Retragerea Cubei de pe lista neagră a SUA: Obama va lua o decizie „în zilele următoare”

Preşedintele Barack Obama va decide 'în zilele următoare' asupra oportunităţii retragerii sau nu a Cubei de pe lista statelor ce susţin terorismul, a declarat şeful diplomaţiei SUA John Kerry duminică, refuzând să dezvăluie recomandarea sa.
Economica.net - Dum, 12 apr. 2015, 20:31
Retragerea Cubei de pe lista neagră a SUA: Obama va lua o decizie

Barack Obama şi preşedintele cubanez Raul Castro au avut sâmbătă în Panama o întâlnire fără precedent după 1956, ce marchează o nouă eră în relaţiile dintre cei doi inamici din perioada Războiului Rece, aminteşte AFP.

În ciuda multor speculaţii, Obama nu a făcut niciun anunţ cu privire la intenţiile sale după cererea Havanei de a fi retrasă de pe lista neagră a SUA, scrie Agerpres.

Cuba a fost inclusă iniţial pe listă în 1982 – listă pe care figurează de asemenea Siria, Sudanul şi Iranul – după ce a primit militanţi ai organizaţiei separatiste basce ETA şi rebeli ai gherilei FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia).

Duminică, secretarul de stat american a recunoscut că ministerul său a efectuat o lungă reexaminare a cazului Cubei şi a făcut o recomandare preşedintelui Obama.

‘Voi lăsa preşedintelui latitudinea… de a putea lua o decizie pe baza recomandării pe care am făcut-o’, a declarat Kerry la canalul american CBS. ‘El va lua decizia în zilele următoare’.

Statele Unite şi Cuba au rupt relaţiile diplomatice în 1961, anul naşterii lui Barack Obama.

După o jumătate de secol, Castro şi Obama au surprins lumea anunţând pe 17 decembrie o apropiere istorică între cele două ţări, după 18 luni de negocieri în cel mai mare secret.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Marii retaileri solicită Guvernului să renunțe la ideea introducerii taxei de solidaritate și să sprijine, în schimb, mediul de afaceri
Marii retaileri solicită Guvernului să renunțe la ideea introducerii taxei de solidaritate și să sprijine, în schimb, ...
AMRCR solicită Guvernului să renunțe la așa zisă “taxă de solidaritate“ și să continue să sprijine mediul de ...
CNAS va implementa proiectele eDES şi SIGMA SMART în colaborare cu STS și ADR
CNAS va implementa proiectele eDES şi SIGMA SMART în colaborare cu STS și ADR
Proiectele eDES şi SIGMA SMART vor fi implementate de către CNAS în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României ...
AFM: Din 13 decembrie începe înscrierea pentru finanțarea instalării de stații de încărcare pentru vehicule electrice
AFM: Din 13 decembrie începe înscrierea pentru finanțarea instalării de stații de încărcare pentru vehicule electrice
Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale care doresc participarea în cadrul Programului "Staţii ...