Reuters: Imprevizibilul Putin îşi calculează cu harta în faţă următoarea mişcare în Ucraina

După anexarea Crimeii şi preluarea practic sub control a celor două provincii separatiste proruse din estul Ucrainei, pentru preşedintele rus Vladimir Putin harta Rusiei şi a 'vecinătăţii apropiate' arată mai frumos faţă de acum un an, dar, dincolo de puterea sa de decizie asupra viitorului Ucrainei, el este văzut în Europa şi în Statele Unite drept o ameninţare la adresa întregii ordini mondiale, mai ales că liderul de la Kremlin s-a declarat deschis împotriva actualei lumi unipolare dominate de SUA, se arată într-o analiză publicată luni de agenţia Reuters.
Economica.net - lun, 23 feb. 2015, 16:01
Reuters: Imprevizibilul Putin îşi calculează cu harta în faţă următoarea mişcare în Ucraina

Următoarele mişcări ale preşedintelui Putin sunt foarte greu de anticipat. În pofida sancţiunilor occidentale ce afectează economia rusă, el deţine în continuare puterea absolută la Moscova. Chiar în condiţiile angajamentelor de la Minsk, încălcate deja de separatiştii care au continuat ofensiva împotriva trupelor ucrainene şi după ce au promis că vor respecta armistiţiul, Putin are alternativa de a permite acestora să cucerească noi teritorii în Ucraina cu ajutorul armelor furnizate de armata rusă, armata ucraineană dovedind până în prezent că este neputincioasă în faţa lor. De altfel, autorităţile de la Kiev se tem acum de o iminentă ofensivă pe coasta Mării Azov, zona care, dacă ar fi cucerită de insurgenţi, ar oferi Rusiei un coridor terestru către Crimeea.

Totuşi, există şi păreri că liderul de la Kremlin ar fi mai degrabă interesat nu să cucerească Ucraina, ci să menţină această ţară într-o situaţie de destabilizare perpetuă, care să o îndepărteze de integrarea euro-atlantică. ‘Vladimir Putin vrea ca Ucraina să nu facă parte din Europa, şi el reuşeşte’ în acest demers, a subliniat duminică senatorul republican John McCain.

‘Toate opţiunile sunt deschise’, apreciază un diplomat occidental acreditat la Moscova, a cărui identitate nu este dezvăluită de Reuters. ‘Ce îl interesează pe Putin în final este să rămână la putere, şi el va face totul să-şi atingă acest obiectiv’, susţine sursa citată.

Dar unii oficiali europeni cred că Putin are ambiţii ce privesc şi alte zone ale fostei Uniuni Sovietice. Astfel, ministrul britanic al apărării, Michael Fallon, a declarat săptămâna trecută că Rusia este ‘în prezent un pericol real’ pentru cele trei state baltice, Lituania, Letonia şi Estonia, în timp ce un raport al parlamentului britanic avertiza că Uniunea Europeană a intrat complet nepregătită în criza ucraineană.

Ieşind din contextul european, Putin contestă ceea ce consideră a fi hegemonia Statelor Unite şi actuala ordine mondială construită în jurul intereselor Washingtonului, liderul rus fiind de părere că SUA impun celorlalţi standarde pe care nici ele nu le respectă.

În acest timp, părerea dominantă la Moscova este că evoluţiile din Ucraina sunt rezultatul faptului că statele occidentale nu au înţeles temerile şi interesele Rusiei în zona ei de influenţă din perioada Războiului Rece, în special în ce priveşte extinderea NATO. O altă consecinţă a acestui fapt este orientarea către o conducere de mână forte în Rusia, unde democraţia şi valorile occidentale au ajuns să fie dezavuate, explică Serghei Karaganov, director al Council for Foreign and Defence Policy, un centru rus de analiză politică.

‘După ce a câştigat Războiul Rece, acum toată Europa îl pierde’, iar continentul european ‘intră divizat într-o nouă etapă a relaţiilor internaţionale, marcată din nou de confruntare şi chiar de riscul unui război’, scria săptămâna trecută acest analist rus în cotidianul Rosinskaia Gazeta. Drept urmare, el împărtăşeşte părerea lui Putin că în contextul actual, pentru a diminua riscul de escaladare a conflictului ucrainean, Europa este cea care trebuie să facă concesii

Te-ar mai putea interesa și
1,2 km de conductă de termoficare reabilitați, dați în folosință în București
1,2 km de conductă de termoficare reabilitați, dați în folosință în București
Compania Municipală Energetica Servicii București a realizat probele de presiune pentru încă două tronsoane de conductă magistrală de termoficare, în Obiectivul 4 – Magistrala II-III......
Zilele însorite și calde vor alterna cu cele ploioase și reci în luna mai – prognoză ANM
Zilele însorite și calde vor alterna cu cele ploioase și reci în luna mai – prognoză ANM
Vremea va fi instabilă în luna mai, zilele însorite şi calde, uneori chiar caniculare, alternând cu zilele reci şi ...
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Mesaj important de la Ryanair pentru toți cei care zboară spre Marea Britanie
Ryaniar, cea mai mare companie aeriană din Europa, a transmis un anunț important pasagerilor care zboară spre și dinspre ...
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Porți de protecție la metrou: Ce se mai întâmplă cu proiectul – pilot din stația Berceni
Poarta de protecție din cadrul proiectului - pilot din stația de metrou Berceni a fost omologată și urmează să fie ...