Reuters: În Europa emergentă pericolul vine din partea politicii decât din necesităţile de capital

Europa Centrală şi de Est a făcut faţă mai bine decât alte zone la ultimele turbulenţe de pe pieţele emergente, însă Ungaria şi România arată că regiunea nu este imună, iar retragerea capitalurilor nu este singura îngrijorare în rândul investitorilor, arată o analiză Reuters.
Economica.net - mie, 12 feb. 2014, 17:42
Reuters: În Europa emergentă pericolul vine din partea politicii decât din necesităţile de capital

‘Chiar dacă în ultimul an majoritatea pieţelor din Europa Centrală au înregistrat evoluţii mai bune decât Indonezia, Africa de Sud, Brazilia, India şi Turcia, ale căror necesităţi urgente de finanţare a deficitelor de cont curent le-au pus într-o situaţia fragilă, multe din statele din CEE au fost supuse la presiuni în ultimele săptămâni. Un exemplu în acest sens este Ungaria’ susţine Reuters.

În pofida insistenţelor autorităţilor de la Budapesta că surplusul de cont curent face Ungaria mai puţin dependentă de bunăvoinţa investitorilor străini, moneda ungară şi indicele bursei de la Budapesta au înregistrat scăderi mai pronunţate decât cele cinci state emergente scoase în evidenţă pentru dependenţa lor acută de fluxurile de investiţii.

‘Lecţia pare să fie că mediul politic haotic şi băncile centrale slabe pot fi la fel de dăunătoare pentru imagine ca şi deficitele’ susţine Reuters.

România şi Serbia suferă de aceleaşi presiuni ca şi Ungaria, chiar dacă intervenţia băncilor centrale a ajutat la imitarea impactului asupra monedelor din cele două ţări.

Daniel Hewitt, economist la Barclays, este de părere că utilizarea redusă a dolarului în regiune ar trebui să ajute aceste state dar acestea nu vor scăpa de o nouă vânzare masivă.

În aceste condiţii strategiile adoptate de băncile centrale sunt deosebit de importante pentru apărarea monedelor. De exemplu, comitetul de politică monetară de la Banca Naţională a Ungariei, ai cărui membri sunt numiţi toţi de actualul guvern, a redus dobânda de referinţă de la 7% în 2012 la 2,85% luna trecută. În schimb, Polonia a trecut peste nemulţumirea investitorilor faţă de decizia de naţionalizare a pensiilor iar economia poloneză ar urma să crească cu aproape 3% în acest an, chiar dacă dobânda de referinţă este la un nivel mai mare decât în alte ţări.

‘Diferenţa dintre Ungaria şi Polonia a fost una remarcabilă în ultimele luni. Banca centrală a Ungariei pare să fi mers prea departe cu relaxarea politicii monetare în timp ce în Polonia a fost destul de reţinută’, a apreciat Daniel Hewitt.

În calitate de state membre ale Uniunii Europene, Polonia, Ungaria şi Cehia sunt obligate să respecte prevederile comunitare referitoare la disciplina fiscală iar aceste prevederi au împiedicat guvernele lor să înregistreze deficite mari pentru a stimula creşterea economică. Însă aceleaşi reguli le-a obligat să ţină sub control şi deficitele de cont curent, ceea ce a permis monedelor lor să fie scutite de cele mai grave efecte ale fugii capitalurilor provocate de decizie autorităţilor americane de a restrânge măsurile de stimulare. În plus, există şi aşa-numitele fonduri de coeziune care sunt destinate să ajute fostele state comuniste să-şi modernizeze infrastructura, fonduri pentru care ţările din CEE nu trebuie să concureze cu alte economii emergente.

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...