1EUR = 4.7556 RON | Bucureşti 25 º

Extern

Retragerea Cubei de pe lista neagră a SUA: Obama va lua o decizie "în zilele următoare"

Preşedintele Barack Obama va decide 'în zilele următoare' asupra oportunităţii retragerii sau nu a Cubei de pe lista statelor ce susţin terorismul, a declarat şeful diplomaţiei SUA John Kerry duminică, refuzând să dezvăluie recomandarea sa.

12 apr, 2015 | Agerpres

Barack Obama şi preşedintele cubanez Raul Castro au avut sâmbătă în Panama o întâlnire fără precedent după 1956, ce marchează o nouă eră în relaţiile dintre cei doi inamici din perioada Războiului Rece, aminteşte AFP.

În ciuda multor speculaţii, Obama nu a făcut niciun anunţ cu privire la intenţiile sale după cererea Havanei de a fi retrasă de pe lista neagră a SUA, scrie Agerpres.

Cuba a fost inclusă iniţial pe listă în 1982 - listă pe care figurează de asemenea Siria, Sudanul şi Iranul - după ce a primit militanţi ai organizaţiei separatiste basce ETA şi rebeli ai gherilei FARC (Forţele Armate Revoluţionare din Columbia).

Duminică, secretarul de stat american a recunoscut că ministerul său a efectuat o lungă reexaminare a cazului Cubei şi a făcut o recomandare preşedintelui Obama.

'Voi lăsa preşedintelui latitudinea... de a putea lua o decizie pe baza recomandării pe care am făcut-o', a declarat Kerry la canalul american CBS. 'El va lua decizia în zilele următoare'.

Statele Unite şi Cuba au rupt relaţiile diplomatice în 1961, anul naşterii lui Barack Obama.

După o jumătate de secol, Castro şi Obama au surprins lumea anunţând pe 17 decembrie o apropiere istorică între cele două ţări, după 18 luni de negocieri în cel mai mare secret.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO