1EUR = 4.8741 RON | Bucureşti 20 º

Extern

Europa vrea să ştie cât de vulnerabilă este la o întrerupere a livrărilor de gaze naturale - Reuters

Statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să organizeze, până la finele acestui an, teste de stres pentru a stabili cât de vulnerabile sunt în eventualitatea în care criza din Ucraina va conduce la o întrerupere gravă a aprovizionării cu gaze naturale, se arată într-un document elaborat de Comisia Europeană consultat de Reuters.

20 mai, 2014 | Agerpres

La începutul acestui an, liderii europeni au cerut Executivului comunitar să elaboreze o listă de măsuri pe termen scurt şi mediu, după ce anexarea Crimeei de către Rusia a dat naştere la îngrijorări cu privire la posibilitatea întreruperii aprovizionării cu gaze naturale a Europei.

Potrivit documentului consultat de Reuters, Comisia Europeană cere statelor membre ca până la iarnă să deruleze teste de stres pentru a stabili modul în care se va comportă sistemul energetic european în cazul riscurilor de întreruperi în aprovizionare, să dezvolte mecanisme de rezervă de exemplu prin creşterea stocurilor de gaze şi indentificarea de modalităţi pe termen scurt prin care poate fi redusă cererea. În plus, Executivul comunitar vrea ca şi celelalte mari state furnizoare să-şi crească producţia de energie şi totodată ca resursele globale de gaze, de genul gaze naturale lichefiate, să fie redirecţionate către Europa. De asemenea, pe termen scurt, Comisia sugerează punerea la comun a stocurilor energetice pentru a crea o capacitate comună de rezervă.

Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia.

 

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO