Reţelele 5G se lansează într-un ritm mult mai rapid decât reţelele 4G. Dar coronavirusul ar putea încetini cadenţa

Conform datelor de la firma de analiză a industriei Omdia, rețelele 5G se lansează mult mai repede decât o făceau, în urmă cu zece ani, rețelele 4G. Tendința sugerează că, dacă acest ritm se păstrează, ar trebui să vedem rețelele viitorului mai rapid decât ne așteptam. 
Lidia Neagu - vin, 27 mart. 2020, 19:28
Reţelele 5G se lansează într-un ritm mult mai rapid decât reţelele 4G. Dar coronavirusul ar putea încetini cadenţa

Astfel, conexiunile 5G vor ajunge la 91 de milioane la nivel mondial până la sfârșitul anului 2020, de la 59 de milioane în prezent. America de Nord va reprezenta 13,9 milioane din totalul proiectat, iar America Latină și Caraibe vor reprezenta 1,5 milioane de abonați suplimentari.

A fost nevoie de aproximativ 10 trimestre – aproximativ de la sfârșitul anului 2009 până la începutul anului 2012 – pentru ca rețelele 4G să ajungă la 17,9 milioane de conexiuni. 5G a atins deja acest număr în doar un an. Pentru comparație, reţeaua 3G a avut nevoie de 11 trimestre pentru a atinge acest număr, iar pentru 2G – 14 trimestre.

Cu toate acestea, deoarece 5G continuă să se răspândească în întreaga lume, la fel și conexiunile LTE. Până la sfârșitul anului 2020, se preconizează că conexiunile globale 4G LTE vor atinge 5,9 miliarde până la finele anului. 

Cu toate acestea, aceste predicţii nu iau în considerare poblemele cu care se confruntă lumea cu pandemia coronavirusului. De exemplu, 3GPP – organizația care determină standardele tehnologiilor wireless – a anunțat vineri că va întârzia lansarea a două noi protocoale 5G cu trei luni. Este foarte probabil să aibă loc și alte întârzieri.

În ce stadiu se află România privind lansarea 5G

Într-o primă fază, autorităţile anunţau că ANCOM va lansa licitaţia în 2019. Procedura trebuia încheiată la 31 octombrie, iar utilizarea să fie posibilă de la 1 ianuarie 2020. Numai că de la planuri pe hârtie până la realizare e o cale lungă, iar guvernul a ratat ocazia de a fi în prima linie a statelor europene, dar și din lume, care lansează servicii de generație următoare.

Licitaţia a fost amânată pentru luna iunie 2019, apoi pentru decembrie 2019. Odată cu apropierea sfârşitul de an, ANCOM anunță că licitaţia pentru alocarea spectrului radio necesar implementării 5G nu mai poate avea loc în 2019, ci în prima parte a anului 2020. Printre printre principalele motive invocate de autorități au fost: lipsa setului de instrumente privind cerinţele de securitate a reţelelor, necesitatea implementării Memorandumului semnat de către Guvernele României şi SUA, precum şi necesitatea ca viitorul guvern care întocmeşte bugetul pentru anul 2020 să aprobe taxele de licenţă şi calendarul de achitare a acestora.

Noul termen avansat de ANCOM pentru lansarea licitaţiei este ultimul trimestru al anului. Până atunci, arbitrul pieţei telecom şi-a propus să definitiveze documentaţia de licitaţie.

Potrivit datelor disponibile la nivelul UE, doar pentru România, efectele de multiplicare în economie ale adopţiei 5G sunt estimate la 4,7 miliarde euro, respectiv crearea a peste 252.000 locuri de muncă. Efectele de antrenare estimate pentru patru sectoare (autovehicule, transporturi, utilităţi şi sănătate) arată beneficii de 62,5 miliarde euro/anual, la nivelul UE.

Te-ar mai putea interesa și
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ioana Mihăilă: Probabil că vom impune personalului sanitar nevaccinat să se testeze periodic pe cheltuiala proprie
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat sâmbătă că "personalul medical care nu este vaccinat probabil va trebui să se testeze periodic cu costuri suportate de persoana care se......
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Primul tramvai turcesc pentru Timișoara, trimis spre România. Poate merge 63 km pe baterie VIDEO
Turcii de la Bozankaya au trimis spre România primul tramvai din comanda de 21 de garnituri pentru Timișoara. Acestea vor ...
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme instabilă în Capitală
ANM: Cod portocaliu de ploi torențiale până duminică în județele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea și Buzău. Vreme ...
Judeţele Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea şi zona de munte a judeţului Buzău se vor afla sub avertizare Cod portocaliu ...
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Merkel și Macron solicită statelor UE să-și coordoneze politicile de redeschidere a frontierelor
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au lansat vineri un apel ţărilor membre ale Uniunii ...