Reuters: Europa Centrală o nouă oază de siguranţă pe fondul turbulenţelor de pe pieţele globale

Economiile din Europa Centrală au devenit o insulă de stabilitate pentru investitori, pe fondul turbulenţelor înregistrate în acest an pe pieţele globale, iar o continuare a relaxării politicii monetare a Băncii Centrale Europene ar putea creşte şi mai mult atractivitatea regiunii, informează Reuters.
Economica.net - mie, 17 feb. 2016, 12:55
Reuters: Europa Centrală o nouă oază de siguranţă pe fondul turbulenţelor de pe pieţele globale

Graţie exporturilor puternice şi creşterii cererii interne, economiile statelor membre UE din estul continentului au înregistrat ritmuri de creştere de cel puţin 3% în 2015, ceea ce i-a atras pe investitori în pofida încetinirii economiei chineze şi scăderii preţului petrolului. Chiar dacă milioane de muncitori au plecat în Occident, ceea ce a dus la o fugă a creierelor şi muncitorilor calificaţi, fondurile comunitare au stimulat investiţiile iar preţurile reduse la petrol au redus costurile cu importurile. În plus, costurile cu mâna de lucru sunt relativ scăzute, ceea ce a făcut fostele state comuniste atractive pentru constructorii de automobile şi alte companii străine.

Forintul ungar şi leul românesc au fost monedele emergente care au înregistrat cele mai bune performanţe în raport cu dolarul în acest an şi este posibil să se aprecieze şi mai mult dacă BCE continuă să majoreze stimulentele.

‘A devenit vizibil în ultima lună că pe fondul aversiunii de risc, regiunea CEE a fost un fel de oază de siguranţă’, a declarat Gergely Forian-Szabo, manager de fond la Pioneer Investments. Potrivit acestuia, activele din regiune ar putea fi atractive în special pentru investitorii din zona euro care vor să-şi diversifice portofoliul dincolo de state de la periferia zonei euro precum Spania şi Italia dar se tem că cumpere active riscante precum cele din Rusia sau Turcia.

În timp ce obligaţiunile pe 10 ani emise de Italia sau Spania oferă randamente de 1,60-1,74%, obligaţiunile emise de Ungaria oferă un randament de 3,37% iar titlurile de stat emise de România pe 10 ani oferă un randament de 3,28%, o surpriză plăcută într-o lume unde dobânzile negative devin ceva normal.

În prezent, principalele economii din Europa Centrală sunt într-o stare mai bună decât cele mai slabe state membre ale zonei euro. Creşterea este solidă, deficitele bugetare sunt sub control iar Ungaria şi Cehia au înregistrat anul trecut excedente record ale balanţei comerciale.

‘În pofida evoluţiilor externe, Europa Centrală continuă să înregistreze performanţe bune, susţinută de o cerere internă sănătoasă. Încrederea în economie este ridicată, crearea de locuri de muncă este solidă iar inflaţia de bază este scăzută’, se arată într-un raport elaborat de JP Morgan.

În plus, în condiţiile în care inflaţia este scăzută iar BCE ar urma să relaxeze şi mai mult politica monetară, multe bănci centrale din Europa Centrală se gândesc şi ele să relaxeze dobânda de bază. Banca Naţională a Cehiei ar putea fi prima din regiune care duce dobânda de referinţă în teritoriul negativ în ce Banca Naţională a Ungariei a semnalat deja că ar putea implementa noi măsuri de relaxare în principal prin utilizarea unor instrumente neconvenţionale.

Cu toate acestea riscurile globale ar putea afecta în mod negativ regiunea CEE. ‘Cel mai mare risc pentru monedele din CEE are legătură cu anumite evenimente specifice Europei, precum Brexit, fiind unul semnificativ pentru economiile deschise cum sunt cele ale Cehiei şi Ungariei’, crede Roxana Hulea, analist la Societe Generale.

În ceea ce priveşte riscurile interne, tendinţa de migraţie a muncitorilor este puţin probabil să se inverseze în curând iar solicitările pentru majorarea salariilor s-au înmulţit.

Te-ar mai putea interesa și
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele două luni ale acestui an, faţă de perioada corespunzătoare din 2023,......
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...