Reuters: BERD ar putea muta sute de angajaţi de la sediul central din Londra

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) analizează posibilitatea mutării a sute de angajaţi de la sediul central din Londra, ca parte a programului de eficientizare lansat anul acesta, au declarat pentru Reuters surse din cadrul BERD.
Economica.net - mie, 23 nov. 2016, 10:49
Reuters: BERD ar putea muta sute de angajaţi de la sediul central din Londra

Directorul financiar al BERD, Andras Simor, a efectuat o analiză preliminară, care va oferi recomandări celor 65 de guverne care sunt acţionari BERD în semestrul doi din 2017, susţin sursele.

Posibila mutare a angajaţilor de la sediul central din Londra nu este direct legată de votul privind ieşirea Marii Britanii din UE (Brexit) dar una dintre surse a precizat că orice evoluţie spre un ”hard Brexit” ar putea influenţa decizia BERD.

Unii angajaţi care se ocupă de tranzacţiile băncii şi cei care fac parte din personalul administrativ ar putea fi mutaţi în alte state unde operează BERD sau la sedii mai puţin costisitoare din Londra sau din afara capitalei Marii Britanii.

În prezent, BERD are peste 1.500 de angajaţi în Londra iar mutarea a sute de persoane s-ar putea dovedi costisitoare şi ar afecta activitatea instituţiei.

Contractul de leasing al sediului BERD din centrul Londrei expiră în 2022 şi se desfăşoară negocieri pentru prelungirea acestuia cu încă cinci ani, decizie care s-ar putea dovedi mai ieftină decât închirierea unor clădiri separate sau mutarea a sute de persoane.

Conducerea încearcă să identifice care sunt locurile de muncă ce pot fi mutate în afara sediului central şi dacă mutarea va fi costisitoare, susţin sursele.

Un purtător de cuvânt al BERD a refuzat să comenteze informaţia.

Marile bănci de investiţii analizează posibilitatea transferului unor active şi operaţiuni de la Londra la Frankfurt sau alte oraşe din UE, pentru a-şi păstra accesul la piaţa unică. Frankfurt, centrul financiar al Germaniei şi oraşul unde îşi au cartierul general giganţii Deutsche Bank şi Commerzbank, a intrat în competiţie cu Paris şi alte oraşe europene interesate să atragă o parte din afacerile care în prezent se derulează în City of London, primul centru financiar al Europei.

Frankfurt este într-o poziţie care îi permite să profite de orice mutare a activităţii bancare din Londra după Brexit, având în vedere că găzduieşte deja Banca Centrală Europeană şi a doua mare piaţă de capital din UE. În plus, Frankfurt este interesat să găzduiască şi Autoritatea Bancară Europeană (EBA), organismul care reglementează băncile din UE şi care a anunţat deja că va trebui să se mute de la Londra după decizia Marii Britanii de a ieşi din UE.

BERD, deţinută de 64 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. În ultimii ani, BERD a început să-şi reorienteze atenţia dinspre fostul bloc sovietic spre Africa de Nord şi ţări precum Turcia. De la începutul activităţii sale, BERD a investit aproximativ şapte miliarde de euro în peste 368 de proiecte din România. În 2014, România a fost a şasea ţară în topul principalilor beneficiari de investiţii BERD.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
După Macron, ministrul francez al Apărării susține la rândul său că Parisul e disponibil să trimită trupe militare în România
După Macron, ministrul francez al Apărării susține la rândul său că Parisul e disponibil să trimită trupe militare ...
Franţa este pregătită să trimită sute de militari în România şi să-şi asume responsabilitatea de a constitui o ...
Cine deține cele mai puternice cinci supercomputere din lume și la ce le folosesc
Cine deține cele mai puternice cinci supercomputere din lume și la ce le folosesc
Un supercomputer este o mașină construită pentru a gestiona miliarde, dacă nu chiar trilioane de calcule simultan. Cu ...
Furtună puternică de zăpadă în Statele Unite. Mii de zboruri au fost anulate
Furtună puternică de zăpadă în Statele Unite. Mii de zboruri au fost anulate
Mii de zboruri au fost anulate sâmbătă în Statele Unite, în aşteptarea unei violente furtuni de iarnă care va afecta, ...