Revolta de la SIBEX: SIF Moldova poate cere daune, pentru că i s-a limitat dreptul de vot

Azi expiră termenul dat conducerii Sibex de către CNVM, pentru a argumenta decizia de a restricţiona dreptul de vot al SIF-urilor. Societatea de Investiţii Financiare (SIF) Moldova a solicitat consiliului de administraţie al bursei SIBEX din Sibiu să-i fie recunoscut dreptul de vot în adunarea generală  a acţionarilor bursei, care are ca obiect schimbarea conducerii acesteia.
Adrian N. Ionescu - mar, 25 sept. 2012, 12:12
Revolta de la SIBEX: SIF Moldova poate cere daune, pentru că i s-a limitat dreptul de vot

Bursa Sibex este cea mai mare piaţă de tranzacţii cu produse derivate (futures, options şi altele) din România, unde se pot face  operaţiuni de acoperire împotriva riscului unor variaţii adverse ale preţurilor, inclusiv ale cursurilor valutare.

Arbitrul pieţei de capital, CNVM, amânase AGA de la Sibex, în care urma să se discute revocarea consiliului de administraţie, şi a solicitat clarificări, după ce administratorii bursei anunţaseră vinerică au decis să limiteze drepturile de vot ale SIF-urilor. Acestea erau acuzate că acţionează concertat, în urma unor înţelegeri prealabile. Consiliul  de administraţie al Sibex este încă dominat de susţinătorii preşedintelui Cristian Sima.

Solicitarea SIF Moldova (simbol bursier SIF2) vine pe fondul cererii adresate de CNVM conducerii SIBEX de a prezenta, cel mai târziu azi, documentele care i-au susţinut afirmaţia că SIF-urile şi casa de brokeraj SSIF Broker Cluj napoca ar acţiona împreună (concertat).

CNVM urmează să stabilească dacă administratorii SIbex au comus vreun abuz.

SIF Moldova „îşi rezervă dreptul de a solicita daune de imagine şi interese în condiţiile în care consiliul de administraţie al Sibex nu procedează de îndată la repararea acestei situaţii (limitarea drepturilor de vot, n.r.)“, potrivit unui raport trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Informaţiile de piaţă acreditează ideea că SIF-urile, care controlează circa 16% din acţiunile SIBEX, sunt favorabili schimbării conducerii acesteia.  Cele mai mari pachete sunt ale SIF Moldova (aproape 5%), SIF Muntenia (SIF4, 4,95%) şi SIF Transilvania (4,69%).

Cristian Sima este acuzat că a condus bursa Sibex spre pierderi de 596.000 de lei, anul trecut şi de149.000 de lei, după primele şase luni din acest an.

Totuşi, compania Sibex dispune de peste 50 de milioane de de lei în lichidităţi, mai ales în dolari, ca urmare a deciziei de conversie a conducerii bursei. Valoarea de piaţă a acesteia este de circa 33 de milioane de lei. „Aceşti bani trebuie să producă“, a obiectat Alexandru Elian, şeful companiei de brokeraj Delta Valori Mobiliare, care s-a retras de la Sibex.

Cristian Sima, fostul preşedinte al firmei de brokeraj WBS Romania, a fost, la rândul lui,  liderul unuii grup de contestatari care l-au debarcat de la conducerea SIBEX pe Teodor Ancuţa, unul dintre fondatorii bursei.

Acum, Alexander Hergan, fondatorul Grupului imobiliar Avrig 35 şi partenerul lui  Ancuţa la înfiinţarea Sibex, candidează la unul dintre cele 5 fotolii de administratori ai bursei.

În cursă mai sunt înscrişi alţi 10 candidaţi, printre care Valentin Ionescu, fostul director general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), actualii administratori Cristian Sima, Dan Simionescu (SIF Transilvania), Paul Miclăuş (fost vicepreşedinte al CNVM) şi Alexandru Găitan (manager de portofoliu la compania Frontier Capital Management din  Londra), dar şi avocatul  Gabriel Biriş, speciualizat în dreptul fiscal.

Patru candidaţi sunt reprezentanţii unor firme de brokeraj: Iancu Adrian Stavrositu  (Interfinbrok Corporation), Ciprian Dan Costea  (Nova Invest),  Irina Corona Rădulescu (Transilvania Capital) şi  Gheorghe Ovidiu Petru (Super Gold Invest).

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Bitcoin a scăzut cu 10.000 de dolari, sau cu 17%, într-un interval de 24 de ore
Bitcoin a scăzut cu 10.000 de dolari, sau cu 17%, într-un interval de 24 de ore
Bitcoin a scăzut puternic, cu 10.000 de dolari, sau cu 17%, de vineri până sâmbătă, coborând la un minim de aproape ...
Duminică – întâlnire de lucru a premierului cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei. Ciucă: Voi dispune măsurile ce se impun
Duminică – întâlnire de lucru a premierului cu principalii responsabili ai gestionării pandemiei. Ciucă: Voi dispune ...
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică o întâlnire de lucru, la Palatul Victoria, cu principalii responsabili ai gestionării ...
Grindeanu: Încercăm relocarea utilităţilor la Podul peste Dunăre, pentru fi dat în folosinţă la finalul lui 2022
Grindeanu: Încercăm relocarea utilităţilor la Podul peste Dunăre, pentru fi dat în folosinţă la finalul lui 2022
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, vicepremierul Sorin Grindeanu, a declarat, sâmbătă, după o vizită pe ...