Reuters: Zona euro va da asigurări FMI că va continua să finanţeze Grecia

Zona euro va asigura Fondul Monetar Internaţional în următoarele luni că va continua să finanţeze Grecia, permiţând FMI să acorde tranşa sa de ajutor financiar Atenei, a declarat, vineri, un înalt oficial al Uniunii Europene, pentru Reuters.
Economica.net - vin, 24 ian. 2014, 19:57
Reuters: Zona euro va da asigurări FMI că va continua să finanţeze Grecia

Progresele înregistrate de Grecia în adoptarea reformelor cerute de creditorii internaţionali se vor afla printre subiectele ce vor fi dezbătute la reuniunea de luni a miniştrilor de Finanţe ai zonei euro.

Conform reglementărilor FMI, instituţia nu poate acorda tranşa sa din împrumutul către Grecia, dacă nu este asigurată finanţarea pe următoarele 12 luni. Potrivit FMI, Atena are un deficit de finanţare de 4,4 miliarde de euro în 2014 şi de 6,5 miliarde de euro în 2015.

Pentru ca banii FMI să ajungă în Grecia, zona euro trebuie să afirme că Atena va obţine suficiente fonduri.

‘Prevăd că nu vor exista probleme din partea vreunui stat membru al zonei euro pentru a semna o asigurare că va continua finanţarea Greciei. Nu cred că se va anunţa şi o cifră concretă, dar va exista o asigurare politică’, a declarat un înalt oficial al UE pentru Reuters.

Grecia nu are nevoie urgentă de fonduri, înregistrând excedent bugetar primar, astfel încât Guvernul poate finanţa actualele necesităţi. Dar vor fi necesare sume suplimentare când Grecia va trebui să-şi achite datoriile, la mijlocul lunii mai.

Până atunci, Grecia va trebui să îndeplinească toate condiţiile pentru a obţine următoarea tranşă din pachetul de asistenţă financiară, a explicat oficialul.

Vineri, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare, Olli Rehn, a anunţat că negocierile dintre Atena şi creditorii internaţionali privind o nouă ştergere a datoriei Greciei şi programul fiscal pentru 2015 şi 2016 vor începe în această vară.

Referindu-se la progresele Greciei în negocierile cu reprezentanţii UE, BCE şi FMI, comisarul european pentru afaceri economice şi monetare a afirmat: ‘Grecia trebuie să-şi facă temele’ şi a apreciat că analiza progreselor înregistrate de Atena în implementarea reformelor va fi finalizată în următoarele luni.

În noiembrie 2013, miniştrii de Finanţe din zona euro au convenit că o nouă reducere a datoriei Greciei va fi posibilă dacă Atena va respecta condiţiile planului său de salvare şi va realiza un excedent primar.

Grecia nu a emis obligaţiuni pe termen lung din 2010 şi, în prezent, plasează titluri de trezorerie pe şase luni, pentru a rezista până la plata tranşelor din pachetul de asistenţă financiară. Potrivit autorităţilor elene şi oficialilor FMI, Grecia va avea nevoie de alte 10 – 11 miliarde de euro, începând din a doua jumătate a lui 2014 şi până în 2015.

În perioada ianuarie – noiembrie 2013, Grecia a înregistrat un excedent bugetar primar înainte de plata dobânzilor şi excluzând veniturile excepţionale, de 1,2 miliarde de euro (1,48 miliarde de dolari), a anunţat luna trecută adjunctul ministrului elen de Finanţe, Christos Staikouras.

Atena are ca obiectiv obţinerea în 2013 a unui excedent bugetar primar, excluzând costurile cu serviciul datoriei, pentru a putea negocia cu reprezentanţii UE, BCE şi FMI o nouă ştergere a datoriei.

Datele publicate arată că Grecia este în grafic pentru a înregistra în 2012 un excedent bugetar primar de aproximativ 812 milioane de euro la nivel guvernamental, a afirmat Christos Staikouras.

Datoria Greciei ar urma să ajungă anul acesta la 175,5% din PIB şi ar trebui să scadă sub 110% din PIB până în 2022.

În proiectul de buget pe 2014, prezentat luna trecută în Parlamentul Greciei, se arată că ţara ar urma să raporteze la sfârşitul acestui an un excedent primar de 0,2% din PIB la nivel guvernamental.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu: Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet. Creşterea economică nu se regăseşte în buzunarul oamenilor
Ciolacu: Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet. Creşterea economică nu se regăseşte în buzunarul oamenilor
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a declarat, joi seara, că deşi România are "creşterea economică cea mai mare din Europa", aceasta nu se regăseşte în buzunarele oamenilor,......
Congresul SUA aprobă un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Congresul SUA aprobă un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Senatul Statelor Unite a aprobat joi un ajutor în valoare de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, transmite ...
Preşedintele Consiliului European cere accelerarea procesului de integrare a ţărilor din Balcanii de Vest
Preşedintele Consiliului European cere accelerarea procesului de integrare a ţărilor din Balcanii de Vest
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat, joi, la Belgrad, că Uniunea Europeană (UE) doreşte să ...
Canada interzice giganţilor chinezi Huawei şi ZTE implementarea tehnologiei 5G pe teritoriul său
Canada interzice giganţilor chinezi Huawei şi ZTE implementarea tehnologiei 5G pe teritoriul său
Canada va interzice giganţilor chinezi ai telecomunicaţiilor Huawei şi ZTE să lanseze reţeaua 5G, după ani de tergiversare, ...