Reuters: Gazoductul Iaşi-Ungheni va reduce dependenţa Republicii Moldova de gazul rusesc

Republica Moldova va face marţi un pas spre reducerea dependenţei totale de gazele naturale din Rusia, prin inaugurarea lucrărilor la conducta Iaşi-Ungheni, prima sa conectare la rezervele Uniunii Europene, comentează Reuters.
Economica.net - mar, 27 aug. 2013, 06:10
Reuters: Gazoductul Iaşi-Ungheni va reduce dependenţa Republicii Moldova de gazul rusesc

Pentru a limita influenţa Rusiei pe piaţa energetică europeană, Uniunea Europeană a lucrat la diversificarea propriilor surse de gaze, precum şi ale celor din statele din vecinătate.

„Este o zi istorică – celebrăm conectarea directă a Republicii Moldova la piaţa gazelor din UE. Acest lucru îi va consolida securitatea energetică şi îi va reduce dependenţa de singurul furnizor pe care îl are acum”, a precizat comisarul european pentru energie Gunther Oettinger, într-un comunicat transmis înaintea inaugurării de marţi.

Eforturile UE de a reduce controlul Rusiei au înveninat legăturile dintre blocul comunitar şi Moscova, în timp ce tensiunile cu fostele state sovietice fierb la foc mic, mai comentează Reuters.

O dispută privind preţurile la gaze între Ucraina, ţară de tranzit, şi Rusia, la începutul lui 2009, a condus la perturbări grave ale alimentării consumatorilor din UE.

Alimentarea cu gaze a Europei Occidentale prin Republica Moldova a mai fost întreruptă pentru scurt timp în ianuarie 2006, tot din cauza unei dispute privind preţurile, însă aceasta a fost o întrerupere minoră comparativ cu impactul neînţelegerii cu Ucraina.

Oettinger va inaugura marţi, alături de premierul Republicii Moldova Iurie Leancă şi de premierul român Victor Ponta, lucrările la gazoductul care va lega Iaşi de Ungheni, în ziua în care Republica Moldova îşi celebrează independenţa de fosta Uniune Sovietică, mai precizează agenţia citată.

Comisia Europeană asigură şapte milioane de euro din costurile totale de 28 de milioane de euro ale gazoductului.

Cu o capacitate maximă de transport de circa un miliard de metri cubi pe an, conducta va putea să asigure până la o treime din consumul de gaze al Republicii Moldova începând cu sfârşitul lui 2014, a menţionat Comisia Europeană.

Republica Moldova, situată între România şi Ucraina, nu este membră a Uniunii Europene, dar face parte din Comunitatea Energetică Europeană, care încearcă să extindă piaţa energetică a UE către ţările învecinate, prin legislaţie şi construirea de conducte.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după falimentul City Insurance. Ce șoferi vor avea cele mai mici prețuri? – DOCUMENTE
Vești bune pentru o largă categorie de șoferi! Un vânzător de RCA americano-francez e gata să intre pe piață, după ...
Axeria Iard, o companie de asigurări cu sediul central în Lyon, Franța, este aproape să intre pe piața RCA din România, ...
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Măsura 3, sau cum îngroapă Statul firmele pe care trebuia să le salveze. Cronologia unei comedii proaste
Mult-promovata POC 4.1.1 cunoscută și ca Măsura 3 sau Măsura 3 relansată, cea care trebuia să salveze mediul de afaceri ...
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare S.A.
OPSFPR amenință că va protesta prin oprirea trenurilor, dacă nu ajunge la o înțelegere cu furnizorul de energie Electrificare ...
O acţiune de protest prin oprirea trenurilor de marfă va fi organizată în cazul în care nu vor fi găsite soluţii legale ...