Reţeaua de autostrăzi creşte cu 2% anul acesta, adică doar 15 km, dar salariile şefilor de la Autostrăzi cresc cu 140%

Deşi spun că au deblocat multe proiecte, oficialii de la Drumuri ar putea deschide traficului anul acesta doar 15 kilometri de autostradă, în plus faţă de cei 732 aflaţi deja în exploatare. În schimb, salariile conducerii cresc de peste două ori.
Economica.net - joi, 03 nov. 2016, 22:04
Reţeaua de autostrăzi creşte cu 2% anul acesta, adică doar 15 km, dar salariile şefilor de la Autostrăzi cresc cu 140%

Cheltuielile salariale ale organelor de conducere ale Companiei de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), sunt mai mult decât duble în acest an, comparativ cu anul trecut. Prevederea apare în proiectul de buget al companiei pentru acest an.

În schimb, reţeaua de autostrăzi a României ar putea creşte anul acesta cu 2%, adică cu 15 kilometri, reprezentând circa jumătate din lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva.

Lucrările pe 15 kilometri din lotul 2 al autostrăzii Lugoj-Deva sunt aproape finalizate, această secţiune urmând să fie deschisă circulaţiei până la finele anului, declara în septembrie Cătălin Homor, directorul general al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), fosta CNADNR.

Probabilitatea este de aproape 100% să dăm în circulaţie cei 15 kilometri, până la finele anului”, a subliniat atunci Homor.

Lotul 2 din autostrada Lugoj – Deva are o lungime de 28,6 km şi construcţia sa a fost câştigată la licitaţie de către asocierea Salini (Impregilo) – Secol SpA cu o ofertă de 562 de milioane de lei, aproape 50% din cât estimase CNADNR.

Salini Impregilo a câştigat şi contractul pentru autostrada Sibiu – Oraştie Lot 3, autostradă închisă la nici un an de la inaugurare după ce au apărut fisuri în asfalt şi care a fost demolată parţial şi reparată între timp.

Un alt tronson de autostradă care are toate şansele să fie finalizat anul acesta este Gilău-Nădăşelu. Porţiunea de 8,7 kilometri, construită de UMB Spedition, nu va putea fi însă deschisă circulaţiei, din cauză că abia a fost scoasă la licitaţie finalizarea podului care ar urma să facă legătura cu tronsonul Turda-Gilău, construit de Bechtel.

Lotul 2 din Lugoj-Deva şi tronsonul Gilău-Nădăşelu fac parte din categoria „proiectelor deblocate” de către actuala conducere a CNAIR. În această categorie intră şi reparaţia gropii de 200 de metri din lotul 3 al autostrăzii Sibiu-Orăştie, necesară pentru redeschiderea circulaţia pe cei 22 de kilometri.

Şantiere deblocate mai sunt considerate şi celelalte loturi în execuţie din autostrada Lugoj-Deva, autostrada Sebeş-Turda, primii trei kilometri din Autostrada Bucureşti-Braşov şi lotul 2 din autostrada Târgu Mureş-Ogra. În ciuda rezolvării unor probleme privind aceste loturi aflate în execuţie, încă mai sunt dificultăţi legate de exproprieri, obţinerea unor autorizaţii de construire sau acorduri de mediu şi devierea reţelelor de utilităţi.

Pe de altă parte, există şi proiecte blocate, unde lucrările încă nu au fost demarate, deşi a fost emis ordinul de începere. Este vorba despre trei loturi din autostrada Câmpia Turzii – Târgu Mureş şi tronsonul Nădăşelu-Mihăieşti, unde ordinul de începere a lucrărilor a fost emis pe 4 mai, respectiv pe 7 octombrie.

Un proiect blocat poate fi considerat şi tronsonul Suplacu de Barcău-Borş, construit pe jumătate de către Bechtel, unde actualii constructori, spaniolii de la Corsan, încă nu au început lucrările, deşi au încasat avansul de la CNAIR. Conform informaţiilor de pe un forum de infrastructură, aceştia încă nu au autorizaţie de construire.

Te-ar mai putea interesa și
Scandalul taxei de ieșire din țară: cum voia FPTR să facă rost de bani pentru promovarea României în străinătate
Scandalul taxei de ieșire din țară: cum voia FPTR să facă rost de bani pentru promovarea României în străinătate
Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a anunțat că lucrează la o propunere legislativă de a taxa turiștii români care îți petrec vacanțele în afara țării, și că banii......
Olaf Scholz a decis ca Germania să renunțe la obiecțiile sale privind migrația și să voteze în favoarea unui acord asupra politicii europene în acest domeniu
Olaf Scholz a decis ca Germania să renunțe la obiecțiile sale privind migrația și să voteze în favoarea unui acord ...
Cancelarul german Olaf Scholz a decis ca Guvernul pe care-l conduce să-şi ridice obiecţiile şi să voteze în favoarea ...
Boloș, despre amendamentul privind naționalizarea Pilonului II: Discutăm despre un document cu caracter neoficial şi facem în jurul lui un capăt de ţară
Boloș, despre amendamentul privind naționalizarea Pilonului II: Discutăm despre un document cu caracter neoficial şi ...
Amendamentul la proiectul de lege privind măsurile fiscale care presupunea o naţionalizare a Pilonului II de pensii este ...
Președintele CCIB, Iuliu Stocklosa: Se impune ca firmele româneşti să fie mai active pe piaţa Chinei
Președintele CCIB, Iuliu Stocklosa: Se impune ca firmele româneşti să fie mai active pe piaţa Chinei
China este un important partener economic şi comercial al României, dar schimburile comerciale bilaterale se caracterizează ...