Reuters: Iranul a depăşit limita stocului de uraniu îmbogăţit convenită prin acordul din 2015

Iranul a depăşit limita stocului de uraniu îmbogăţit convenită prin acordul din 2015 cu puterile internaţionale, a anunţat luni Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), informează agenţia Reuters.
Economica.net - lun, 01 iul. 2019, 15:32
Reuters: Iranul a depăşit limita stocului de uraniu îmbogăţit convenită prin acordul din 2015

Ţările europene semnatare ale înţelegerii ceruseră guvernului de la Teheran să nu facă acest pas, deşi Statele Unite s-au retras unilateral din acord.

„Putem confirma că Directorul General al AIEA, Yukiya Amano, a informat Board-ul Guvernatorilor că Agenţia a verificat la 1 iulie că stocul total de uraniu îmbogăţit al Iranului a depăşit (limitele din acordul nuclear)”, se menţionează într-o declaraţie emisă de AIEA.

Îmbogăţirea uraniului până la concentraţia de 3,6% material fisionabil este primul pas într-un proces care ar putea permite Iranului să dispună de suficient uraniu de înaltă concentraţie pentru producţia de arme atomice.

Miercurea trecută, conform unor surse diplomatice ale Reuters, Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) confirmase că industria iraniană dispunea de aproximativ 200 de kg de uraniu de concentraţie redusă, aproape de limita de 202,8 kg acceptată în 2015. Agenţia de presă Fars a citat de asemenea o sursă care susţine că AIEA a făcut luni un inventar al stocului.

Acordul dintre Iran şi cele şase puteri internaţionale – SUA, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa şi Germania – a dus la suspendarea majorităţii sancţiunilor internaţionale împotriva regimului de la Teheran, în schimbul restricţionării activităţii industriei nucleare iraniene. Ca urmare a limitării acceptate, Iranul ar fi urmat să nu poată produce o bombă atomică mai devreme de aproximativ 2-3 luni până la un an.

După tratativele de vineri, din capitala Austriei, Iranul a comunicat că ţările europene au oferit prea puţin în materie de asistenţă comercială pentru a determina o revenire asupra deciziei de a depăşi limita stocului de uraniu. Teheranul îşi anunţase această intenţie ca ripostă la retragerea SUA din acordul nuclear. Măsura decisă anul trecut de preşedintele Donald Trump a fost urmată de reluarea sancţiunilor americane împotriva Iranului.

Iranienii insistă că programul lor nuclear este exclusiv paşnic, consacrat printre altele producţiei de energie.

În mai, Statele Unite au cerut tuturor ţărilor să sisteze importurile de petrol iranian, în caz contrar urmând să fie supuse la rândul lor unor sancţiuni din partea Washingtonului. Ulterior, tensiunile din zona Golfului s-au accentuat; Iranul a doborât luna trecută o dronă americană, iar efectivele militare ale SUA din regiune au fost suplimentate. Aviaţia militară americană este acum în măsură să lovească Iranul în doar câteva minute.

Luni, într-un discurs transmis în direct de televiziunea de stat de la Teheran, ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a declarat că „Iranul nu va ceda niciodată presiunii Statelor Unite” şi că dacă americanii doresc un dialog „trebuie să dea dovadă de respect”. „Nu ameninţaţi niciodată un iranian (…) Iranul a rezistat întotdeauna presiunilor şi a răspuns cu respect când a fost respectat”, a insistat el.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Rusia a început manevre navale în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave
Rusia a început manevre navale în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave
Rusia a început miercuri manevre navale de anvergură în Marea Neagră, la care participă peste 20 de nave, exerciţii ...
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 3,6% în decembrie
Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în luna decembrie 2021 cu 3,6% faţă de luna anterioară, ...
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a crescut cu 2.994 persoane, iar numărul şomerilor neindemnizaţi a scăzut cu 6.124 persoane faţă de luna precedentă
Rata şomajului la nivel naţional a scăzut la 2,69% la sfârşitul lunii decembrie. Numărul şomerilor indemnizaţi a ...
Rata şomajului înregistrat la nivel naţional era, la finele lui decembrie, de 2,69%, mai mică decât cea din luna anterioară ...