Restructurarea ANAF e într-o bulă temporală: Teodorovici „dădea afară” 3.000 de funcţionari de la Fisc. Cîţu, doar 2.000. E război cu pensionarii

Intenţia declarată a ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, de a desfiinţa 2.000 de posturi la ANAF a făcut ieri valuri în administraţia publică. Însă ministrul Finanţelor de dinaintea lui, Eugen Teodorovici, şi-a declarat aceeaşi intenţie în 2018, după ce prelua mandatul. Era chiar mai dur, 3.000 de posturi voia Teodorovici să taie, în acelaşi efort de restructurare a Fiscului. Nu s-a întâmplat nimic, însă sursa acestui curaj ministerial are o doză de inedit.E vorba de angajaţii ANAF care îndeplinesc condiţiile de pensionare. Ca fapt divers, nici ideea interzicerii cumulului salariului cu pensia în sistemul public nu e nouă.
Ionut Tudorica - mie, 08 ian. 2020, 13:29
Restructurarea ANAF e într-o bulă temporală: Teodorovici

Reorganizarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) vizează şi eliminarea a 150 de posturi de conducere şi a aproape 2.000 de posturi din structură, iar odată cu informatizarea instituţiei nu o să mai fie nevoie de atât de mult personal, a spus marţi ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

El a argumentat că odată cu informatizarea ANAF nu o să mai am nevoie de atât de mult personal. “Vreau ca, până la jumătatea anului, ANAF să fie informatizat”, a spus Cîţu.

Ministrul n-a detaliat structura acestor tăieri. Dar sursa a fost dezvăluită anul trecut de precedentul ministru al Finanţelor, Eugen Teodorovici.

A încercat şi Teodorovici, nu i-a ieşit

În primul an de mandat, în 2018, el şi-a declarat intenţia de a tăia 3.000 de posturi la ANAF. Nici el nu explica de unde taie, ci se mulţumea să argumenteze, aproximativ la fel ca actualul ministru, că e nevoie de o eficientizare a activităţii instituţiei.Tot la fel ca în discursul lui Cîţu, sublinia desfiinţarea unor posturi de conducere.

Timpul a trecut fără să se întâmple nimic, iar spre sfârşitul anului trecut, resursa secretă a fost dezvăluită de Teodorovici: circa 2.500 dintre angajaţii ANAF îndeplinesc condiţiile de pensionare.

Urma să fie efectul direct al unei alte idei care a fost preluată de actuala guvernare: interzicerea cumulului de pensie și salariu de la stat.

Nimic nu s-a petrecut din 2018 până în prezent. Şi, cel mai probabil, spun surse guvernamentale, va fi extrem de dificil să-i convingă cineva pe funcţionarii ANAF aflaţi legal la pensie să renunţe la salariu în lipsa interzicerii legale a cumulului pensie – salariu de la stat.

Teodorovici a încercat la un moment dat, la mijlocul anului trecut, să forţeze restructurarea prin includerea angajaţilor ANAF în rândul celor cu pensii speciale, însă propunerea i-a fost respinsă de guvern.

Interzicerea cumulului pensie – salariu de la stat e la Curtea Constituţională. Care a mai respins-o în 2009

Guvernul Orban şi-a asumat răspunderea pe o prevedere legislativă care interzice cumulul salariu de la stat – pensie. Însă PSD a atacat-o la Curtea Constituţională, iar guvernul aşteaptă o decizie. Judecătorii Curţii au mai respins în 2009 o Ordonanţă de urgenţă ce interzicea cumularea pensiei cu salariul de la stat.

Te-ar mai putea interesa și
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Jumătate dintre români preferă în casă temperaturi între 22 și 24 de grade și chiar peste – studiu E.On
Interesul românilor pentru reducerea consumului de energie a crescut semnificativ în ultima perioadă, circa 80% dintre români afirmând că au luat măsuri în acest sens sau se gândesc să o......
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen se aşteaptă ca solicitările BCE să accelereze reducerea afacerii din Rusia
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă occidentală prezentă pe piaţa rusă, se aşteaptă ca Banca Centrală ...
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 km/h, lansează o rundă de finanţare de 200.000 de euro pe SeedBlink
Startup-ul Swisspod Technologies, care dezvoltă o tehnologie pentru transport terestru de foarte mare viteză, de 1.200 ...
Swisspod Technologies, un startup fondat de doi câștigători ai competiției SpaceX Hyperloop Competition — românul ...
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile populaţiei
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, ...