Reţeaua de autostrăzi creşte cu 2% anul acesta, adică doar 15 km, dar salariile şefilor de la Autostrăzi cresc cu 140%

Deşi spun că au deblocat multe proiecte, oficialii de la Drumuri ar putea deschide traficului anul acesta doar 15 kilometri de autostradă, în plus faţă de cei 732 aflaţi deja în exploatare. În schimb, salariile conducerii cresc de peste două ori.
Economica.net - joi, 03 nov. 2016, 22:04
Reţeaua de autostrăzi creşte cu 2% anul acesta, adică doar 15 km, dar salariile şefilor de la Autostrăzi cresc cu 140%

Cheltuielile salariale ale organelor de conducere ale Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), sunt mai mult decât duble în acest an, comparativ cu anul trecut. Prevederea apare în proiectul de buget al companiei pentru acest an.

În schimb, reţeaua de autostrăzi a României ar putea creşte anul acesta cu 2%, adică cu 15 kilometri, reprezentând circa jumătate din lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva.

Lucrările pe 15 kilometri din lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva sunt aproape finalizate, această secţiune urmând să fie deschisă circulaţiei până la finele anului, declara în septembrie Cătălin Homor, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), fosta CNADNR.

Probabilitatea este de aproape 100% să dăm în circulaţie cei 15 kilometri, până la finele anului”, a subliniat atunci Homor.

Lotul 2 din autostrada Lugoj – Deva are o lungime de 28,6 km şi construcţia sa a fost câştigată la licitaţie de către asocierea Salini (Impregilo) – Secol SpA cu o ofertă de 562 de milioane de lei, aproape 50% din cât estimase CNADNR.

Salini Impregilo a câştigat şi contractul pentru autostrada Sibiu – Oraştie Lot 3, autostradă închisă la nici un an de la inaugurare după ce au apărut fisuri în asfalt şi care a fost demolată parţial şi reparată între timp.

Un alt tronson de autostradă care are toate şansele să fie finalizat anul acesta este Gilău-Nădăşelu. Porţiunea de 8,7 kilometri, construită de UMB Spedition, nu va putea fi însă deschisă circulaţiei, din cauză că abia a fost scoasă la licitaţie finalizarea podului care ar urma să facă legătura cu tronsonul Turda-Gilău, construit de Bechtel.

Lotul 2 din Lugoj-Deva şi tronsonul Gilău-Nădăşelu fac parte din categoria „proiectelor deblocate” de către actuala conducere a CNAIR. În această categorie intră şi reparaţia gropii de 200 de metri din lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Orăştie, necesară pentru redeschiderea circulaţia pe cei 22 de kilometri.

Şantiere deblocate mai sunt considerate şi celelalte loturi în execuţie din autostrada Lugoj-Deva, autostrada Sebeş-Turda, primii trei kilometri din Autostrada Bucureşti-Braşov şi lotul 2 din autostrada Târgu Mureş-Ogra. În ciuda rezolvării unor probleme privind aceste loturi aflate în execuţie, încă mai sunt dificultăţi legate de exproprieri, obţinerea unor autorizaţii de construire sau acorduri de mediu şi devierea reţelelor de utilităţi.

Pe de altă parte, există şi proiecte blocate, unde lucrările încă nu au fost demarate, deşi a fost emis ordinul de începere. Este vorba despre trei loturi din autostrada Câmpia Turzii – Târgu Mureş şi tronsonul Nădăşelu-Mihăieşti, unde ordinul de începere a lucrărilor a fost emis pe 4 mai, respectiv pe 7 octombrie.

Un proiect blocat poate fi considerat şi tronsonul Suplacu de Barcău-Borş, construit pe jumătate de către Bechtel, unde actualii constructori, spaniolii de la Corsan, încă nu au început lucrările, deşi au încasat avansul de la CNAIR. Conform informaţiilor de pe un forum de infrastructură, aceştia încă nu au autorizaţie de construire.

Te-ar mai putea interesa și
Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Guvenul impune folosirea certificatului verde pentru localitățile unde rata de incidență COVID-19 trece de 3 la mie
Guvernul a aprobat vineri, prin hotărâre, obligativitatea certificatului verde COVID-19 pentru accesul la anumite activităţi în localităţile unde rata de incidenţă a infectărilor cu......
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se  întâmplă cu cei 3 milioane de clienți și sutele de mii de păgubiți?
Anunțul anului pentru milioane de șoferi. City Insurance și-a pierdut autorizația și merge spre faliment. Ce se întâmplă ...
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să ridice autorizația de funcționarea a City Insurance, cea mai ...
Centrala nucleară de la Cernavodă va merge la capacitate redusă până luni seara
Centrala nucleară de la Cernavodă va merge la capacitate redusă până luni seara
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă va funcționa la putere redusă din această noapte și până luni după ...
Viktor Orban a acuzat Bruxelles-ul că blochează PNRR-ul Ungariei din cauza problematicii LGBT+
Viktor Orban a acuzat Bruxelles-ul că blochează PNRR-ul Ungariei din cauza problematicii LGBT+
Premierul ungar Viktor Orban a acuzat vineri Comisia Europeană că blochează fondurile destinate Ungariei pentru planul ...