Retailerul de mobilă străin de tip mass-market cu cele mai slabe rezultate în România

Retailerul de mobilier kika, care a intrat în România în urmă cu aproximativ cinci ani, acumulează pierderi tot mai mari de la un an la altul. Compania dorea să se extindă, dar lucrurile trenează.
Alina Stanciu - Dum, 08 sept. 2013, 14:23
Retailerul de mobilă străin de tip mass-market cu cele mai slabe rezultate în România

Retailerul de mobilier kika, unul dintre marile nume internaţionale de profil prezente în retailerul de mobilă românesc continuă să acumuleze pierderi, iar cifra de afaceri este în scădere. Din datele publicate de Ministerul de Finanţe, singurul magazin kika din România, situat în  zona comercială Militari din Bucureşti, a raportat anul trecut afaceri de peste 45 de milioane de lei, faţă de aproximativ 46 de milioane de lei cu un an în urmă.

Pierderile au crescut şi ele în raport cu cifra de afaceri, ajungând în 2012 la 29,4% faţă de 21,8%.   

Spre comparaţie, retailerul de mobilă suedez IKEA a raportat în 2012, potrivit datelor Ministerului de Finanţe, o cifră de afaceri de 339, 3 milioane de lei şi o pierdere netă de 15,9 milioane de lei, adică 4,7% din cifra de afaceri.

IKEA are tot un magazin, în centrul comercial Băneasa, cu o suprafaţă de 26.000 de mp, faţă de 27.000 de mp cât are magazinul kika.

Cele două magazine au însă concepte total diferite şi targetează publicuri diferite, una dintre diferenţe fiind că la IKEA clienţii trebuie să îşi monteze şi să îşi transporte singuri mobila. De asemenea, cei doi retaileri se poziţionează pe două segmente de preţ diferite. În timp ce suedezii atacă segmentul scăzut de preţ, kika vinde produse cu preţuri medii şi peste medii.

Amănări peste amânări

În 2011, compania anunţa un al doilea magazin în România, la Constanţa, dar proiectul nu s-a concretizat nici până astăzi. Primul termen avansat de companie pentru finalizarea magazinului din Constanţa a fost începutul lui 2012, pentru ca un an mai târziu managerul companiei, Lars Lund, să anunţe că societatea mamă este concentrată pe investiţiile din Croaţia, Cehia şi Austria.

„În momentul de faţă, evaluăm proiectul din Constanţa. Avem ceva probleme cu terenul şi construcţia pe terenul respectiv. Între timp, ne concentrăm pe Bucureşti datorită potenţialului mare pe care îl oferă această piaţă. Nimic nu este nou. Încă lucrăm să finalizăm procesul de achiziţie al terenului din Băneasa (unde compania a anunţat că va deschide al doilea magazin din Bucureşti n.red) şi căutăm să cumpărăm mai mult teren. La finalul anului vom şti mai exact cum va arăta planul de expansiune, iar între timp grupul se concentrează pe finalizarea procesului de extindere din Croaţia, Austria şi Cehia. După aceea o să vină şi rândul României”, declara în primăvara acestui an Lars Lund, director general al kika România .

Retailerul nu a răspuns la solicitarea ECONOMICA.NET cu privire la planurile pentru România.

Şi-a schimbat proprietarul

În luna mai a acestui an, grupul kika/Leiner, care operează magazinele de mobilă şi decoraţiuni interioare kika şi care este deţinut de două familii austriece,  a anunţat că va fi preluat de sud-africanii de la Steinhoff Group, în urma unei tranzacţii a cărei valoare nu a fost făcută publică.

În prezent kika are aproximativ 7.700 de angajaţi în cele peste 68 de magazine. Sortimentul de produse cuprinde peste 50.000 de articole. Primul magazin din România ce ocupă o suprafaţă de aproximativ 27.000 m2 a fost deschis în anul 2008 în zona comercială Militari din Bucureşti şi a reprezentat o investiţie de 31 milioane EUR.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Bursa de la București a pierdut 4,71 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de la București a pierdut 4,71 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 4,714 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,38%, în această săptămână, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a urcat cu 273,13%, în......
Cartierele din București unde au scăzut prețurile la apartamentele cu două camere
Cartierele din București unde au scăzut prețurile la apartamentele cu două camere
În câteva cartiere din București prețul mediu cerut de proprietarii de apartamente cu două camere a scăzut chiar și ...
Olaf Scholz: Germania discută cu aliaţii săi garanţii de securitate pentru Ucraina
Olaf Scholz: Germania discută cu aliaţii săi garanţii de securitate pentru Ucraina
Germania discută garanţii de securitate pentru Ucraina cu aliaţii săi, în pregătirea terenului post-conflict din Ucraina, ...
Sphera Franchise Group, care operează restaurantele KFC, Pizza Hut și Taco Bell, analizează instalarea de surse pentru producerea de energie din surse regenerabile
Sphera Franchise Group, care operează restaurantele KFC, Pizza Hut și Taco Bell, analizează instalarea de surse pentru ...
Sphera Franchise Group, care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut și Taco Bell în România, a anunțat ...