Reuters: Statele membre UE votează vineri candidatul european la conducerea FMI

Statele membre ale Uniunii Europene vor alege vineri succesorul lui Christine Lagarde în fruntea Fondului Monetar Internaţional (FMI), după ce, în urma negocierilor, nu au convenit asupra unei singure persoane, a declarat un oficial francez pentru Reuters.
Economica.net - joi, 01 aug. 2019, 15:19
Reuters: Statele membre UE votează vineri candidatul european la conducerea FMI

Acesta a confirmat că există o listă de cinci nume, dar a precizat că votul a fost amânat pentru vineri, permiţând astfel noului Guvern britanic să nominalizeze un candidat, dacă Marea Britanie vrea să facă asta.

„Miniştrii celor 28 de state membre ale UE au acceptat să continue vineri cu votul pentru a găsi un candidat european, dacă va fi necesar chiar în câteva runde”, a explicat oficialul francez.

Duminică, un alt oficial francez declara că Franţa conduce procesul de selecţie pentru un candidat european, iar pe lista celor patru nume discutată recent de miniştrii de Finanţe ai UE la reuniunea G7 a fost adăugată şi Kristalina Georgieva din Bulgaria, în prezent director general al Băncii Mondiale.

După ce, luna aceasta, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, a demisionat de la conducerea instituţiei financiare în urma nominalizării la preşedinţia Băncii Centrale Europene (BCE), s-a dat startul cursei pentru desemnarea succesorului acesteia.

Conform unei tradiţii nescrise, care datează de la înfiinţarea Băncii Mondiale şi a Fondului Monetar Internaţional, în fruntea BM a fost numit un american, iar europenii au desemnat persoana de la şefia Fondului Monetar Internaţional. Ţinând cont că recent americanul David Malpass a obţinut funcţia de preşedinte la Banca Mondială, analiştii se aşteaptă ca funcţia de director general al Fondului Monetar Internaţional să revină unui european.

Pe lângă Georgieva, ceilalţi patru candidaţi europeni luaţi în considerare sunt: olandezul Jeroen Dijsselbloem, fostul şef al Eurogrupului, ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino, portughezul Mario Centeno, preşedintele miniştrilor de Finanţe din zona euro, şi Olli Rehn, membru al Consiliului guvernatorilor BCE şi guvernator al Băncii Centrale a Finlandei.

Guvernele UE sunt împărţite, iar ţările nordice îi preferă pe Dijsselbloem sau pe Rehn, iar cele din sud pe Calvino sau Centeno, a declarat un oficial european.

Georgieva, în vârstă de 65 de ani, va fi probabil sprijinită de ţările din estul Europei, dar candidatura sa necesită schimbarea reglementărilor FMI, care cer ca un candidat pentru postul de director general să aibă sub 65 de ani. Statele UE au fost de acord cu schimbarea reglementării, însă decizia nu poate fi luată decât de FMI, care a început să analizeze problema, a declarat un oficial francez pentru Reuters.

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), a exclus înscrierea în cursa pentru conducerea FMI, după apariţia în presă a unor informaţii privind sprijinul Franţei pentru candidatura sa.

Dacă nu se ajunge la un candidat comun din lista de cinci nume, s-ar putea face noi propuneri, susţin oficialii. O decizie ar putea fi luată în marja summitului G7 (grupul statelor puternic industrializate) din 24-26 august, în Franţa.

Săptămâna trecută, FMI a anunţat că toţi candidaţii la succesiunea lui Christine Lagarde în fruntea Fondului Monetar Internaţional vor putea să-şi anunţe intenţiile începând de luni şi până pe 6 septembrie, iar noul director general va fi ales până pe 4 octombrie.

„Consiliul de Administraţie anunţă astăzi că a adoptat un proces deschis, bazat pe merit şi transparenţă pentru a selecţiona viitorul director general. Persoana aleasă pentru a ocupa postul de director general va trebui să aibă un parcurs excepţional în domeniul politicii economice la un nivel de înaltă responsabilitate”, precizează FMI într-un comunicat.

Aceasta trebuie să fi avut o „remarcabilă carieră profesională”, să demonstreze „aptitudini de gestiune şi de diplomaţie” pentru a conduce o instituţie de anvergură mondială.

De asemenea, noul şef trebuie să fie cetăţean al uneia dintre cele 189 de ţări membre ale FMI.

Te-ar mai putea interesa și
NEPI Rockcastle vede o revenire aproape completă de la efectele pandemiei. Vânzările chiriașilor, peste nivelul din 2019
NEPI Rockcastle vede o revenire aproape completă de la efectele pandemiei. Vânzările chiriașilor, peste nivelul din 2019
NEPI Rockcastle, cel mai mare proprietar de malluri și centre comerciale din România, vede o revenire aproape completă de la efectele pandemiei Covid-19 și a anunțat că investește 37 de......
Criză majoră de lapte praf pentru bebeluşi în SUA: Danone şi Nestle îşi majorează livrările
Criză majoră de lapte praf pentru bebeluşi în SUA: Danone şi Nestle îşi majorează livrările
Rafturile cu lapte praf din magazinele americane s-au golit după ce principalul producător din SUA, firma Abbott Laboratories, ...
Ciolacu: Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet. Creşterea economică nu se regăseşte în buzunarul oamenilor
Ciolacu: Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet. Creşterea economică nu se regăseşte în buzunarul oamenilor
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, joi seara, că deşi România are "creşterea economică ...
Congresul SUA aprobă un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Congresul SUA aprobă un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Senatul Statelor Unite a aprobat joi un ajutor în valoare de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, transmite ...