Reuters: Teroriştii de la Bruxelles au făcut bombe de temut din substanţe ieftine şi disponibile în orice supermarket

Substanţele ieftine folosite pentru explozibili, printre care diluant de curăţat ţevile şi dizolvant pentru lacul de unghii, faptul că teroriştii au avut cunoştinţele necesare de chimie pentru a-i produce, dar şi faptul că au reuşit să facă rost de un apartament destul de aproape de aeroport oferă noi indicii despre metodele alese de Statul Islamic pentru a lovi Europa, comentează Reuters.
Economica.net - vin, 25 mart. 2016, 20:10
Reuters: Teroriştii de la Bruxelles au făcut bombe de temut din substanţe ieftine şi disponibile în orice supermarket

Un apartament gol de pe o stradă liniştită din Bruxelles s-a dovedit a fi locul perfect pentru ca atacatorii de la Bruxelles să pregătească bombele cu cuie folosite marţi pe aeroport şi la metrou, ce au provocat moartea a cel puţin 31 de persoane şi rănirea altor aproape 300.

Apartamentul se afla într-o clădire aflată în renovară, astfel că atacatorii nu au avut vecini apropiaţi care să observe că au dus în casă cantităţi mari de substanţe chimice cu miros puternic, din care au făcut triperoxid de triacetonă (TATP), o pudră albă, explozibilă, extrem de instabilă, pe care au folosit-o în atentate.

„Chiar dacă cineva i-ar fi oprit, ar fi putut spune că materialele sunt pentru renovare”, a explicat un oficial de la Primărie, Hassan Abid, care încearcă să afle de ce autorităţile nu au ştiut că nişte oameni locuiesc ilegal la etajul cinci al unei clădiri din administraţia sa.

TATP este un explozibil extrem de volatil. Insurgenţii palestinieni, primii care au experimentat cu această substanţă, în anii ’80, au numit-o „Mama Satanei”, pentru că poate fi detonată de la o ţigară, de la un chibrit sau pur şi simplu de la căldură excesivă.

TATP a fost folosit la atentatele de la Londra, din 2005, în atacurile de la Paris, din 13 noiembrie şi a fost descoperit într-o serie de atentate dejucate în Europa din 2007 încoace. Astfel, pare să fie explozibilul preferat de jihadiştii din Statul Islamic.

Însă, spre deosebire de armele de foc, TATP nu le oferă anchetatorilor o cale uşoară pentru a stabili de unde au fost cumpărate ingredientele, pentru că pot fi achiziţionate de la aproape orice supermarket sau magazine de amenajări interioare. De exemplu, toate substanţele folosite de teroriştii de la Bruxelles se găseau săptămâna aceasta într-un magazine din oraş şi costau mai puţin de 40 de euro.

În plus, pe internet există numeroase reţeţe simple şi filmuleţe în care este explicat procesul de realizare a unei bombe.

Mai mult, astfel de bombe nu sunt detectare de scannerele de pe aeroporturi, astfel că autorităţile trebuie să se bazeze pe câini special antrenaţi. Iar numărul acestora este destul de mic.

Ehud Keinan, un om de ştiinţă israelian care a studiat timp de 35 de ani TATP, a declarat că patru kilograme sunt suficiente pentru a produce distrugerile văzute la Bruxelles. „Este uşor de făcut, nu ca în cazul unei bombe convenţionale (…). Nu trebuie să faci parte dintr-o organizaţie mare sau să ai pregătire specială pentru aceasta”, a subliniat expertul.

În 2014, Uniunea Europeană a adoptat directive care obligă cele 28 de state membre să rectricţioneze vânzarea şi folosirea de substanţe chimice care pot fi folosite la fabricarea explozibililor şi, în unele cazuri, să facă o serie de controale de identitate ale celor care le cumpără.

Însă, în Franţa, peroxidul de hidrogen, unul dintre precursorii explozibilului, este vândut legal şi folosit la curăţarea piscinelor private. În plus, dizolvantul pentru lacul de unghii este imposibil de interzis.

Cu toate acestea, faptul că procesul de fabricare a unor cantităţi mari de TATP necesită câteva săptămâni, iar substanţa poate fi folosită numai timp de câteva zile după ce este gata, face ca teroriştii să fie vulnerabili în faţa unor efoturi intensive ale detectivilor aflaţi pe urmele lor.

Până în prezent, forţele de poliţie din Franţa şi Belgia au descoperit şi neutralizat mai multe „fabrici” de bombe. Cel mai recent succes de acest fel a fost joi, în raidul de la Argenteuile, o suburbie a Parisului.

Autorităţile de la Bruxelles nu au reuşit să descopere la timp apartamentul din Schaerbeek, dar au ajuns acolo la scurt timp după atentate, ajutate de taximetristul care i-a dus pe terorişti la aeroport. În locuinţă, anchetatorii au descoperit 15 kilograme de TATP şi 180 de litri de substanţe chimice folosite la bombe.

Te-ar mai putea interesa și
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING renunță la ING Pay. Se schimbă plățile cu telefonul
ING Bank și-a anunțat clienți că din toamna acestui an renunță la un serviciu important pentru toți cei obișnuiți să plătească cu telefonul. ...
Zabka închiriază primele depozite în România
Zabka închiriază primele depozite în România
DRIM Daniel Distribuție FMCG, care a fost cumpărat de retailerului polonez Zabka, a închiriat primele depozite pentru ...
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de la Bucureşti a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat peste 5,6 miliarde de lei la capitalizare în această săptămână, în timp ...
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
S-a deschis Parcul Liniei 2, singurul din Bucureşti cu pădure urbană şi spaţii de lucru în aer liber
Încă 3,5 hectare de parc, cu o lungime de 580 de metri, au fost date în folosinţă de azi, în Sectorul 6. Este a doua ...