Reţeaua de autostrăzi creşte cu 2% anul acesta, adică doar 15 km, dar salariile şefilor de la Autostrăzi cresc cu 140%

Deşi spun că au deblocat multe proiecte, oficialii de la Drumuri ar putea deschide traficului anul acesta doar 15 kilometri de autostradă, în plus faţă de cei 732 aflaţi deja în exploatare. În schimb, salariile conducerii cresc de peste două ori.
Economica.net - joi, 03 nov. 2016, 22:04
Reţeaua de autostrăzi creşte cu 2% anul acesta, adică doar 15 km, dar salariile şefilor de la Autostrăzi cresc cu 140%

Cheltuielile salariale ale organelor de conducere ale Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), sunt mai mult decât duble în acest an, comparativ cu anul trecut. Prevederea apare în proiectul de buget al companiei pentru acest an.

În schimb, reţeaua de autostrăzi a României ar putea creşte anul acesta cu 2%, adică cu 15 kilometri, reprezentând circa jumătate din lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva.

Lucrările pe 15 kilometri din lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva sunt aproape finalizate, această secţiune urmând să fie deschisă circulaţiei până la finele anului, declara în septembrie Cătălin Homor, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), fosta CNADNR.

Probabilitatea este de aproape 100% să dăm în circulaţie cei 15 kilometri, până la finele anului”, a subliniat atunci Homor.

Lotul 2 din autostrada Lugoj – Deva are o lungime de 28,6 km şi construcţia sa a fost câştigată la licitaţie de către asocierea Salini (Impregilo) – Secol SpA cu o ofertă de 562 de milioane de lei, aproape 50% din cât estimase CNADNR.

Salini Impregilo a câştigat şi contractul pentru autostrada Sibiu – Oraştie Lot 3, autostradă închisă la nici un an de la inaugurare după ce au apărut fisuri în asfalt şi care a fost demolată parţial şi reparată între timp.

Un alt tronson de autostradă care are toate şansele să fie finalizat anul acesta este Gilău-Nădăşelu. Porţiunea de 8,7 kilometri, construită de UMB Spedition, nu va putea fi însă deschisă circulaţiei, din cauză că abia a fost scoasă la licitaţie finalizarea podului care ar urma să facă legătura cu tronsonul Turda-Gilău, construit de Bechtel.

Lotul 2 din Lugoj-Deva şi tronsonul Gilău-Nădăşelu fac parte din categoria „proiectelor deblocate” de către actuala conducere a CNAIR. În această categorie intră şi reparaţia gropii de 200 de metri din lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Orăştie, necesară pentru redeschiderea circulaţia pe cei 22 de kilometri.

Şantiere deblocate mai sunt considerate şi celelalte loturi în execuţie din autostrada Lugoj-Deva, autostrada Sebeş-Turda, primii trei kilometri din Autostrada Bucureşti-Braşov şi lotul 2 din autostrada Târgu Mureş-Ogra. În ciuda rezolvării unor probleme privind aceste loturi aflate în execuţie, încă mai sunt dificultăţi legate de exproprieri, obţinerea unor autorizaţii de construire sau acorduri de mediu şi devierea reţelelor de utilităţi.

Pe de altă parte, există şi proiecte blocate, unde lucrările încă nu au fost demarate, deşi a fost emis ordinul de începere. Este vorba despre trei loturi din autostrada Câmpia Turzii – Târgu Mureş şi tronsonul Nădăşelu-Mihăieşti, unde ordinul de începere a lucrărilor a fost emis pe 4 mai, respectiv pe 7 octombrie.

Un proiect blocat poate fi considerat şi tronsonul Suplacu de Barcău-Borş, construit pe jumătate de către Bechtel, unde actualii constructori, spaniolii de la Corsan, încă nu au început lucrările, deşi au încasat avansul de la CNAIR. Conform informaţiilor de pe un forum de infrastructură, aceştia încă nu au autorizaţie de construire.

Te-ar mai putea interesa și
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul de la marginea Bucureştiului
Drum Greenfield – PMB va cere scoaterea din fondul forestier a 0,3 hectare, pentru a asigura accesul în cartierul ...
Consilierii generali vor dezbate în şedinţa de luni un proiect de hotărâre prin care solicită scoaterea definitivă din fondul forestier naţional, cu compensare, a 0,3009 hectare din Pădurea......
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
HAI Aluminium a ales compania Wiren pentru un portofoliu de proiecte ce însumează peste 10 MWp
Pentru HAI Aluminium, parteneriatul cu Wiren reprezintă tranziția către un consum independent, din surse de energie sustenabilă. ...
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software din Cluj-Napoca a avut venituri cu 30,7% mai mari în 2023, de peste 3,6 mil. euro
Alfa Software, furnizor de sisteme informatice de business din Cluj-Napoca, a încheiat anul 2023 cu venituri cu 30,7% mai ...
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 de IT-iști, majoritatea români
Ahold Delhaize, proprietarul lanțului Mega Image, deschide la București un hub tech pentru toată Europa. Va angaja 250 ...
Retailerul olandezo-belgian Ahold Delhaize, care operează pe plan local lanțul Mega Image și care a cumpărat Profi Rom ...