicerea cumulului pensie – salariu de la stat e la Curtea Constituţională. Care a mai respins-o în 2009

Guvernul Orban şi-a asumat răspunderea pe o prevedere legislativă care interzice cumulul salariu de la stat – pensie. Însă PSD a atacat-o la Curtea Constituţională, iar guvernul aşteaptă o decizie. Judecătorii Curţii au mai respins în 2009 o Ordonanţă de urgenţă ce interzicea cumularea pensiei cu salariul de la stat.

Te-ar mai putea interesa și
Viktor Orban a acuzat Uniunea Europeană că se transformă într-un imperiu, care amenință democrația
Viktor Orban a acuzat Uniunea Europeană că se transformă într-un imperiu, care amenință democrația
Premierul ultranaţionalist al Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că Uniunea Europeană se transformă într-un "imperiu" care contravine intereselor naţiunilor de pe continentul......
Florin Cîţu le-a cerut prefecților să aibă tot personalul mobilizat în contextul ploilor masive din ultima perioadă
Florin Cîţu le-a cerut prefecților să aibă tot personalul mobilizat în contextul ploilor masive din ultima perioadă
Premierul Florin Cîţu le-a cerut, sâmbătă, prefecţilor să fie pregătiţi pentru a interveni în orice moment, în ...
Sute de zboruri de pe aeroportul din Shenzhen au fost anulate, după ce o angajată a fost diagnosticată cu varianta Delta a COVID-19
Sute de zboruri de pe aeroportul din Shenzhen au fost anulate, după ce o angajată a fost diagnosticată cu varianta Delta ...
Aeroportul din Shenzhen, oraş în sudul Chinei, a anulat sâmbătă sute de zboruri şi a dispus intensificarea verificărilor, ...
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat sâmbătă că "personalul medical care nu este vaccinat probabil va ...