Reuters: Preluarea Generali de către Intesa Sanpaolo ar crea un gigant financiar

Aşteptata ofertă a băncii italiene Intesa Sanpaolo pentru Generali, cea de-a treia mare companie europeană de asigurări, a luat prin surprindere lumea liniştită a finanţelor din Italia şi antrenează riscuri pentru ambele instituţii, transmite Reuters.
Economica.net - lun, 30 ian. 2017, 14:16
Reuters: Preluarea Generali de către Intesa Sanpaolo ar crea un gigant financiar

Proporţiile planului şefului Intesa, Carlo Messina, i-au devenit clare directorului general francez de la Generali, Philippe Donnet, când a încercat să verifice informaţiile din presă, conform cărora Intesa se pregăteşte să-şi majoreze participaţia în compania de asigurări.

Donnet i-a sunat pe omologii săi de la Intesa în 23 ianuarie, conform unor surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul, dar nimeni nu a fost disponibil.

A fost un indiciu că mănuşile au fost aruncate în aşa-numitul salotto buono, clubul neoficial care conduce din umbră, de la Al Doilea Război Mondial, afacerile şi băncile italiene.

Reacţia lui Philippe Donnet a fost să achiziţioneze drepturi de vot echivalente cu 3,01% din capitalul social al Intesa Sanpaolo SpA, blocând efectiv banca în ceea ce priveşte achiziţionarea unei participaţii masive în compania de asigurări. Tranzacţia efectuată de Generali va preveni posibilitatea ca Intesa să facă o astfel de investiţie. Participaţia achiziţionată de Generali în Intesa valorează 1,2 miliarde de euro, conform datelor Thomson Reuters.

Potrivit reglementărilor din Italia, o companie nu poate deţine mai mult de 3% din drepturile de vot ale altei entităţi, dacă aceasta din urmă are o participaţie de peste 3% în acea companie. Asta înseamnă că Intesa încă ar putea cumpăra peste 3% din Generali, dar drepturile sale de vot vor fi plafonate la 3% şi va fi obligată să vândă orice participaţie peste acest nivel, în termen de un an.

Ameninţând Generali, una dintre cele mai venerabile instituţii din Italia, Messina deschide şi un front împotriva băncii italiene de investiţii Mediobanca – forţa din spatele Generali, care deţine o participaţie de 13%. Cel mai mare investitor al Mediobanca este UniCredit, rivalul Intesa.

‘Aceasta este cea mai curajoasă mişcare a lui Messina, am un respect deosebit pentru el, dar îşi riscă întreaga carieră într-o tranzacţie de o asemenea amploare’, a declarat un bancher.

În cele din urmă, Intesa a admis, săptămâna trecută, că ar putea să încheie un eventual acord cu Generali, deşi Messina a afirmat joi că banca are nevoie de timp. Intesa ia în considerare preluarea integrală a Generali, într-o tranzacţie care ar crea un gigant financiar, cu o capitalizare de piaţă de peste 60 de miliarde de euro, susţin sursele. Printre opţiunile luate în considerare, cea mai probabilă este o ofertă de numerar şi acţiuni prin care Intesa va prelua o participaţie de 60% la Generali. Tranzacţia include o componentă de numerar de trei miliarde de euro şi o majorare de capital de 12 miliarde de euro, susţine publicaţia italiană Il Messaggero.

Intesa a luat măsuri deoarece a simţit că Generali, mult timp văzută ca o ţintă de preluare, ar putea fi achiziţionată de o firmă străină care ar crea un concurent pentru afacerile Intesa din Italia.

Guvernul de la Roma este sub presiune, deoarece trebuie să se asigure că Generali rămâne italiană, dar a anunţat că nu doreşte să intervină.

În rândul băncilor italiene, Intesa este o raritate – profitabilă şi bine capitalizată. În timp ce rivalele sale, UniCredit şi Monte dei Paschi, se luptă cu credite neperformante de miliarde de euro, Intesa a reuşit să plătească dividende generoase, în pofida situaţiei economice dificile din Italia.

‘Există o probabilitate ridicată ca Axa şi Allianz să facă o ofertă pentru Generali. În procesul de consolidare la nivel european, este cea mai atractivă companie’, susţin sursele.

Acestea se aşteaptă ca firma franceză de asigurări Axa să mai fie interesată de operaţiunile Generali din Germania, în timp ce Allianz ar avea ca obiectiv operaţiunile din Franţa, Spania şi Europa de Est.

Prin achiziţionarea Generali, care gestiona active în valoare de 472 de miliarde de euro la sfârşitul lui 2016, Intesa va cimenta activităţile sale din domeniul profitabil al gestionării averilor, într-o perioadă în care ratele scăzute ale dobânzilor afectează câştigurile băncilor.

Săptămâna trecută, capitalizarea de piaţă a Generali a urcat cu 14%, la 24 de miliarde de euro, după ce publicaţia La Stampa a anunţat Intesa că studiază o posibilă investiţie în Generali, care ar putea fi parte a unui acord cu Allianz, cea mai mare companie de asigurări din Europa. Conform acordului, Allianz ar putea prelua unele active de la rivala sa italiană, în timp ce Intesa va achiziţiona o participaţie de 5 – 6 miliarde de euro pentru a proteja interesele Generali.

Împreună, Generali şi Intesa deţin obligaţiuni guvernamentale italiene în valoare de 160 de miliarde de euro, sporind expunerea lor la economia Italiei.

Şi brokerii au speculat asupra posibilităţii unei oferte de preluare chiar mai extinse, care va schimba complet sectorul financiar italian.

Brokerii de la Milan, Akros şi Equita Sim susţin că intenţia Intesa ar fi nu doar să achiziţioneze Generali, ci şi pe cel mai mare acţionar al companiei italiene de asigurări – Mediobanca – care deţine o participaţie de 13% în Generali, în timp ce UniCredit, aflată sub presiune să-şi vândă activele pentru a-şi majora capitalul, ar putea fi dispusă să vândă către Intesa participaţia sa de 8% în Mediobanca.

Orice mişcare ce implică Generali va implica, de asemenea, şi banca italiană de investiţii Mediobanca. Alberto Nagel, directorul general al Mediobanca, a afirmat că este pregătit pe termen scurt să reducă participaţia deţinută la Generali la aproximativ 10%.

Intesa Sanpaolo, UniCredit şi Allianz au o prezenţă importantă şi pe piaţa din România

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Stellantis a reușit să majoreze autonomia modelele sale electrice cu dimensiuni reduse
Stellantis a reușit să majoreze autonomia modelele sale electrice cu dimensiuni reduse
Grație unor modernizări ale anvelopelor, sistemelor de transmisie și pompelor de căldură, mașinile electrice cu dimensiuni ...
Directorul Renault se aşteaptă ca penuria de semiconductori să continue şi în 2022
Directorul Renault se aşteaptă ca penuria de semiconductori să continue şi în 2022
Penuria de semiconductori va continua, cel puţin până la mijlocul anului următor, ceea ce complica planurile grupului ...
Vin facturile noi la gaze, reduse. Avertismentul transmis de Engie clienților, mare atenție!
Vin facturile noi la gaze, reduse. Avertismentul transmis de Engie clienților, mare atenție!
Engie, cel mai mare furnizor de gaze naturale pentru populație și-a informat clienții despre reducerea facturilor la gaze, ...