Reuniune OPEC, Rusia şi alţi exportatori pentru a îngheţa producţia de ţiţei

Statele membre ale Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Rusia şi alţi exportatori se vor reuni probabil la mijlocul lunii aprilie, la Doha, pentru a discuta despre îngheţarea producţiei de ţiţei pentru a sprijini preţurile, au declarat luni trei surse din OPEC pentru Reuters.
Economica.net - lun, 14 mart. 2016, 11:51
Reuniune OPEC, Rusia şi alţi exportatori pentru a îngheţa producţia de ţiţei

Planul anterior prevedea o întâlnire în Rusia, în 20 martie, dar surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au anunţat că este puţin probabilă această reuniune.

Informaţiile vin după ce Iranul, al treilea producător din cadrul Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), a anunţat duminică că are în vedere o ‘îngheţare’ a producţiei sale de petrol la nivelul din ianuarie, reducând astfel credibilitatea planului anunţat de Rusia şi Arabia Saudită, destinat încetinirii declinului preţului ţiţeiului.

Luna trecută, la Doha, guvernele din Arabia Saudită, Rusia, Venezuela şi Qatar au ajuns la un acord privind ‘îngheţarea’ producţiei de petrol la nivelurile din ianuarie, a anunţat ministrul Energiei şi Industriei din Qatar, Mohamed Saleh al Sada, preşedintele în exerciţiu al Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

‘Poziţia noastră privind îngheţarea producţiei este clară şi nimic nu s-a schimbat’, a afirmat duminică ministrul iranian al Petrolului, Bijan Namdar Zanganeh, pentru agenţia de presă Fars. Poziţia Iranului va fi subliniată şi în cadrul vizitei pe care o va efectua luni la Teheran ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a adăugat Bijan Namdar Zanganeh.

Obiectivul Iranului este de a ajunge la o producţie de până la patru milioane de barili pe zi (bpd), nivelul înregistrat înainte de aplicarea sancţiunilor internaţionale. Comunitatea internaţională a ridicat toate sancţiunile legate de programul nuclear al Teheranului, în conformitate cu acordul nuclear încheiat pe 14 iulie 2015, au anunţat în ianuarie Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Federica Mogherini, şi ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif.

‘Cooperarea va fi posibilă, după ce vom ajunge la acel nivel, dar ar trebui să renunţăm la acest subiect până atunci’, a afirmat duminică ministrul iranian al Petrolului.

Conform datelor Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol, actuala producţie a Iranului se situează între 2,8 şi 3,5 milioane de barili pe zi.

Preţul barilului de petrol a scăzut cu peste 70% în ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezintă o problemă pentru exportatorii de ţiţei. La bursa ICE Futures din Londra, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna mai a crescut vineri cu 0,34 dolari, ajungând la valoarea de 40,39 dolari.

Iranul are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume şi este pe locul patru în privinţa rezervelor de ţiţei.

Te-ar mai putea interesa și
Execuţia bugetară a Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului în primele 11 luni a fost de 85%
Execuţia bugetară a Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului în primele 11 luni a fost de 85%
Execuţia bugetară a Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului (MAT), în primele 11 luni, a fost de 85%, procent raportat la totalul creditelor bugetare acordate instituţiei pentru anul 2022,......
FAO a publicat primul raport privind situația la nivel mondial a solurilor negre
FAO a publicat primul raport privind situația la nivel mondial a solurilor negre
Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a lansat primul său raport global privind solurile ...
Autostrada Focșani – Bacău: Umbrărescu, necontestat pe toate cele trei loturi. Contractele pot fi semnate în două săptămâni UPDATE
Autostrada Focșani – Bacău: Umbrărescu, necontestat pe toate cele trei loturi. Contractele pot fi semnate în două ...
Firmele din grupul UMB pot semna contractele pentru execuția celor trei loturi din Autostrada Focșani - Bacău, după ce ...
Slovacia impune o nouă taxă producătorilor de energie electrică
Slovacia impune o nouă taxă producătorilor de energie electrică
Parlamentul Slovaciei a aprobat marţi o taxă specială de 90% asupra unor venituri din electricitate, pentru a acoperi ...