Reuters: Premierul Ungariei oferă concesii băncilor pentru a stimula creditarea

Guvernul de la Budapesta îşi va modifica relaţiile cu băncile care operează în Ungaria şi în curând va semna un nou acord pentru a reduce povara asupra sectorului bancar, în schimbul majorării creditării, a declarat vineri premierul Viktor Orban, într-un interviu acordat publicaţiei 'Napi Gazdasag', transmite Reuters.
Economica.net - vin, 12 dec. 2014, 12:58
Reuters: Premierul Ungariei oferă concesii băncilor pentru a stimula creditarea

‘Un nou capitol va începe curând. Suntem în negocieri intensive cu băncile şi sperăm să semnăm un acord în curând. Vrem ca povara asupra băncilor să fie suportabilă şi în schimb sectorul să joace un rol mai important în finanţarea economiei’, a afirmat Orban.

Noua legislaţie din Ungaria care cere băncilor să-i despăgubească pe clienţi pentru modificările unilaterale la contractele de credit va costa băncile care operează aici sute de milioane de euro anul acesta, avertizează analiştii. Potrivit unor estimări preliminare, costurile ce vor fi suportate de sectorul BANCAR se vor ridica la 600 – 900 de miliarde de forinţi (2 – 3 miliarde de euro).

PIB-ul Ungariei ar urma să înregistreze anul acesta un avans de peste 3%, dar analiştii se aşteaptă la o încetinire anul viitor, din cauza utilizării mai reduse a fondurilor europene.

Orban nu a precizat dacă noul acord va include şi reducerea taxei pe bănci din Ungaria, cea mai ridicată din Europa.

‘Este prea devreme să dăm detalii exacte. Toate părţile sunt interesate de găsirea unei soluţii stabile, pe termen lung. Şi şansele de a ajunge la o astfel de soluţie sunt bune’, a precizat premierul ungar.

Viktor Orban a declarat încă de anul trecut că vrea ca cel puţin jumătate din sistemul BANCAR al ţării să se afle în mâini ungare, în condiţiile în care în prezent sectorul este dominat în proporţie de 80% de bănci străine.

Întrebat cine deţine capital pentru a achiziţiona bănci, premierul a răspuns: ‘Există bănci ungare solide şi există, de asemenea, bursa. Există tehnici pentru a achiziţiona bănci. Ceea ce nu suport este metoda adoptată în trecut, de a vinde totul companiilor străine’.

Dar Orban nu a exclus posibilitatea ca Executivul să mai achiziţioneze bănci dacă apar oportunităţi.

Guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei, Gyorgy Matolcsy, un apropiat al lui Viktor Orban, afirmat că patru bănci străine ar putea părăsi ţara. Cele mai importante bănci care operează în Ungaria au dat asigurări că vor rămâne pe această piaţă.

Principalele bănci din Ungaria sunt OTP, K&H Bank, precum şi diviziile ungare ale băncilor austriece Raiffeisen şi Erste, băncii belgiene KBC, băncilor italiene Unicredit şi Intesa Sanpaolo, precum şi subsidiara băncii germane Bayerische Landesbank.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
FMI își înrăutățește estimarea privind evoluția economiei globale
FMI își înrăutățește estimarea privind evoluția economiei globale
Economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 4,4% în 2022, faţă de o expansiune de 4,9% previzionată în ...
Comisia Europeană ar putea propune înghețarea fondurilor acordate Ungariei și Poloniei
Comisia Europeană ar putea propune înghețarea fondurilor acordate Ungariei și Poloniei
Comisia Europeană ar putea propune îngheţarea fondurilor europene pentru Polonia şi Ungaria, pe motivul încălcării ...
Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: Facturile la energie se vor scumpi cu 100-120% în aprilie, dacă nu vor fi luate măsuri
Dumitru Chisăliţă, Asociaţia Energia Inteligentă: Facturile la energie se vor scumpi cu 100-120% în aprilie, dacă ...
Facturile românilor la energie vor creşte cu 100-120% în aprilie, faţă de anul trecut, dacă nu se iau măsuri, a afirmat, ...